Tips om kinderen scherp op de foto krijgen

Het fotograferen van kinderen is niet het makkelijkste onderwerp. Kinderen zijn altijd druk en in beweging dus hoe zorg je er uiteindelijk voor dat ze scherp op de foto komen? Hieronder lees je een aantal tips die ervoor zorgen dat de kans op een scherpe foto veel groter wordt.

Begrijp wat sluitertijd is en doet met een foto

De meest voorkomende oorzaak dat kinderen niet scherp op de foto komen heeft te maken met de sluitertijd. De sluitertijd geeft simpelweg aan hoe snel de foto gemaakt wordt. Dit kan heel snel zijn zoals bijvoorbeeld 1/1000e van een seconde, maar het kan ook relatief lang duren zoals 1/50e van een seconde. Nu klinkt 1/50e van een seconde misschien nog snel, maar bij het fotograferen van bewegende onderwerpen zoals spelende kinderen is dit langzaam. Het resultaat met 1/50e van een seconde is dat je duidelijk kunt zien dat de kinderen in beweging zijn. Soms geeft dit een leuk effect, maar meestal geef je de voorkeur aan een scherp onderwerp.

Het mooie van de sluitertijd is dat je dit zelf kunt instellen vanuit de sluitertijdvoorkeuze (S stand, of Tv stand bij Canon). Stel de sluitertijd in op 1/250e van een seconde en je krijgt al een veel betere foto. Hoe snel de sluitertijd uiteindelijk moet zijn hangt af van de snelheid van het onderwerp. Bij rennende kinderen heb je misschien een iets snellere sluitertijd nodig (zoals 1/320 of 1/500) dan bij kinderen die rustig zittend aan het spelen zijn. Neem 1/250e als uitgangspunt. Indien de kinderen niet scherp zijn dan moet je de sluitertijd dus nog iets sneller maken.

Kinderfotografie tips, locatie

Foto gemaakt door Yvette Baur

Verhoog de ISO waarde indien nodig

Het is mogelijk dat je foto’s te donker worden indien je een snelle sluitertijd instelt. Dit hangt heel erg af van de hoeveelheid licht die aanwezig is. Indien je buiten fotografeert op een zonnige dag dan heb je meestal geen last van dit probleem, maar als het bewolkt is of binnen fotografeert dan worden de foto’s al snel te donker.

Mocht dit probleem voorkomen dan kun je twee dingen doen:
(1): Kies een groter diafragma indien mogelijk (alleen mogelijk als je vanuit M fotografeert). Meer hierover lees je in de volgende paragraaf.
(2): Verhoog de ISO waarde. ISO 100 is het beste om te gebruiken, maar als er te weinig licht is en je foto’s te donker worden dan is het verhogen van de ISO waarde een oplossing. Wees in zo’n situatie niet bang om de ISO waarde te verhogen.

Gebruik een groter diafragma

Het groter maken van het diafragma heeft bij het fotograferen van kinderen twee voordelen. Omdat je vaak een snelle sluitertijd nodig hebt zorgt een groter diafragma ervoor dat het aanwezige licht goed door het objectief op de camerasensor kan komen. Je laat dus meer licht door het objectief komen waardoor je misschien niet eens de ISO waarde hoeft te verhogen indien er weinig licht is.

Een ander voordeel is dat je met een groter diafragma een kleinere scherptediepte krijgt. Hiermee kun je ervoor zorgen dat de kinderen scherp op de voorgrond van de foto komen te staan en dat de achtergrond onscherp wordt. Dit geeft een effect dat veel mensen mooi vinden.

Maak beter gebruik van het licht dat er al is

Indien er veel (zon)licht is kun je daar optimaal gebruik van maken. Als de kinderen half in de zon en half in de schaduw zitten dan kun je bij fel licht verwachten dat de schaduwzijde erg donker wordt. Als het mogelijk is kun je de kinderen laten draaien zodat het licht beter valt en dat je geen donkere schaduwen krijgt. Schaduw kan mooi zijn bij het fotograferen van mensen/kinderen, maar het moet niet te donker worden.

Meer fotografie tips

De leukste fotografie tips? Die vind je op onze fotografie tips pagina. Op deze pagina is allemaal informatie te vinden over blogs met tips die je niet mag missen. Van technische tips tot assecoires. Deze fotografiepagina is voor iedere fotografie liefhebber die het beste uit zichzelf en zijn of haar camera wilt halen.

Reacties (13)

ik vind het heel belangrijk om mooie foto’s te nemen

Ik loop ook regelmatig tegen dit probleem aan. Nu durf ik het ook niet altijd aan om handmatig instellen, soms gaat het allemaal te snel, maar ik ga deze tips zeker mee nemen om weer veel te oefenen. Wie weet, durf ik het dan over een tijdje wel aan om vaker te kiezen voor handmatig instellen!

En gebruik maken van de “back button autofocus” mogelijkheid?

Dat zou je zeker kunnen doen, hoewel de ene fotograaf dit handiger vindt dan de andere.

Wanneer ik in de studio de sluitertijd sneller zet dan 200 krijg ik een zwarte balk bovenin de foto. Drukke kinderen krijg ik niet scherp met 200 of lager. Zonder flitsers is het te donker. Hoe los ik dit op?

Je moet dan high speed sync (HSS) gaan gebruiken, want een flitser kan standaard tot 1/200e (of 1/250e) flitsen. Met HSS kun je toch snellere sluitertijden gebruiken, echter moet de flitser hiervoor wel geschikt zijn. Dat vind je terug in de specificaties van de flitser.

Ik fotografeer mijn petekindje van anderhalf heel erg vaak en uiteraard is dat een leeftijd waarbij stilzitten geen optie is. Ik ga dus zeker aan de slag met deze nuttige tips! 😊

Bedankt voor je heldere uitleg.
Mijn kleinkind is tegenwoordig een favoriet onderwerp, dus de tips zijn meer als welkom

Geen dank en succes met het fotograferen.

Bedank voor de goede uitleg

Dank voor de duidelijke uitleg. Heb weer wat geleerd

Dank voor de goede uitleg, ik kom idd tegen dat de kids zo snel bewegen bij het spelen. Hier kan ik wat mee.

Dank voor je heldere uitleg!

Laat een reactie achter