Lightroom Classic CC vs. Lightroom CC

Adobe heeft deze week een vrij grote update uitgebracht voor Lightroom. Het grote verschil is dat er nu opeens twee Lightroom CC versies zijn, namelijk Lightroom Classic CC en Lightroom CC. Als je het fotografielidmaatschap van Adobe hebt dan maakte je de afgelopen jaren gebruikt van Lightroom CC op je computer of laptop. Deze versie is echter van naam gewijzigd en heet nu Lightroom Classic CC. Je zou verwachten dat hiermee Lightroom CC niet meer bestaat, maar dat is niet waar. Lightroom CC bestaat nog steeds, maar is een cloudgebaseerde fotoservice geworden voor fotografieliefhebbers. In de onderstaande video vind je meer uitleg over de verschillen:

Lightroom Classic CC

Lightroom Classic CC is voor iedere fotograaf die graag foto’s bewerkt op de desktop. Als je voorheen Lightroom CC gebruikte dan wijzigt er eigenlijk niet zoveel. Alleen de naam is nu Lightroom Classic CC, de snelheid is iets beter geworden en je vindt een paar nieuwe functionaliteiten terug in de fotobewerkingssoftware. Daarnaast blijf je met het fotografielidmaatschap van Adobe uiteraard ook toegang houden tot Photoshop CC.

Lightroom CC

Lightroom CC is een cloudgebaseerde oplossing van Adobe gericht op mensen die veel foto’s maken met hun smartphone en tablet. Het is een mobiele versie van Lightroom (dus als een app) waarmee je eenvoudig je foto’s kan bewerken. Daarnaast krijg je direct 1TB cloudopslag van Adobe, zodat al je foto’s online opgeslagen worden. Dat is natuurlijk direct een goede back-up van alle mooie momenten die je gefotografeerd hebt.

Is Lightroom nog los te koop?

Heb je Lightroom 5 of Lightroom 6? Adobe heeft aangekondigd dat er geen los pakket (Lightroom 7) komt. Het blijft de vraag of er nog updates komen voor Lightroom 6. Hopelijk is dat wel het geval, zodat de RAW bestanden van nieuwe camera’s gebruikt kunnen worden in Lightroom 6.

6 responses on "Lightroom Classic CC vs. Lightroom CC"

 1. Dank voor je uitleg. Ik ben een startende LR en PS gebruiker en kan dus alle info gebruiken 🙂

 2. Thanks voor de duidelijke update, ik zag de update vandaag en dacht oh help wat nu.
  Mijn vraag is. Als je beide zowel lightroom Classic ( hier heb ik mijn hele mappenstuctuur naar wens ) en de nieuwe mobielere lightroom CC gaat gebruiken, want ik zie in de nieuwe ook wel wat voordelen. Synchroniseren die 2 met of dat niet en hoe zit het dan met de opslag. Lightroom maakt geen backup van de orginele bestanden maar lightroom CC dus wel omdat dat in de cloud gaat gebeuren?

  Je zou me ontzettend helpen hier een duidelijk antwoord op te geven.

  Alvast bedankt!

  • In principe zijn het 2 aparte programma’s die niet volledig op elkaar afgestemd zijn en daardoor ook niet volledig samenwerken en synchroniseren.

   Het klopt inderdaad dat foto’s die je online opslaat eigenlijk een soort van back-up is. Opzich handig, zolang de hoeveelheid niet te groot is.

 3. Goed dat jullie gelijk hebben gereageerd op het nieuws van Adobe en uitleg geven over de verschillen.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 2500 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS TUTORIALS, NIEUWTJES & DEALS

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en je mist geen enkele gratis fotografie tutorial, nieuwtje en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2018 DE ROOIJ FOTOGRAFIE