Tips voor een goede panoramafoto

Een panoramafoto, misschien ben je de optie al eens op je telefoon tegengekomen of heb je er via een andere manier al eens van gehoord. Als het begrip je nog helemaal niet bekent voorkomt, schrik dan niet! Aan het eind van deze blog weet je namelijk precies hoe je een goede panorama foto kunt maken.

Wat is een panoramafoto nu eigenlijk? Het is een foto die uit meerdere foto’s bestaat. Door verschillende foto’s aan elkaar te plakken, lukt het om veel meer vast te leggen. Perfect voor vergezichten en toffe landschappen. Je denkt misschien dat het een techniek is die recentelijk, samen met de opkomst van Photoshop is ontstaan, maar niets is minder waar! Panoramafotografie werd namelijk ook al in het analoge tijdperk uitgevoerd, alleen toen was het natuurlijk een stukje moeilijker om de foto’s goed aan elkaar te verbinden. Tegenwoordig zit in de meeste camera’s een ingebouwde panorama functie. En dan denk je misschien, maar waarom zou ik het dan nog handmatig moeten doen? Want ja, meestal werkt deze optie best prima! Het nadeel van deze stand is echter dat hij er (meestal) een JPG-bestand van maakt en dat betekent dat je in je nabewerking een stuk minder opties hebt. Om de volledige controle over je foto te behouden, geef ik jullie vandaag een aantal tips waar je tijdens fotograferen op moet letten!

panorama foto tips

Statief

Het is het handigste om een een statief te gebruiken, op die manier weet je zeker dat de foto’s mooi in elkaar zullen overlopen. Let er hierbij goed op dat je horizon recht is. Als je de horizon namelijk achteraf in een nabewerkingsprogramma moet rechttrekken, gaat er een groot deel van je foto verloren en dat is zonde! De handigste manier om te controleren of je horizon helemaal recht is, is door gebruik te maken van een waterpas. Veel statieven beschikken hierover. Als je statief geen waterpas heeft, kun je ook gebruik maken van de ingebouwde waterpas in je camera.

Mocht je nu geen statief bij de hand hebben, geef de moed dan nog niet op! Want ook zonder statief kun je panoramafoto’s maken. Ik moet stiekem toegeven dat ik zelf ook vaak panoramafoto’s zonder statief maak. Wel is het belangrijk dat je de camera zo stil mogelijk houdt en alleen naar links of rechts beweegt. Ook nu is het weer belangrijk dat je er op let dat je horizon recht blijft. Je kunt hiervoor eventueel je scherpstelpunten als steunpuntje gebruiken.

M-stand

Daarnaast is het belangrijk dat je instellingen bij alle foto’s gelijk blijven, het is dus verstandig om in de M-stand te fotograferen. Dit doe je om kleur en scherpteverschillen te voorkomen. Wanneer de belichting tussendoor veranderd, zullen bepaalde delen in je foto in vergelijking met de rest lichter of donkerder worden. Ook is het belangrijk om de scherpte in elke foto gelijk te houden. Let hierbij op twee dingen. Zorg dat je diafragma (wat zorgt voor je scherptediepte) in elke foto gelijk blijft en zorg dat je scherpstelling tussendoor niet veranderd. Het is het makkelijkste om eerst scherp te stellen en daarna je lens op handmatig te zetten. Je weet nu zeker dat je goed hebt scherpgesteld, maar je lens zal bij een volgende foto niet automatisch opnieuw scherpstellen. Zorg er verder ook voor dat je niet in of uit zoomt. Je kunt je lens eventueel op lock zetten, maar normaal gesproken moet het ook goed gaan als je niet aan de zoomring draait.
Houd er wel rekening mee, dat wanneer de zon begint met schijnen, dit ook invloed heeft en er ineens donkere of lichter plekken in de foto ontstaan. Het is dus het makkelijkste om een panorama op een dag met constante lichtomstandigheden te maken.

Tips voor een panorama tijdens het fotograferen

Horizontaal of verticaal schieten

Dan nog het punt, schiet je horizontaal of verticaal? Misschien ben je geneigd om horizontaal te fotograferen, want je uiteindelijke resultaat wordt ook horizontaal. Maar probeer een panorama ook eens verticaal te schieten, op die manier is het namelijk mogelijk om nog een groter deel van je omgeving op de foto te zetten. Wel betekent dit dat je meer foto’s moet maken om uiteindelijk dezelfde breedte van panorama te krijgen.

Hierboven beschreef ik de puntjes waar je tijdens het fotograferen op moet letten, maar wat doe je vervolgens met de foto’s? Dat vertel ik jullie in deel 2, dus houdt de blog goed in de gaten!

Laat een reactie achter