Hoe maak je een back-up van de Lightroom catalogus?

Als je deze video bekijkt ben je hoogstwaarschijnlijk een gebruiker van het programma Adobe Lightroom of geïnteresseerd in dit programma. In beide gevallen is het belangrijk om je te beseffen dat je de Lightroom catalogus regelmatig moet back-uppen. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat je je bibliotheek kwijt raakt of dat je catalogus beschadigd raakt. Een groot deel van je bewerkingen aan je foto’s, zo niet alle bewerkingen, zullen verloren gaan. In deze video leg ik je uit hoe je gemakkelijk een goede back-up maakt van je Lightroom catalogus.

Waar vind je de catalogusinstellingen van Lightroom

Als je in Lightroom zit kan je naar de catalogus instellingen gaan. Dat doe je door in je bovenste taakbalk te klikken op ‘LIGHTROOM’ (Windows gebruikers klikken in het menu op ‘BEWERKEN’). Als je daarop klikt kan je kiezen voor ‘Catalogusinstellingen’ en opent er een nieuw venster. Het belangrijkste is dat je weet waar je de catalogus hebt opgeslagen op de computer, wanneer de catalogus gemaakt is, wanneer de laatste back-up is gemaakt en hoe groot de catalogus is. Deze informatie zie je allemaal terug in het venster met catalogusinstellingen. Je kunt in dit venster ook aangeven wanneer en hoe vaak je een back-up wilt maken. Dit is afhankelijk van hoe vaak je in Lightroom bezig bent, bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks.

Ook stel je in waar de back-up opgeslagen moet worden. Het is aan te raden de back-up op een andere harde schijf te bewaren dan waar je Lightroom catalogus staat. Om ruimte te besparen kan je oudere back-ups gerust verwijderen.

Nogmaals, het maken van back-ups is ontzettend belangrijk. Door onderstaande video te bekijken kan je dit de volgende keer zelf. Wil je meer leren over Lightroom? Bekijk dan onze andere blogs!

0 responses on "Hoe maak je een back-up van de Lightroom catalogus?"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

SOCIAL MEDIA

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE