Nederlandse Landschappen Fotograferen

Boek over landschapsfotografie Nederlandse Landschappen Fotograferen is een boek geschreven door natuurfotograaf Ruben Smit. Ruben Smit is een van de weinige Nederlandse fulltime natuurfotografen en zijn foto’s worden regelmatig gepubliceerd in bekende tijdschriften zoals National Geographic, Outdoor Photographer en Grasduinen. In het boek Nederlandse Landschappen Fotograferen beschrijft Ruben uitgebreid welke stappen hij neemt bij het fotograferen van landschappen in Nederland en op welke locaties je mooie foto’s kunt maken. Hieronder volgt een review van de inhoud van dit fotografieboek.

De reden waarom Ruben Smit het boek Nederlandse Landschappen Fotograferen heeft geschreven wordt direct in het begin uitgelegd. Veel fotografen willen niet hun geheimen vrijgeven en daarnaast zijn de meeste boeken over landschapsfotografie gebaseerd op foto’s gemaakt in natuurgebieden in het buitenland. Dit is naar mijn mening ook gelijk een van de grote pluspunten van dit boek. Mooi landschappen fotograferen in bergachtige omgevingen is vaak toch wat eenvoudiger. Diverse landschapsfotografen heb ik al horen zeggen dat als je in Nederland goede landschapsfoto’s kunt maken, je dit dan over de hele wereld kunt. In het boek Nederlandse Landschappen Fotograferen draait het helemaal om ons kleine landje en Ruben laat zien dat Nederland absoluut niet saai is voor de landschapsfotograaf. Integendeel, want Nederland heeft hele diverse landschappen.

Het boek begint met een hoofdstuk waarin de definitie van landschapsfotografie besproken wordt en welke soorten landschapsfotografie er zijn. In Nederland heb je namelijk te maken met onder andere boslandschappen, zeeschappen en mooie wolkenluchten welke je in verschillende stijlen kunt vastleggen. In het volgende hoofdstuk staat de apparatuur van de landschapsfotograaf centraal. Verschillende objectieven worden kort besproken en ook het nut van een statief komt aan bod. Daarnaast wordt ook de essentie van filters besproken voor landschapsfotografie. In dit hoofdstuk wordt er ook kort ingegaan op fototechnische zaken zoals diafragma, sluitertijd, belichtingsmethodiek, etc maar hierin is Ruben kort en bondig.

De informatie in de eerste drie hoofdstukken is al erg waardevol, maar vanaf hoofdtuk 4 gaat het echt beginnen! Hoofdstuk 4 gaat over de kijkvaardigheden en hier worden veel goede tips gegeven. Als je niet goed kijkt en je niet kunt inschatten hoe een foto eruit gaat zien dan is het maken van een aansprekende foto veel moeilijker dan wanneer je deze vaardigheden al beheerst. In hoofdstuk 5 worden allerlei soorten landschappen besproken en hierbij worden ook veel voorbeeldfoto’s gegeven. Het leuke aan dit boek is dat er niet alleen staat met welke instellingen een foto gemaakt is, maar er gaat ook een verhaal vooraf hoe Ruben te werk is gegaan. Door deze praktische verhalen leer je enorm veel.

De schrijfstijl van het boek is erg aangenaam waardoor het boek lekker wegleest. Na het lezen zul je ongetwijfeld vol nieuwe ideeën zitten en alle handige tips willen toepassen. Achterin het boek is nog een lijst te vinden met locaties in heel Nederland waar je spannende Nederlandse landschappen kunt fotograferen.

Conclusie
Ik heb al veel over landschapsfotografie gelezen in boeken, maar ook op internet. Zoals Ruben in zijn boek aangeeft is dit vaak gericht op de landschappen in het buitenland. Om deze reden vind ik het boek Nederlandse Landschappen Fotograferen van Ruben Smit echt een aanrader voor iedereen die landschappen fotografeert. Alle aspecten van landschapsfotografie komen naar voren en Ruben is niet bang om zijn geheimen met ons te delen. Zelf heb ik dit boek voor €24,95 gekocht en dat is het zeker waard. De actuele prijs van het boek is te vinden op Bol.com. De Rooij Fotografie krijgt een kleine commissie als er een bestelling via deze link geplaatst wordt. Op de website van Bol.com is het overigens ook mogelijk om een aantal pagina’s uit het boek te bekijken.

Laat een reactie achter