Tips voor de beginnende fotograaf

Superleuk dat je voor deze toffe hobby fotografie hebt gekozen! Maar wat is nu precies belangrijk als je net begint met fotograferen? Vandaag geef ik jullie een aantal handige tips!

Apparatuur is niet het belangrijkste

Ben je net begonnen en raak je totaal gedemotiveerd door alle fotografen om je heen met super dikke camera’s? Of wil je graag beginnen met fotografie, maar wordt je nog tegengehouden door de hoge cameraprijzen? Oké ik geef toe dat fotografie geen goedkope hobby is, want ja uiteindelijk heb ik mij ook door de kwaliteit van mijn huidige camera laten verleiden. Maar toch is het zeker mogelijk om ook met goedkope apparatuur toffe foto’s te maken! De camera van een telefoon is bijvoorbeeld ook al redelijk goed, in ieder geval goed genoeg om de beginselen van de fotografie te oefenen! Mocht je je camera nu graag handmatig willen instellen, dan is een instapspiegelreflexcamera ook een goede optie. Als je het fotograferen dan leuk blijft vinden, kun je die instacamera altijd weer upgraden door een extra lens te kopen. Want glaswerk heeft namelijk meer invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de foto dan de body zelf. En als je met een goedkope camera top platen kunt maken, dan zullen die met een betere camera alleen nog maar mooier worden!

Goede compositie

Wat wel heel belangrijk is en wat je met elke camera kunt oefenen is je compositie. Beginnende fotografen zijn vaak geneigd om het onderwerp in het midden te plaatsen. Dit is vrij logisch, want het midden is het punt waar je het snelste naar kijkt. Maar aangezien de kijker ook het snelste naar het midden kijkt, kan de foto daardoor snel wat saai ogen. Om de foto wat spannender te maken, is het beter om het onderwerp iets meer naar links of rechts te plaatsen. Wil je meer weten over een goede compositie? Lees dan ook het artikel over de regel van derde.

Goede belichting

De basis van een goede foto is een goede belichting. Onder- of overbelichte foto’s zijn toch wel echt een no go en vaak ook niet meer in fotobewerkingsprogramma’s te redden. In normale lichtomstandigheden weet de automatische stand van je camera zich meestal nog wel redelijk te redden. In moeilijkere lichtomstandigheden, zoals bijvoorbeeld tegenlicht, wordt het meestal wat lastiger en kan de foto al snel over- of onderbelicht raken. Gebruik in moeilijke lichtomstandigheden daarom de belichtingscompensatie om over- of onderbelichting te voorkomen.

Diafragma, sluitertijd en ISO

De drie basisbegrippen van de fotografie zijn diafragma, sluitertijd en ISO. Om je camera in te stellen en zo je gewenste resultaten te bereiken is het belangrijk dat je deze begrippen beheerst. Deze begrippen hebben alle drie invloed op de hoeveelheid licht die naar binnenvalt. Daarnaast hebben ze alle drie nog hun eigen functie. Het diafragma heeft bijvoorbeeld invloed op de scherpte of onscherpe van je achtergrond, de sluitertijd op het bevriezen van beweging en de ISO op de hoeveelheid ruis. Mocht je nu meer over deze begrippen willen leren en hoe dit allemaal precies werkt?

Laat een reactie achter