Uitleg & Tips voor de Canon EOS 1200D

Ben jij de trotse eigenaar van de Canon EOS 1200D? In dat geval is het handig om te weten wat alle knopjes betekenen. In dit artikel vind je uitleg over de betekenis van alle knopjes die op de Canon EOS 1200D te vinden zijn.

Uitleg knopjes voorkant Canon EOS 1200D

Fotografie Tips voor Canon EOS 1200D

1: Knop voor loskoppelen van de lens
Als je deze knop indrukt en aan de lens draait, draai je de lens van de body af. Op deze manier kun je dus wisselen van lens.

2: Diafragma voorbeeld
Als je dit knopje indrukt zal je diafragma dichtgaan. Hierdoor krijg je een goede indruk van de ingestelde scherptediepte. Het beeld kan echter wel erg donker worden waardoor het niet altijd goed te zien is.

3: Scherpstelring van de lens
Door bij de Canon EF-S 18-55mm aan het voorste lenselement te draaien kun je handamtig scherpstellen. Belangrijk is wel dat het schuifknopje AF/MF (aan de zijkant van de lens) op MF staat. Bij andere lenzen is de scherpstelring meestal voor de zoomring te vinden en niet helemaal voorop de lens.

4: Autofocus aan/uit knop (AF/MF)
Met dit schuifknopje is het mogelijk om de lens in te stellen op de autofocus of om deze juist uit te schakelen zodat je manueel kunt scherpstellen met behulp van de scherpstelring.

5: Image stabelizer (beeldstabilisatie)
Veel lenzen van Canon hebben Image stabelizing (IS) ingebouwd in de lens. Indien je vanuit de hand fotografeert is het aan te raden om deze aan te zetten. Zet de beeldstablisatie uit als je vanaf statief fotografeert.

6: Ingebouwde microfoon
Veel spiegelreflexcamera’s kunnen tegenwoordig digitale video opnemen. Dan is het natuurlijk fijn als je daar ook geluid bij hebt. De interne microfoon zorgt voor de audio-opname.

7: Rode ogencorrectie en zelfontspannerlampje
Dit is een lampje wat je kunt aanzetten als je flitst bij een foto. Hierdoor wordt de kans op rode ogen van mensen verminderd. Ook gaat dit lampje knipperen als je met een zelfontspanner een foto wilt maken. Hieraan kun je dan herkennen wanneer de foto gemaakt wordt.

Uitleg knopjes bovenkant Canon EOS 1200D

Cursus Canon EOS 1200D

1: Ingebouwde flitser
Veel spiegelreflexcamera’s hebben een ingebouwde flitser. Als je geen externe flitser heb kun je deze gebruiken, hoewel het resultaat van de interne flitser niet altijd mooi is. Dit is nog wel te verbeteren met een pop-up flash diffuser. Als je op de automaat fotografeert dan gaat de flitser automatisch omhoog als de camera dat wilt. Fotografeer je vanuit de diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze of manuele stand (een van deze 3 standen is absoluut aan te raden), dan moet je eerst op de flitserknop drukken (meer daarover verderop in dit artikel) om de flitser te activeren.

2: Hotshoe
De hotshoe geeft de mogelijkheid om een externe flitser bovenop de camera te plaatsen. Ook zijn er draadloze afstandsbedieningen en triggers (voor het draadloos flitsen) die je op de hotshoe kunt plaatsen.

3: Ontspanknop
Hiermee maak je je foto. Druk deze knop eerst half in voor de automatische scherpstelling. Als je een autofocuspunt in de zoeker ziet oplichten (of je hoort een piepje) dan heeft de camera scherpgesteld en kun je de knop helemaal doordrukken.

4: Instelwieltje
Als je vanuit de sluitertijdvoorkeuze (Tv stand) of diafragmavoorkeuze (Av stand) stand fotografeert, kun je hiermee de sluitertijd of het diafragma instellen. Indien je vanuit de manuele stand (M stand) fotografeert heb je dit instelwieltje nodig om de sluitertijd aan te passen. Door de belichtingscompensatieknop ingedrukt te houden (meer over deze knop lees je hieronder) en aan het instelwieltje te draaien, pas je het diafragma aan vanuit de M stand.

5: Programmawiel
Hiermee kun je de gewenste fotografeer modus selecteren. Om maximale controle te hebben op het eindresultaat van een foto is het aan te raden dat je minimaal kunt fotograferen van uit de diafragmavoorkeuze (Av) en sluitertijdvoorkeuze (Tv). Ook is het soms handig om te fotograferen van uit de manuele stand (M). De automatische stand (groene vierkantje) en de programma modus (P) zijn niet ideaal om te gebruiken. De camera gaat veel beslissingen voor je maken en deze zin vaak niet optimaal of zelfs heel slecht. Indien je dit niet onder controle hebt is het aan te raden om een basiscursus fotografie te volgen (kijk op onze website in het menu bij ‘Cursussen’ voor online cursussen en cursussen op locatie).

6: Aan/uit knop
Deze knop gebruik je om je camera aan en uit te zetten.

7: Fliters activeren
Soms wil je flitsen maar vind je camera dat voor het licht niet nodig. Druk op deze knop en je flitser zal uitklappen.

Uitleg knopjes achterkant Canon EOS 1200D

Knoppen op de achterkant van de Canon EOS 1200D

1: Gemaakte foto terugkijken
Met deze knop ga je naar de gemaakte foto’s. Eerst krijg je de laatst gemaakte foto te zien, maar je kunt ook eerder gemaakte foto’s terugkijken en zelfs de bijbehorende instellingen bekijken.

2: Knop om naar het hoofdmenu te gaan
Veel instellingen van de Canon EOS 1200D zijn via knopjes op de camerabody in te stellen. Echter zijn er ook functies die je minder vaak nodig hebt en deze zitten in het hoofdmenu.

3: Navigatiepaneel
Hiermee kun je door het menu van de camera navigeren. Je kunt het eigenlijk zien als ‘pijltjes toetsen’ waardoor je dus naar boven, beneden, links en rechts kunt navigeren. Ook bieden deze knoppen de mogelijkheid om de ISO waarde, witbalans, autofocusmethode (One Shot voor enkelvoudige autofocus, AI Servo voor continue autofocus en AI Focus voor de automatische autofocus) en ontspanstand (enkele foto’s, continue opname, zelfontspanner, etc) aan te passen.

4: Quickmenu knop
Met deze knop ga je naar het snelmenu en kun je via het LCD scherm snel instellingen aanpassen. Met de navigatietoetsen kun je eenvoudig naar de juiste instelling gaan.

5: Display weergave
Je kunt zelf bepalen wat er op het display te zien is. Als je een foto terugkijkt is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen de foto te zien, de foto in combinatie met een histogram of de foto in combinatie met de gebruikte instellingen. Door op deze knop te blijven drukken kun je snel zien welke opties er zijn.

6: Belichtingscompensatie
In manuele stand van de camera (M stand) moet je deze knop ingedrukt houden en aan het instelwieltje bovenop draaien om het diafragma aan te passen. Vanuit de sluitertijdvoorkeuze (Tv) en diafragmavoorkeuze (Av) is dit de belichtingscompensatie en heb je de mogelijkheid om een foto lichter of donkerder te maken dan wat de camera eigenlijk zelf zou doen. Zo heb je dus optimale controle over de belichting van de foto.

7: Live view aan/uit
Veel moderne spiegelreflexcamera’s (waaronder de Canon EOS 1200D) hebben tegenwoordig een live view functie. Het beeld kun je dan op het LCD scherm (live) zien. Dit heb je in ieder geval nodig als je gaat filmen. Het is ook mogelijk om te fotograferen vanuit live view, maar de autofocus werkt dan wel een stuk trager. Dus als je foto’s maakt is het aan te raden om de zoeker te gebruiken.

8: Autofocus punten selectie of inzoomen op je gemaakte afbeeldingen
Met deze knop kun je het aantal autofocuspunten bepalen (1 of meerdere). Indien je een foto terugkijkt op het LCD scherm heeft deze knop een andere functie. Je kunt dan inzoomen op de gemaakte foto. Dit is handig om te controleren of de foto helemaal scherp is.

Reacties (43)

Ik gebruik de live view bijna nooit gezien het scherm niet duidelijk is bij grote lichtinval. Maar bij manueel scherpstellen door de zoeker kan dit volgens mij enkel wanneer de afdrukknop half is ingedrukt (zoals bij het gebruik van de autofocus). Kan dit echt niet anders?

Ik wil gemaakte foto s met de camera achteraf op de camera bijsnijden en opslaan. Hoe doe je dit?

Foto’s bijsnijden kan je het beste doen in nabewerkingsprogramma op de computer.
Je kan meestal geen foto’s bijnsijden op de camera zelf.

Mocht je meer informatie over nabewerking op de computer willen hebben, neem dan contact op met ons op via: support@derooijfotografie.nl

Ik wil graag een polarisatiefilter voor mijn 1200d aanschaffen. Ik zie her en der 52mm, 58mm etc. Welke moet ik nu hebben (voor op de standaard lens)?

Je kan de diameter maat van het objectief vinden aan de voorzijde van het objectief. De diameter maat moet om het glas genoteerd staan, vaak staat er een ‘ø teken’ langs de maat.

Wat een nuttige site! Dank voor alle info tot nu toe. Ik ben opzoek naar een (niet te prijzige) lens voor mij D1200 om foto’s te maken van landschappen in Ijsland. Kunt u mij een lens aanraden?

Hallo Dido,

Er zijn verschillende fabrikanten die de een groothoek objectief (10-20mm) aanbieden voor Canon camera’s.
Deze zijn in verschillende prijscategoriën te krijgen, hier zou je eens naar moeten kijken.

Hallo,
Is het mogelijk om tijdens het maken van een foto het beeld in het scherm te zien zonder dat je met je oog door de lens moet kijken? Kan het zelf niet vinden in het menu.
Alvast bedankt!

Op de onderste afbeelding zie je bij #7: Live view aan/uit
Veel moderne spiegelreflexcamera’s (waaronder de Canon EOS 1200D) hebben tegenwoordig een live view functie. Het beeld kun je dan op het LCD scherm (live) zien. Dit heb je in ieder geval nodig als je gaat filmen. Het is ook mogelijk om te fotograferen vanuit live view, maar de autofocus werkt dan wel een stuk trager. Dus als je foto’s maakt is het aan te raden om de zoeker te gebruiken.

Hi, vanavond moet ik foto’s maken tijdens de eindmusical van mijn dochter. Welke functie kan ik het best gebruiken, zonder heel ingewikkelde toestanden?

Hopelijk is het goed gegaan tijdens het fotograferen van de eindmusical. Wij raden eigenlijk altijd de manuele stand (M Stand) aan, dit omdat je dan volledige controle hebt over het eindresultaat. Mocht je dit willen leren, dan wil ik jou onze Online Fotogafie Cursus Basis: Camera & Techniek aanraden: https://www.derooijfotografie.nl/cursus/online-fotografie-cursus/

Het is belangrijk dat je bij het maken van avondfoto’s op statief werkt, anders kun je geen zuivere foto’s maken met een lange sluitertijd.
Wellicht is het een leuk idee voor jou om onze online cursus te volgen waarbij je de belichtingsdriehoek en nog veel meer in detail uitgelegd krijgt:
https://www.derooijfotografie.nl/cursus/online-fotografie-cursus/

hay heb een canon EOSD1300 maar weet niet hoe ik de lijnen er in krijg in beeld om in het uit gelegde EEN DERDE TE GAAN fotograferen veel snap ik in middels en heb een probleem wil ik in de avond fotos maken dan zijn ze niet scherp zuiver genoeg , pas de belichting aan voor binnen lampen en op avond staand maar wat ik ook doe ze zijn niet scherp. alle ander fotos overdag wel help .

Hallo Mark, ineens draait het objectief van mijn camera door en kan ik niet meer inzoomen, heb jij hier een oplossing voor? BVD mvrg Frank

Hi Frank,

Als het echt de zoomring is waaraan je draait dan zou het kunnen zijn dat de lens kapot is, maar naast de zoomring heb je ook de ring voor het scherpstellen. Mocht je lens op de manuele focus staan dan klopt het dat je deze ring kan doordraaien.

Hallo mark.
Ik gebruik al een tijdje de Eos 1200D. Op zich een prima toestel. Helaas kan ik er geen breedbeeld foto’s mee maken. Nu heb ik voor het eerst een stukje film gemaakt en wat blijkt?…..dat is wél breedbeeld.
Doe ik iets verkeerd met de instelling van de foto’s? Want als de film breedbeeld is, dan moet dat toch ook met de foto’s kunnen? Ik hoop dat ik het nog niet heb kunnen vinden én…..Dat het tóch mogelijk is om er breedbeeld foto’s uit te toveren.
M.vr.gr. Ria

Wat je wilt is mogelijk om in te stellen in de camera zelf, let op dat dit wellicht niet mogelijk is in jouw model.
In het menu wil je op zoek gaan naar “Aspect Ratio” hier kun je de verhoudingen aanpassen.
Je kan dan kiezen uit:
– 3:2
– 4:3
– 16:9
– 1:1

Maar dit raad ik je niet aan, dit omdat je niet in de zoeker deze verhouding als preview krijgt.
Daardoor weet je niet of je delen gaat missen in de foto of juist erbij krijgt.

Daarom wil ik aanraden om deze verhouding te laten zoals deze is, en in nabewerkingssoftware de gewenste uitsnede maken. Denk dan aan Adobe Lightroom, waar wij een uitgebreide cursus over hebben gemaakt: Online Cursus Adobe Lightroom: https://www.derooijfotografie.nl/cursus/adobe-lightroom-cursus/

Ik wil met mijn camera Canon EOS 1200D 4uur lang filmen. Kan dit?

Niet aan 1 stuk door. Fotocamera’s zijn gelimiteerd, omdat het anders een videocamera is. Om die reden is de maximale opnametijd vaak rond de 30 minuten.

Goededag, ik zou vrijdag foto’s willen maken tijdens een theatervoorstelling met mijn Canon 1200D. Bij drukken op de knop maakt hij klik geluid, kan je dat stil zetten? En dan heb ik het niet over de piep want die heb ik al stil gezet. Alvast bedankt, mvg Desiree

Het klikgeluid kan je helaas niet uitschakelen, want dat is het heen en weer klappen van de spiegel.

Hoe zet ik de voorflits uit.

Dat ligt er aan in welke stand de camera staat.
Als de camera in de automatische stand staat, dan kun je geen enkele voorkeur ingeven (ook niet de flitser uit zetten). Wanneer je (P) stand werkt, kun je wel aangeven dat de flitser niet gebruikt mag worden.

Mark,

heb een canon d1200 en een speedlite reportageflitser.
ik wil draadloos flitsen maar volgens het menu zou die dat niet ondersteuren.
kan het haast niet voorstellen dat het niet zou werken of heeft het simpelweg niet die optie om te kunnen flitsen

Hi Ralph,

De Canon EOS 1200D geeft daar inderdaad geen ondersteuning voor, alleen de duurdere Canon EOS camera’s. Je kan het overigens wel eenvoudig oplossen door een trigger setje te kopen. Je hebt dan een ontvanger (die plaats je op de camera) en zender (die sluit je aan op de flitser). Met zo’n trigger set kan je toch draadloos flitsen.

Hoe kan ik video’s maken?

Op het programmawiel (5) kun je ook de videostand zien staan in de reeks standen.

Succes!

hoe maak ik een hdr foto met een canon eos 1200 D

vr gr Ruud

Hallo Ruud,

Je kunt hier natuurlijk het beste de HDR techniek voor gebruiken, in principe werkt dit altijd het zelfde op elke camera.
Dit kan dit op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld op de manuele stand (M-stand) waarbij je verschillende belichtingen van een moment maakt op statief en deze later samenvoegt tot 1 foto door middel van nabewerkingssoftware.

Ik wil je aanraden om onze online cursus over HDR fotografie te bekijken, deze cursus helpt je deze techniek helemaal te begrijpen en toepassen: https://www.derooijfotografie.nl/cursus/hdr-fotografie-cursus/

Als je nog vragen hebt hierover mag je altijd contact met ons opnemen via: support@derooijfotografie.nl

Ik kan mijn diafragma in de manuele stand maar op 5.6 zetten maar ik wil het lager, hoe moet ik dat doen.

Dat komt waarschijnlijk omdat je ingezoomd bent met de lens. Als je niet inzoomt kan je meestal tot f/3.5

Gaarne zou ik willen weten hoe ik bij dit toestel zwart wit foto’s kan maken ?

je kan via met menu instellen of je je en z/w foto wil of zelfs in sephia en zelf de gradatie bepalen of je kan een gewone foto maken en die via de pc met een beeldbewekingsprogramma de gewenste toon toepassen. (ik vind rechtstreeks via de camera een beter resultaat)

Heb een 75-300mm lens. En toch vind ik het inzoomen waardeloos. Kan met mijn simpele digitale camera veel dichter bij te fotograferen item komen. Doe ik.wat verkeerd of hoef ik simpelweg niet teveel verwachten van deze camera en 75-300mm lens qua inzoomen. Mag graag dieren in de natuur fotograveren maar zelfs vogels op 10 meter afstand krijg ik niet heel close up.

Dat kan kloppen, echter hebben de meeste digitale compact camera’s niet extreem veel optische zoom.
Vaak kun je dan wel op het toestel heel ver inzoomen, maar op een gegeven moment stopt de optische zoomen neemt de digitale zoom het over. De digitale zoom is eigenlijk het zelfde als achteraf de foto bijsnijden in een bewerkingsprogramma.

Maar als je meer dan 300mm zoom wilt hebben dan wordt het wel steeds duurder inderdaad, je kunt ook nog kiezen voor tussenringen waarbij je het zoombereik verdubbeld (x2) of (x1,4) doet. Dit is een goedkopere oplossing om verder te kunnen inzoomen, maar het nadeel van tussenringen is wel dat je maximale diafragma opening kleiner zal worden en daardoor ook minder licht zal binnenkomen.

goeie dag ik heb een andere vraag over deze camera ik heb deze canera gehad van mijn vader maar er zit een lens op wat groter dan normaal en ik kan niet van vrij dichtbij portret fotos maken met vissen alleen als ik heel verweg zit nou vroeg ik me af wat voor soort lens ik dan het beste kan kopen

Welk objectief heb je nu op de camera zitten?
De Canon 50mm F1.8 is een leuke portretlens om mee krachtige portretten mee te fotograferen.

Beste
Als ik mijn camera op de manuele stand zet en ik de flitser wil laten afgaan, dan gaat de flitser omhoog, maar hij gaat nooit af. Hij gaat enkel af op de automatische stand, maar deze vind ik niet leuk om te gebruiken.
Zou ik ergens iets fout hebben in mijn instellingen?

Eigenlijk zou de flitser niet automatisch open mogen gaan in de manuele stand, heb je dit misschien aangezet in de instellingen van de camera? Als je dit niet meer zeker weet kun je ook nog de camera terugzetten naar de fabrieksinstellingen, misschien reset de camera dit dan ook. Let wel op dat je ook alle voorkeuren kwijt bent en alles opnieuw moet instellen. Haal voor de zekerheid ook het SD kaartje eruit voordat je dit doet.

Zit er een sluiter op de camera? waarmee je sluitertijd kan instellen?

Uiteraard, iedere camera heeft een sluiter en deze kun je in deze camera aanpassen in de “Tv-Stand of de M-Stand”.
Gebruik daarvoor het draaiwieltje bovenop de camera langs de ontspanknop.

Beste,

Ik krijg de beeldstabilisatie niet uit 🙁

Hartelijke groet,
JP

Als het goed is zit er op de lens een knopje met IS. Deze moet je op off zetten. Als dit knopje er niet op zit, dan heeft je lens geen beeldstabilisatie.

Laat een reactie achter