Productreview – Het Stealth Gear Z filter systeem getest

In onze vorige review vertelde Theo Hamoen zijn ervaringen over het Stealth Gear P filter systeem. In deze review vertelt Jolanda Wisselo haar bevindingen over het Stealth Gear Z Filter Systeem inclusief voorbeeldfoto’s.

Ik ben helemaal vereerd dat ik filters mag testen voor De Rooij Fotografie. Vanaf het moment dat ik het filtersysteem van Stealth Gear ontvangen heb, heb ik elke gelegenheid benut om aan de slag te gaan met deze filters. Ze zijn mee geweest op reis, naar het strand en naar de mooie stad Rotterdam. Ik fotografeer met een Nikon D750 en onderstaande foto’s zijn getest om de Nikon 28-300mm f/3.5-5.6.

Stealth Gear Square Filter ND1000 (glass)

Dit is een filter van glas waarbij water glad wordt met een lange sluitertijd en wolken een dynamisch effect krijgen. Ik ben erg gesteld op dit soort filters. Ik maak eerst een uitgangsfoto zonder filter waarbij de belichting goed is waarbij ik met name let op het histogram. Ik heb de foto handmatig scherpgesteld met live view en laat de focus uit om te voorkomen dat de camera zelf wil scherpstellen met het filter erop. Bij de eerste foto is een bepaalde sluitertijd uitgekomen. Met een 10 stops grijsfilter moet de sluitertijd dan 10x langer worden. Mocht je dit niet uit je hoofd weten, dan bestaan er vele trucjes.

Op de website van De Rooij Fotografie staat het volgende schema:

Sluitertijd zonder filter Sluitertijd met filter
1/1000 sec. 1 sec.
1/500 sec 2 sec
1/250 sec 4 sec
1/125 sec 8 sec
1/60 sec 16 sec
1/30 sec 32 sec
1/15 sec 1 min
1/8 sec 2 min
1/4 sec 4 min
1/2 sec 8 min
1 sec 16 min

Er bestaan ook gratis apps zoals Lee ProGlass voor Android en iOS waarbij je kan aangeven hoeveel stops jouw filter is en wat jouw sluitertijd was zonder filter.

Een beetje onderzoek via Google liet zien dat Stealth Gear ook andere grijsfilters heeft namelijk ND2, ND4 en ND8. Je krijgt de indruk dat bij de ND2 ook 2 stops licht tegenhoudt, maar dit is niet het geval. Er zijn fabrikanten die het op deze manier aanduiden wat soms verwarrend kan zijn. Hierbij overzichtje hoeveel stops het wel tegenhoudt:

– Grijsfilter ND2 (1 stop)
– Grijsfilter ND4 (2 stops)
– Grijsfilter ND8 (3 stops)

Het 10 stops grijsfilter bevat net als vele andere merken een blauwige zweem. In Lightroom heb ik onder andere de witbalans wat ‘warmer’ gezet om dit te corrigeren.

Stealth Gear Z Filter Systeem met 10 stops filterStealth Gear Z Filter Systeem zonder 10stops filter

ISO 100 F18 1/50e vs ISO 100 F18 20 sec.

Deze foto’s zijn op een drukke zaterdagmiddag gemaakt terwijl het rond de 25 graden was. Heel erg hard licht, geen wolkje aan de lucht om de foto een dramatisch effect toe te voegen. Daar kwamen deze foto’s uit. Ik ben erg gecharmeerd van het strakke effect in het water dankzij het 10 stops grijsfilter. In het derde voorbeeld zie je het Wawel Kasteel in Krakau waarbij dit filter is toegepast. Met een ISO 50 en een diafragma van 22 zoek ik wel de grenzen op van scherpte en kwaliteit, maar ik heb een wat extremere belichting gebruikt om een dramatisch effect te geven aan de wolken.

Stealth Gear Z Filter Systeem zonder 10 stops filterStealth Gear Z Filter Systeem met 10 stops filter

ISO 100 F11 1/60 sec vs ISO 50 F22 172 sec

STEALTH GEAR GRADUAL GREY ND2

Bij het gebruik van dit filter wordt de belichting van je foto gelijkmatiger als bijvoorbeeld de lucht heel licht is, maar het landschap donker. Om deze twee tegenpolen mooi op één foto te krijgen met een goede belichting is zo’n grijsverloopfilter de ideale uitkomst.

Stealth Gear Z Filter Systeem zonder grijsverloopfilterStealth Gear Z Filter Systeem Met grijsverloopfilter

ISO 100 F14 1/30ste sec

STEALTH GEAR BLAUWVERLOOP Z PRO FILTER

Dit filter kan gebruikt worden als je het blauw in de lucht niet blauw genoeg vindt of als je juist wat warmere tinten uit de lucht wilt filteren. Omdat het filter een vaste waarde heeft is het een beetje geluk hebben of de intensiteit van het blauw goed uitkomt voor de situatie.

Stealth Gear Z Filter Systeem zonder blauwe filterStealth Gear Z Filter Systeem met blauwe filter
46128

Iso 100 F14 1/60ste

Stealth Gear Z Filter Systeem Zonder blauwe filterStealth Gear Z Filter Systeem met blauwe filter
46128

Iso 100 F14 1/30sec

Ik vind bij bovenstaande voorbeelden het gebruik van de blauwe filter bij zonsondergang echt een toevoeging. Het geeft iets meer kleur aan het geheel. Je ziet op de foto van Rotterdam dat de brug/gebouwen ook een beetje blauw worden. Ik zal dan ook niet snel een blauwe filter in een stad gebruiken. De lucht is overigens in Lightroom ook prima mooier te maken.

STEALTH GEAR GRADUAL BROWN Z PRO FILTER

Dit filter zorgt juist voor de warme tinten en kan gebruikt worden bij zonsondergang en zonsopkomst om een warmere foto te krijgen waarbij de rode kleuren meer naar voren komen. Wellicht is het voorbeeld aan het strand niet een perfect voorbeeld aangezien de luchten al zo mooi rood/oranje waren. Toch zie ik subtiel verschil en heb ik een voorkeur voor de warmere foto met filter.

Stealth Gear Z Filter Systeem met bruine filterStealth Gear Z Filter Systeem zonder bruine filter
46128

ISO100 F14 1/50sec.

Hoe werkt het filter systeem?

Het is een heel makkelijk systeem. Als eerste schroef je de adapterring op de lens en vervolgens schuif je de filterhouder erop totdat een klik hoorbaar is. Zeer gebruikersvriendelijk. In de filterhouder is er plek voor 3 filters. Zo moet de 10 stops grijsfilter zo dicht mogelijk tegen de lens geplaatst worden zodat er geen extra licht naar binnen gestraald kan worden. Ook deze wordt zo geplaatst dat hij erin geklikt zit en geen strooilicht op de sensor kan komen.

Ik vond de filterhouder eerst een beetje los aanvoelen, maar in de praktijk bij het gebruik bleek het goed te werken. Het 10 stops grijsfilter klikt gewoon vast en de kleurverloopfilters blijven goed zitten. Je kunt de filters naar boven of beneden bewegen, afhankelijk waar je de horizon hebt. Op groothoek (28mm met full frame) zie ik in de hoeken geen bijzonderheden bij gebruik van de filters.

Het Stealth Gear Z Filter Systeem is een licht setje, neemt niet heel veel ruimte in beslag en gaat daardoor makkelijk mee op reis wat het voor mij helemaal afmaakt. Ik heb 1 hoesje gekregen voor vier filters. Met name de kleurverloopfilters zijn een beetje gevoelig voor krassen. Al met al is het een prima filterset met een goede prijs/kwaliteitverhouding!

Deze review is geschreven door Jolanda Wisselo. Meer zien van Jolanda? Bekijk dan haar facebookpagina.

0 responses on "Productreview - Het Stealth Gear Z filter systeem getest"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE