Maak je foto’s extra bijzonder met lange sluitertijden

Fotograferen met lange sluitertijden zorgt voor interessante foto’s. Je maakt creaties van situaties die je niet zo met het blote oog zou kunnen waarnemen. De langere sluitertijden hebben met name invloed op de weergave van beweging, of de foto scherp is, maar ook het versterken van dynamiek in de foto. Lange sluitertijden kunnen op drukke plekken voor veel rust zorgen. In deze blog kijken we naar manieren waarop het fotograferen met lange sluitertijden een foto extra bijzonder kan maken.

Inhoud van dit artikel:
1. Wat is een lánge sluitertijd?
2. Kan je altijd met een lange sluitertijd fotograferen?
3. Accessoires voor langere sluitertijden
4. Meer dynamiek in een foto
5. Geestig effect
6. Intentional Camera Movement
7. Light Painting
8. Staalwol spinnen
9. Laat je verrassen

Wat is een lánge sluitertijd?

Dit is een vraag die eigenlijk niet eens zo heel makkelijk te beantwoorden is, want wat is lang? Wanneer je foto vanuit de hand neemt ben je vaak beperkt tot een sluitertijd van 1/60s of sneller. Doe je dat niet? Dan kan er behoorlijk wat fout gaan. Bij langere sluitertijden kun je te maken krijgen met bewegingsonscherpte. Als je een foto vanaf statief maakt kun je die sluitertijd verlengen. Voor wie al eens heeft geprobeerd om de sterren of tijdens de nacht te fotograferen is de bulb-stand een mooie optie. Daarmee bepaal je zelf de sluitertijd. Je kunt het zo gek niet bedenken. Met de juiste instellingen kun je minutenlang bezig zijn met belichten. Een lange sluitertijd is dus iets dat je kunt ervaren of terug kunt zien in de foto. 

Kan je altijd met een lange sluitertijd fotograferen?

Deze vraag is wat makkelijker te beantwoorden. Het antwoord is ja. Echter is het niet altijd mogelijk, omdat je al gauw met overbelichting te maken kunt krijgen. Er komt bij lange sluitertijden al gauw te veel licht op de sensor (ook in combinatie met een heel klein diafragma) dat de foto te licht wordt. ‘s Avonds als het donker is heb je daar meestal geen last van. Omdat er minder licht is zal de foto niet zo snel overbelicht raken. 

Toch is het leuk om ook overdag met lange sluitertijden te experimenteren. Op het internet heb je waarschijnlijk genoeg foto’s gezien die overdag gemaakt zijn en een lange sluitertijd hebben. Hoe doen ze dat toch?

waterval fotograferen lange sluitertijd

accessoires voor langere sluitertijden

Om toch lange sluitertijden te kunnen gebruiken op klaarlichte dag bestaan er grijsfilters. Grijsfilters, ook wel neutral density (ND) filters genoemd, zijn speciale camera filters die ervoor zorgen dat er licht tegengehouden wordt. Hoeveel licht er tegengehouden wordt hangt van het grijsfilter af. Je hebt filters die bijvoorbeeld 2-stops licht tegenhouden (de sluitertijd wordt 2x zo lang), maar er zijn ook filters die 10-stops licht tegenhouden (de sluitertijd wordt 10x zo lang). 

Hoeveel licht je uiteindelijk wilt tegenhouden verschilt per situatie. Als het schemerig is zijn een paar stops vaak al voldoende om een mooi effect te krijgen. Overdag bij volle zon heb je meestal een 10-stops grijsfilter nodig om ervoor te zorgen dat de sluitertijd tussen de 1 en 30 seconden uitkomt. Meer informatie over grijsfilters en het aanschaffen hiervan vind je hier.

meer dynamiek in een foto

We hebben eerder al geschreven dat een lange sluitertijd voor meer dynamiek in een foto kan zorgen. De tijd dat de sluiter open is kun je gebruiken om beweging mee vast te leggen. Een manier om het effect van strepen in de foto te krijgen is middels camera panning. Via deze techniek beweeg je mee met het onderwerp. Jouw beweging zal vervolgens voor de strepen zorgen. Qua scherpstelmethode raden we af-c (servo) aan. Met deze optie zal de camera continu de afstand tot het onderwerp meten waardoor de kans op een scherpe foto groter is.

sportfotografie tips autos fotograferen panning

Geestig effect

Op drukke plekken kan het voorkomen dat de mensen voor te veel onrust en afleiding zorgen in de foto.  Door met lange sluitertijden te fotograferen is het mogelijk deze mensen als een soort van geesten in beeld te brengen. We gaan er daarbij van uit dat de mensen in beweging zijn. De afwisseling tussen stilstaande onderwerpen zoals gebouwen naast de beweging van mensen zorgt voor een interessante foto. 

lange sluitertijd fotografie

intentional camera movement

Middels deze cameratechniek waarbij je bewust de camera meebeweegt is het mogelijk de lijnen te bepalen in een foto. Het is de bedoeling dat je evenals bij camera panning met de camera beweegt. Echter hoef je hierbij niet een onderwerp te volgen. Je mag zelf de beweging kiezen. De ICM-techniek is ook toe te passen op stilstaande onderwerpen, bijvoorbeeld bomen. Door met een lange sluitertijd de verticale vorm van de bomen te benadrukken door een verticale beweging te maken geef je nadruk op de kleuren. Een kenner zou dan al gauw de associatie met een boom kunnen leggen. Ook kan het voor gave resultaten zorgen wanneer je met een lange sluitertijd een foto maakt terwijl je ook uitzoomt. Hierdoor ontstaat een tunneleffect. 

intentional camera movement voorbeeld

Intentional Camera Movement benadrukt de kleuren en vormen van een onderwerp door middel van beweging

Light painting

Stiekem ben je tijdens het fotograferen al aan het schilderen met licht. Echter bedoelen ze met Light Painting toch net iets anders. Bij deze techniek is het namelijk van belang om met een lange sluitertijd (bij voorkeur in het donker, dan krijg je de sluitertijden nog langer) te werken. Je zorgt dat de camera op een statief staat en gebruikt een lichtbron die je door het fotokader heen beweegt. De beweging komt terug in de foto. Vormen kunnen afgewisseld worden en ook hier geldt: oefening baart kunst!

light painting voorbeeld

staalwol spinnen

Staalwol kan erg goed branden wanneer je hier een batterij tegenaan houdt. Door de beweging die je maakt wanneer je staalwol rondslingert ontstaan er allemaal vuurvonken. Deze vonken springen op een geleidelijke manier weg, waardoor er een soort spiraal ontstaat. Staalwol oogt in de foto als vuurwerk, maar heeft ook wat weg van de vonkjes die je krijgt wanneer je gaat lassen of metaal slijpt. In combinatie met een lange sluitertijd krijg je een mooi lijnenspel van gouden vuurvonken. 

staalwol spinnen

laat je verrassen

Als slot willen we je nog meegeven dat het vooral leuk is om te experimenteren met langere sluitertijden. Laat je vooral verrassen door het eindresultaat. Heb jij een van de bovenstaande technieken geprobeerd? Wij zijn benieuwd hoe je het hebt ervaren. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Reacties (1)

Wat een toeval! De foto van de racewagen is de Lotus 25 van Andy Middlehurst….
Deze heb ik al vaker gefotografeerd als raceliefhebber bij historische race evenementen.
Zo heb ik een foto van hem door een bocht op het circuit van Spa met een langzame sluitertijd, spectaculair! De panning techniek is mij dus niet vreemd….. Grappig om jullie foto in dit artikel tegen te komen!

Laat een reactie achter