Koel en donker effect in Photoshop

In een vorige blog liet ik jullie zien hoe je in Photoshop een extra dromerig effect kunt creëren. Vandaag gaan we voor een iets stoerder effect om je foto net dat beetje extra te geven!

Beginnen met deze foto

We beginnen met deze foto. Ik heb alvast mijn standaardbewerkingen in Lightroom toegepast.

Levendigheid naar beneden zetten

Als eerste gaan we bij “aanpassingen” naar “levendigheid”. Om de warme kleuren iets minder sterk te maken, zet ik het schuifje iets naar links (ongeveer op -24). Mocht je flink wat kleur uit de foto willen halen, kun je ook de verzadigingsoptie gebruiken. Als je niet meer precies weet wat het verschil tussen levendigheid en verzadiging is, kun je dat in dit artikel teruglezen.

Curven optie openen

Ga vervolgens weer naar “aanpassingen” en kies voor de optie “curven”. Het curvengrafiekje zal nu openen. Sleep het meest linkse puntje iets omhoog en sleep het midden iets naar beneden, zodat er een boogje ontstaat.

Een nieuwe opvullaag toevoegen

Daarna gaan we rechts onderin het scherm naar “nieuwe opvullaag of aanpassingslaag maken” en we kiezen dan voor “volle kleur”.

Een blauwe laag

Kies voor een blauwe kleur en klik op OK. Als het goed is zal nu een compleet blauwe laag over de foto verschijnen.

De dekking van de blauwe laag aanpassen

Om deze blauwe laag naar een mooi filter te veranderen, wijzigen we de overvloeimodus in “kleur” en zetten we de dekking op ongeveer 29%. Bij mij gaf de overvloeimodus “kleur” het mooiste effect, maar probeer vooral zelf uit welke optie het mooiste effect bij jouw foto geeft!

Niveaus aanpassen

Ga weer naar “aanpassingen” en kies voor de optie “niveaus”. Sleep het middelste puntje onder het histogram iets naar de rechter kant. Als het goed is wordt de foto nu iets donkerder. Sleep vervolgens het linker puntje van de balk ook iets naar rechts. Je ziet nu dat de zwarte tinten iets matter worden.

De helderheid omhoog zetten

Door de vorige aanpassing is de foto redelijk donker geworden, dat gaan we nu een klein beetje corrigeren. Ga weer naar “aanpassingen” en kies nu de optie “helderheid/contrast”. Zet de helderheid nu iets omhoog. Je ziet dat de foto nu iets lichter en scherper wordt.

Met curven de foto donkerder maken

Als laatste gaan we nog eens naar “aanpassingen” en kiezen we weer voor “curven”. Sleep nu het linker puntje iets omhoog en het rechter puntje iets omlaag. Je zal zien dat de gehele foto nu iets grijzer wordt. Om iets meer contrast terug te brengen, slepen we het midden weer iets naar beneden.

Het effect plaatselijk toevoegen met een laagmasker

Het is vrij heftig om dit effect op de gehele foto toe te passen, daarom maken we gebruik van het laagmasker. Als eerste draaien we het laagmasker met CTRL + i om. Het laagmasker is nu zwart en het effect is verdwenen. Met een wit penseel gaan we het effect nu weer terugbrengen. Zet de dekking ongeveer op 50% en ga nu over de delen die je iets donkerder wilt hebben. In deze foto is dat vooral het gras in de rechterhoek.

Het eindresultaat

En dan is dit het eindresultaat! Je hebt nu geleerd hoe je zelf een leuk kleureffect kunt toevoegen. Je denkt nu misschien, ja maar daar zijn ook verschillende actions voor te vinden die je met een druk op de knop over je foto zet. Ja dat klopt! Maar op deze manier heb je veel meer controle en leer je ook echt wat elke functie precies inhoud. Zo kun je helemaal je eigen ding doen en op die manier je eigen stijl ontwikkelen.

0 responses on "Koel en donker effect in Photoshop"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE