De regel van derde

Compositie is een erg belangrijk onderdeel in de fotografie! Het kan je foto maken of breken. Een handige regel die je hierbij kan helpen is de regel van derde. Wat die regel precies inhoud zal ik jullie vandaag vertellen!

Wat ik vaak bij mensen die nog niet zo lang met fotografie bezig zijn zie, is dat ze het onderwerp in het midden plaatsen. Meestal pakt dit niet helemaal mooi uit, de foto is het dan net niet. De foto zou meteen een stukje spannender worden als het onderwerp iets naar links of naar rechts geplaatst wordt.

Maar hoe komt het dat een foto zo snel “saai” wordt als je het onderwerp in het midden plaatst? Op het moment dat je naar een foto kijkt, zullen je ogen altijd als eerst naar het midden kijken. Als het onderwerp dan iets van het midden afwijkt, wordt het ineens een stukje spannender, want dan is het iets wat je niet direct had verwacht.

Om duidelijk te maken waar je dan het beste het onderwerp kunt plaatsen, gaan we twee horizontale en twee verticale lijnen door de foto trekken.

Regel van derde in het midden

Je ziet dat er nu vier verschillende snijpunten ontstaan. Op deze snijpunten kun je nu je onderwerp zetten, je zal zien dat de foto dan meteen een stukje interessanter wordt.

Regel van derde aan de rechterkant

Nu is het natuurlijk wel de vraag op welk snijpunt je het onderwerp zet. Aangezien het hoofdje van de kindjes het belangrijkste is, kies ik voor een van de bovenste twee snijpunten. Bij de onderste twee wordt dan namelijk een stukje van hun beentjes afgesneden. Dan blijft er vervolgens nog de keuze tussen links en rechts over. Ik vind het mooi om wat ruimte open te laten aan de kant waar de persoon in de foto naar toe kijkt. In dit geval zie je dat de jongens naar de linkerkant van de foto kijken/gedraaid zitten. En daarom plaats ik ze op het rechter snijpunt

Moet je deze regel nu dan in alle foto’s toepassen? Nee, absoluut niet. Eigenlijk is de naam niet helemaal goed, je kunt het namelijk beter als een richtlijn dan een regel zien. Je kunt het onderwerp ook nog iets extra naar links of rechts zetten. En bij bijvoorbeeld symmetrische foto’s kan het midden juist mooi uitpakken.

0 responses on "De regel van derde"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE