Productreview – Het Stealth Gear P filter systeem getest

Deze review over het Stealth Gear P filter systeem is geschreven door Theo Hamoen. Je kunt ook onze review lezen van het Stealth Gear Z Filter systeem door Jolanda Wisselo.

Een oproep van De Rooij Fotografie om een filterset van Stealth Gear uit te testen en daar een review over te schrijven kon ik niet weerstaan. Ik werk af en toe met opschroeffilters, maar bij objectieven is het een gegeven dat net dat ene filter niet op een objectief past, omdat die weer een andere filtermaat heeft. Bij Stealth Gear kun je door gebruik te maken van verwisselbare adapterringen de verschillende filters bij elk objectief gebruiken. Grote voordeel van dit systeem boven opschroeffilters is dat je hier ook gebruik kunt maken van grijsverloop- of kleurverloopfilters.

Goed verpakt kwam het filter systeem (uit de P-serie) met de post mee. Elk filter, in totaal 5 stuks, zijj verpakt in een mooi beschermhoesje. Mijn eerste gevoel was dat het een degelijk systeem is en heb direct de juiste adapterring op m’n Sigma 17-70mm geschroefd en de filterhouder geplaatst op mijn Nikon D7100. Het gebied rond mijn woonplaats Bodegraven leek mij prima om het een en ander uit te proberen. Met een stevig statief heb ik eerst maar eens een paar foto’s gemaakt met een “normale” belichting. Daarna het Gradual ND4 filter (met zacht verloop) in de houder geschoven en de grens opgezocht waar ik het verloop wilde hebben. Na een aantal opnames daarmee was het volledige ND2 filter aan de beurt en als laatste het 10-stops grijsfilter. Met de app Exposure Calculator op mijn mobiel kreeg ik een idee wat de instellingen zouden moeten zijn t.o.v. mijn “normale” belichting.

De eerste testresultaten van het Stealth Gear P-systeem

Bij thuiskomst kreeg ik een teleurstelling te verwerken. Vooral met het 10-stops grijsfilter zag ik vlekken op mijn foto’s die deden denken aan sensorvlekken, wat dus zeker niet het geval was. Vrij willekeurig op diverse plekken op de foto’s, maar soms ook weer niet. Ik gebruik een afdekkapje voor het oculair, dus dat kan het ook niet zijn. Blijkbaar toch een effect wat optreedt onder een bepaalde hoek met de zon. Dit zou niet moeten kunnen! Bovendien merkte ik een duidelijk verschil in de kleurnuances tussen het wel of niet gebruiken van zowel het 10 stops grijsfilter, het grijsverloop filter en het 2 stops grijsfilter. Die verslechtering is weliswaar in Lightroom te verbeteren, maar toch…

stealth gear p systeem review zonder grijsverloopfilterstealth gear p systeem review met grijsverloopfilter

1x VOOR / NA FOTO’S van het grijsverloopfilter

Het 2 stops filter zou voor mij een 4 stops filter mogen zijn om een duidelijker verschil te verkrijgen.

Bij een volgende test, aan het Scheveningse strand, had ik dezelfde ervaring: weer af en toe vlekken en kleurverschil. De kwaliteit van deze kunststof filters zal daar debet aan zijn.

Stealth Gear kleurfilters

Dan het gebruik van de kleurfilters waar ik nog nooit mee had gewerkt. Bij deze set kreeg ik een rood en geel filter meegeleverd. Bij het inlezen van deze materie op internet zouden deze hoofdzakelijk voor zwart-wit opnamen gebruikt worden om vooral de luchten bij landschapsfotografie te dramatiseren en/of contrasten te versterken. Omdat ik mijn opnamen altijd in RAW maak en met Lightroom bewerk is het dus heel goed mogelijk om de kleuropnamen om te zetten in zwart-wit en je daarna heel mooi kan fine-tunen. Ik verwacht dat deze kleurfilters dus bij mij in de kast blijven liggen. Bij deze kleurfilters heb ik mijn camera overigens op monochroom gezet om de verschillen/voordelen in de JPEG afbeeldingen te kunnen beoordelen die ik direct uit de camera kon aflezen. Niet echt spectaculaire verschillen waar ik warm voor loop.

stealth gear p systeem beoordeling zonder kleurfilter geelstealth gear p systeem beoordeling met kleurfilter geel

1x VOOR / NA FOTO’S van het kleurfilter geel

Nog een opmerking over het gebruik van het Gradual filter: binnen Lightroom is er met meer precisie hetzelfde effect te verkrijgen en bovendien de overgang van hard naar zacht in te stellen.  Na een enerverende oefentijd met de set moet ik zeggen dat ik niet erg gecharmeerd ben van de kwaliteit van dit systeem. Weliswaar heeft het meer mogelijkheden dan opschroeffilters, maar vooral het “vlekken probleem” deed mij de das om, alsmede de kleurverschillen t.o.v. de normale opnames.  Stiekem heb ik natuurlijk ook op Google gekeken hoe dit merk door de vakwereld beoordeeld werd in vergelijk met andere merken. De conclusie daarin was dat dit voor de hobby fotografen een zeer acceptabele set is.  Ben je een beroepsfotograaf met hoogstaande eisen, dan zal het (veel duurdere) merk LEE meer in beeld zijn OF de Z-serie van Stealth Gear, die ook duidelijk in een hogere prijsklasse zit.

stealth gear p systeem review zonder grijsfilterstealth gear p systeem review met grijsfilter

1x VOOR / NA FOTO’S van het grijsfilter – 10 stops

Ik ben weliswaar geen beroepsfotograaf, maar stel blijkbaar toch wat hogere eisen. Conclusie: leuk dat ik deze set mocht uittesten, maar de meeste van deze filters hebben voor mij geen meerwaarde of ik zou gaan voor de duurdere uitvoering. Als je niet bewerkt en alleen in JPEG fotografeert, dan kan deze set mogelijk wel zijn waarde hebben. Bedankt De Rooij Fotografie voor deze mogelijkheid!

Deze review is geschreven door Theo Hamoen. Theo is te volgen op 500px.

Laat een reactie achter