Hoe werkt de Pixel Shift technology?

Als landschapsfotograaf streef ik naar zoveel mogelijk detaillering en natuurgetrouwe kleuren van het landschap. Detaillering wordt vaak verwant met scherpte. Hoe meer scherpte in je foto, hoe meer details. Er zijn diverse technieken om dit voor elkaar te krijgen. In de eerste plaats is er de hyperfocale afstand. Daarnaast kan gewerkt worden met focus stacking. Ook door te werken met een klein diafragma (bijvoorbeeld F11) krijg je de foto goed scherp. Sindskort is er een nieuwe techniek die veel aandacht krijgt: de pixel shift technology. In dit artikel leg ik je uit wat het is en hoe je het kunt gebruiken.

Sensor

Iedere sensor bestaat uit miljoenen pixels. De hoeveel pixels wat een sensor daadwerkelijk bevat wordt weergegeven in megapixels. Hoe meer megapixels, hoe gedetailleerder het beeld. Wil je dus een grote vergroting aan je muur hangen, kun je het beste een camera met veel megapixels kiezen.

 

IJsbrekers Jan Koppelaar

 

De IJsbrekers bij Rozewerf (Noord-Holland, Nederland). De zon was net opgekomen en ging schuil achter de wolk. Hierdoor kon ik deze foto maken! Het licht was erg mooi.Als je inzoomt op je foto zie je allemaal blokjes ontstaan. Als je nog verder inzoomt zie je op den duur 3 kleuren: Rood, Groen en Blauw (RGB). Voordat licht op de daadwerkelijke sensor valt, worden ze gefilterd door drie filters: de Roodfilter, Groenfilter en Blauwfilter. Fotografeer je een blauwe auto tegen een achtergrond van een groene schuur, dan zullen vooral de blauwfilter (auto) en de groenfilter (schuur) veel licht doorlaten en zullen dus veel blauwe en groene pixels op de sensor komen. Door veel groene pixels op één plek te hebben, krijg je dus een groene ‘vlek’.

Pixel Shift Technology

De Pixel Shift technology is in 2015 door Pentax gepresenteerd. Sindsdien is het in steeds meer (professionele) camera’s te vinden, zoals de nieuwe Sony A7R mark III.

Pixel Shift is een optie in je camera. Niet iedere camera zal hiermee uitgerust zijn. Als je de optie inschakelt maakt de camera vier foto’s. Iedere keer schuift de camera een pixel (zowel van links naar rechts als van boven naar beneden) op. Op deze wijze komen zowel een rode pixel, een groene pixel als een blauwe pixel op dezelfde plek op je sensor terecht.

Stel: in de eerste foto zit in de rechter bovenhoek een rode pixel, bij de tweede foto valt er geen pixel op deze plek, bij de derde foto valt een blauwe pixel op die plek en bij de vierde foto een groene pixel. Hierdoor vallen als het ware drie verschillend gekleurde pixels op elkaar. De vier foto’s die de camera (met een ingeschakelde pixel shift technology) maakt, worden ook als vier aparte foto’s opgeslagen. In de nabewerking dien je deze, met speciale software, over elkaar heen te leggen en samen te voegen tot één foto.

 

Arendshoofd Jan Koppelaar

 

Voordelen van Pixel Shift technologie

Grofweg zijn er twee voordelen van Pixel Shift technology. In de eerste plaats zijn de kleuren natuurgetrouwer. Doordat op één en dezelfde plek op de sensor drie gekleurde pixels vallen, krijgen de kleuren een natuurlijkere uitstraling. Een tweede voordeel is de enorme detaillering. Veelal wordt de vergelijking met de ogen gemaakt. Met één oog zie je minder details dan met twee ogen. Zo is het ook met de pixels: met één pixel zie je minder details dan met drie pixels.

Nadelen Pixel Shift technologie

Beweging is het grote nadeel bij de Pixel Shift Technology. De vier foto’s worden met tussenposes van 1 seconde gemaakt. Hierdoor zijn bewegende objecten niet met deze technology te fotograferen. Hoewel er software bestaat die beweging in water en lucht herkennen, is dit (nog) niet beschikbaar bij sport-, straat- en natuurfotografie. Hierdoor blijft de Pixel Shift Technology nog beperkt voor architectuur-, landschap- en stillevenfotografie.

Bekijk ook: Workshops landschapfotografie

Laat een reactie achter