Pop-up Flash Diffuser Review

Enkele weken geleden plaatsten wij een oproep via onze Facebook pagina voor testers. Wij zochten twee mensen die graag een pop-up flash diffuser wilden testen. Uit de vele aanmeldingen die wij ontvingen zijn Roel en Art uiteindelijk de gelukkigen geworden. In deze blogpost lees je eerst wat een pop-up flash diffuser is. Daarna lees je wat Roel en Art van deze camera accessoire vinden.

Wat is een pop-up flash diffuser?

Mooiere Flitsfoto's Maken
Je hebt vast weleens de interne flitser van je camera gebruikt en van schrik snel weer dichtgeklapt. Een overbelichte foto, uitgebeten gezichten, donkere schaduwen, reflecties in glas. Dit zijn enkele veelvoorkomende problemen die veroorzaakt worden door de interne flitser. Met de interne flitser flits je altijd direct op je onderwerp. Aangezien de flits vrij fel is zorgt het voor ongewenste effecten.

Een pop-up flash diffuser is een plastic kapje die je voor de flitser kunt plaatsen. Het kapje wordt met behulp van een houdertje op zijn plaats gehouden. Het houdertje is op de flitsschoen / accessoireschoen van de camera te plaatsen. Hierdoor kan de diffuser alleen gebruikt worden op camera’s waarbij de interne flitser bovenop de camera zit én waar de accessoireschoen ter hoogte van de interne flitser zit. Dit product wordt geleverd met 3 diffuuskapjes in verschillende kleuren, namelijk wit, blauw en oranje. Hierdoor kun je de kleurtemperatuur van de foto beïnvloeden voor het gewenste resultaat.

Beoordeling Roel

Ik heb de pop-up flash diffuser uit mogen testen en moet zeggen dat het een mooi, handig en compacte accessoire is die je makkelijk mee kunt nemen in de cameratas en zodoende het direct bij de hand hebt waneer nodig. Ik heb de diffuser uitgetest met een close-up/macrofoto.

Pop-up Flash Diffuser Pop-up Flash Diffuser
Zonder diffuser: op deze foto is te zien dat een gedeelte
onbelicht is en de kleurintensie is ook veel lager
Met witte diffuser: het licht is gelijkmatiger verdeeld over de gehele bloem
Pop-up Flash Diffuser Pop-up Flash Diffuser
Met oranje diffuser: er ontstaat een mooie, warme gloed op de bloem en de bladeren Met blauwe diffuser: deze diffuser geeft een koudere uitstraling aan de foto


Al met al moet ik toegeven dat het een simpele diffuser is die snel om te wisselen is met andere kleuren. Het is zeer makkelijk mee te nemen en als je geen cameratas meeneemt past het zo in bijvoorbeeld een binnenzak van een jas. Ook is de diffuser makkelijk aan te passen aan de flitser qua hoogte. Ik zou de diffuser zeker aanbevelen.

Beoordeling Art

Met de drie verschillende kleuren ben ik op pad gegaan naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Bij eerdere bezoeken aan de Diergaarde viel het mij op dat het nogal lastig is om vissen in een aquarium te fotograferen. Dit deed ik altijd zonder flitser en met en hogere ISO waarde (ISO 800 of hoger). Dan nog viel het niet mee om uit de hand scherpe foto’s te maken.

Door gebruik te maken van de pop-up flash diffuser, is het mogelijk om ook de flitser te gebruiken bij het fotograferen van vissen in aquaria. Je hebt veel minder last van het flitslicht in de ruiten. Op de volgende foto’s is een Lionfish te zien waarbij duidelijke verschillen zichtbaar zijn bij gebruik van de verschillende diffusers.

Pop-up Flash Diffuser Pop-up Flash Diffuser
Met witte diffuser Met oranje diffuser
Pop-up Flash Diffuser
Met blauwe diffuser


Het is goed te zien welke pop-up flash diffuser ik gebruikt heb. De gekleurde (blauw en oranje) diffusers accentueren meer die kleuren van de vis die met de diffusers overeenstemmen. Met andere woorden, je haalt de kleuren met de diffuser naar wens (blauw/oranje) naar boven in het object wat je fotografeert.

Daarna ben ik in de vlindertuin van Blijdorp geweest. Bij diverse vlinders heb ik alle soorten pop-up flash diffusers gebruikt. Wat mij opviel is dat ook hier de kleuren sterker naar voren komen (blauw/oranje), bij het gebruik van de gekleurde diffusers. Als je een foto wil maken van een object die geen blauwe of oranje kleuren bevat, of kleuren die daar dichtbij komen, kun je beter gewoon de witte diffuser gebruiken. Ik heb namelijk ook foto’s gemaakt van vlinders die bijvoorbeeld zwart en wit gekleurd waren. Dan zie je werkelijk het verschil niet welke kleur diffuser ik gebruikt heb.

Pop-up Flash Diffuser Pop-up Flash Diffuser
Zonder diffuser Met witte diffuser
Pop-up Flash Diffuser Pop-up Flash Diffuser
Met oranje diffuser Met blauwe diffuser


Het is wel zo dat de verdeling van het flitslicht op de foto’s een natuurlijker effect geeft wanneer je een diffuser gebruikt ten opzichte van (alleen) de ingebouwde flitser. Vandaar ook de naam “diffuus” natuurlijk.

In de dagelijkse praktijk zal de witte diffuser het meest van pas komen denk ik. Mits je echt de blauwe/groene of oranje/rode accenten in een foto meer naar voren wil laten komen. Al met al is het zeker een aanwinst voor elke fotograaf. Het is een simpel hulpmiddel en eenvoudig in gebruik. Daardoor kan het voor elk type fotograaf regelmatig goed van pas komen.

Reacties (6)

Beste Mark,
Zelf ben ik van plan zo’n diffuser aan te schaffen, echter ben ik benieuwd of dit werkt met een macro 1:1 lens, aangezien je op 30cm afstand fotografeert. De lens zelf is 11 cm lang. Kan je mij vertellen of het flitslicht dit bereikt of geblocked wordt door de lens lens en de korte afstand?

Alvast bedankt.

Gr. Thijs

Hi Thijs,

Ik verwacht dat je met dit macro objectief de schaduw van de lens gaat zien in de foto.

Hallo,
Ik heb sinds kort ook zo’n pop-up flash diffuser, maar als ik deze in de flitsschoen zet gaat de flitser niet af. De camera flitst wel als ik het niet in de flitsschoen heb gezet. Ik heb een Nikon D5600. In de handleiding kwam ik niks tegen dat mij kan helpen. Weet u misschien wat ik nog moet instellen op de camera?
Mvg,
Ariane

Bij sommige (nieuwere) camera’s kan de flitser niet omhoog, omdat het tegen de houd van de pop-up flash diffuser aankomt. Hierdoor zal de flitser dus dicht blijven. Is dit wellicht het geval?

Hallo,

heel interessante tekst!
Ik had nog even een vraagje over de diffuser. Ik moet binnenkort op een feestje foto’s nemen. Het zal daar dus erg donker zijn met enkel wat feestlichten. Als ik dus met de gewone pop-up flits zou fotograferen zou dit ervoor zorgen dat de personen overbelicht zijn en de achtergrond heel donker. Als ik andere fotografen op feestjes zie hebben zij meestal een externe flitser waarmee je heel mooie resultaten kan creëeren. Nu vroeg ik mij dus af of je met de pop up flash diffuser een soortgelijk resultaat zou kunnen krijgen in een donkere ruimte?

Alsvast bedankt!

Een externe flitser geeft veel betere resultaten dan de pop-up flitser. Idealiter gebruik je dus een externe flitser. Mocht je die nou niet hebben dan is de diffuser (die besproken wordt in dit artikel) een ideale accessoire om de interne flitser beter bruikbaar te maken.

Laat een reactie achter