Lightroom Classic CC vs. Lightroom CC

Adobe heeft deze week een vrij grote update uitgebracht voor Lightroom. Het grote verschil is dat er nu opeens twee Lightroom CC versies zijn, namelijk Lightroom Classic CC en Lightroom CC. Als je het fotografielidmaatschap van Adobe hebt dan maakte je de afgelopen jaren gebruikt van Lightroom CC op je computer of laptop. Deze versie is echter van naam gewijzigd en heet nu Lightroom Classic CC. Je zou verwachten dat hiermee Lightroom CC niet meer bestaat, maar dat is niet waar. Lightroom CC bestaat nog steeds, maar is een cloudgebaseerde fotoservice geworden voor fotografieliefhebbers. In de onderstaande video vind je meer uitleg over de verschillen:

Lightroom Classic CC

Lightroom Classic CC is voor iedere fotograaf die graag foto’s bewerkt op de desktop. Als je voorheen Lightroom CC gebruikte dan wijzigt er eigenlijk niet zoveel. Alleen de naam is nu Lightroom Classic CC, de snelheid is iets beter geworden en je vindt een paar nieuwe functionaliteiten terug in de fotobewerkingssoftware. Daarnaast blijf je met het fotografielidmaatschap van Adobe uiteraard ook toegang houden tot Photoshop CC.

Lightroom CC

Lightroom CC is een cloudgebaseerde oplossing van Adobe gericht op mensen die veel foto’s maken met hun smartphone en tablet. Het is een mobiele versie van Lightroom (dus als een app) waarmee je eenvoudig je foto’s kan bewerken. Daarnaast krijg je direct 1TB cloudopslag van Adobe, zodat al je foto’s online opgeslagen worden. Dat is natuurlijk direct een goede back-up van alle mooie momenten die je gefotografeerd hebt.

Is Lightroom nog los te koop?

Heb je Lightroom 5 of Lightroom 6? Adobe heeft aangekondigd dat er geen los pakket (Lightroom 7) komt. Het blijft de vraag of er nog updates komen voor Lightroom 6. Hopelijk is dat wel het geval, zodat de RAW bestanden van nieuwe camera’s gebruikt kunnen worden in Lightroom 6.

17 responses on "Lightroom Classic CC vs. Lightroom CC"

 1. Dag Mark, help help… waarschijnlijk zie ik iets over het hoofd maar krijg mijn Fujijfilm Raf bestanden niet geladen in Lightroom Classic CC 7.3
  Waar en hoe kan ik de RAF bestanden wel bewerken ? Krijg nu alleen de JPG te zien.
  Reuze benieuwd naar je antwoord.

  Martin

 2. Nog een toevoeging:
  Ik heb in de mobiele versie de verzamelingen geïmporteerd uit een oudere catalogus. Ik zie nu dat deze foto’s weer vanuit de mobiele versie in mijn huidige catalogus zijn geïmporteerd. Hoe zorg ik er voor dat dit niet kan gebeuren. Waarschijnlijk ben ik op deze wijze ook mijnverzamelingen kwijtgeraakt in mijn huidige catalogus.

  • Hi Chris,

   Ik weet niet 100% zeker of ik je probleem helemaal volg, maar ik heb het vermoeden dat je probeert om vanuit 2 verschillende catalogi (de oude en de nieuwe) foto’s te synchroniseren met Lightroom CC (mobiele versie). Dat is niet mogelijk en dat is denk ik de reden waarom er 487 foto’s op te synchroniseren staan. Je kan maar met 1 catalogus synchroniseren.

   Verder heb ikzelf ervaren dat de synchronisatie tussen Lightroom Classic CC en Lightroom CC (mobiele app) lang niet altijd vlekkeloos verloopt. Met name bij het synchroniseren van verzamelingsets gaat het niet goed.

   • Dank. Ik weet dat je maar 1 catalogus kunt synchroniseren. Het gaat bij mij niet goed met het synchroniseren van mijn verzamelingen met de mobiele app (dat zei je dus ook). Verder wordt er nog meer vanuit CC Classic gesynchroniseerd wat ik niet begrijp. Ik wil alleen maar verzamelingen naar de mobiele app synchroniseren, en met de mobiele app verder nix doen dan alleen maar kijken naar mijn verzamelingen. Wat mij betreft gaat er te veel niet goed en ik heb dit dus niet in de hand. Dank nogmaals ik probeer het bij Adobe (community).
    Groet
    Chris

 3. Mark, nogmaals een vraagje van mij.
  Ik gebruik zowel Lightroom Classic (desktop) als de mobile versie.
  Ik gebruik de desktop versie om mijn bibliotheek te onderhouden. Ik bewerk mijn RAW foto’s die ik met mijn Nikon maak dan ook in de desktop versie. Ik weet dat ik dit ook met de mobiele versie kan doen. Ik denk echter dat deze mobiele versie meer gemaakt is om mijn iPhone foto’s in te bewerken, dat doe ik dus (nog) niet.

  Ik wil de mobiele versie alleen gebruiken om mijn verzamelingen te kunnen zien met de mobiele versie op mijn Iphone en met AppleTV. Ik synchroniseer dus met de mobiele versie.
  Inmiddels ben ik mijn gesynchroniseerde verzamelingen kwijt op de mobiele versie.

  Opvallend is dat de desktop versie al geruime tijd op het synchroniseren van 487 foto’s staat.

  Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben en dat je mij kunt helpen.

  Mijn vraag is dus hoe gebruik ik deze 2 versies zonder gesynchroniseerde foto’s kwijt te raken. Ik heb het abonnement “Creative Cloud Fotografielidmaatschap with 1TB” en gebruik dan ook de nieuwste versies

 4. hallo Mark. weet jij hoe het zit het met de abonnementen die je voordeliger via een bedrijf kan aanschaffen bijvoorbeeld scholen en opleidingen.
  vriendelijke groet Hennie

  • Hi Hennie,

   Je kan dit ook via de website van Adobe regelen. De aanmeldprocedure is wel iets anders, omdat ze bewijs vragen dat jij een docent of student bent. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een inschrijfbewijs van de school. Daarna gaan ze dit keuren waardoor het nog een paar dagen kan duren voordat de aanmelding volledig afgerond is.

 5. Mark, ik heb de video over de verschillen bekeken, dank voor jouw uitleg.
  Ik heb het volledige abonnement. Ik gebruik Lightroom CC om via Apple TV mij RAW foto’s te tonen.
  Ik moet hiervoor wel in mijn Catalogussen verzamelingen maken. Ik gebruik CC dus zeker niet om mijn iPhone foto’s te bewaren, alhoewel dit wel automatisch gebeurd..
  Waar ik CC ook voor gebruik is om, in mijn vakantie periode, de foto’s te bewerken. Ik had echter gehoopt dat ik dan deze bewerkte RAW foto’s weer kon terugvinden in CC Classic. Dat is niet zo. Ook kan ik niet synchroniseren. Tenminste ik kan daarover niets vinden.
  Klopt dat volgens jou, of is er een mogelijkheid?
  Dank voor jouw antwoord.

  • Ik heb het vermoeden dat je tijdens de vakantie op een andere computer werkt en dat je het afgeronde werk tijdens de vakantie graag wilt synchroneren met je al bestaande catalogus. Die functie zit er helaas niet in. In dit geval kan je het beste de meest recente versie van de catalogus op de ‘vakantie computer’ zetten en daarin verder werken. Als je weer thuis bent zet je de catalogus van je ‘vakantie computer’ weer naar je thuis computer.

   • Mark dank voor de tip.
    Inderdaad gebruik ik mijn Mac Book op vakantie en uitstapjes.
    Ik was al een beetje getraind in Lightroom CC voor de cloud, maar die ga ik dus niet meer voor het bewerken gebruiken. Een kopie van mijn verzamelingen in CC werkt voor mij het beste, en dan met Classic ook op de MacBook. Heb ik toch de mooiste foto’s ook nog eens in de Cloud als backup.

 6. Dank voor je uitleg. Ik ben een startende LR en PS gebruiker en kan dus alle info gebruiken 🙂

 7. Thanks voor de duidelijke update, ik zag de update vandaag en dacht oh help wat nu.
  Mijn vraag is. Als je beide zowel lightroom Classic ( hier heb ik mijn hele mappenstuctuur naar wens ) en de nieuwe mobielere lightroom CC gaat gebruiken, want ik zie in de nieuwe ook wel wat voordelen. Synchroniseren die 2 met of dat niet en hoe zit het dan met de opslag. Lightroom maakt geen backup van de orginele bestanden maar lightroom CC dus wel omdat dat in de cloud gaat gebeuren?

  Je zou me ontzettend helpen hier een duidelijk antwoord op te geven.

  Alvast bedankt!

  • In principe zijn het 2 aparte programma’s die niet volledig op elkaar afgestemd zijn en daardoor ook niet volledig samenwerken en synchroniseren.

   Het klopt inderdaad dat foto’s die je online opslaat eigenlijk een soort van back-up is. Opzich handig, zolang de hoeveelheid niet te groot is.

 8. Goed dat jullie gelijk hebben gereageerd op het nieuws van Adobe en uitleg geven over de verschillen.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 3500 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2018 DE ROOIJ FOTOGRAFIE