Maak een zacht en dromerig effect in Photoshop

Heb je een sprookjesachtige foto gemaakt, maar wil het dromerige effect nog meer versterken? Dan is deze tutorial vast iets voor je! Vandaag zal ik jullie laten zien hoe je in Photoshop een zacht dromerig effect kunt creëren!

01 zacht effect photoshop

Ik begin met een foto die ik afgelopen voorjaar in het Hallerbos heb gemaakt. Deze foto is al nabewerkt, maar in deze tutorial zal ik nog een extra dromerig effect toevoegen.

Als eerst ga ik bij aanpassingen naar “niveaus”.

02 Photoshop dromerig zacht effect

We gaan nu de zwarte tinten iets minder sterk maken. Dit doe je door het omcirkelde zwarte puntje iets naar rechts te verslepen. Je ziet dat de foto een iets zachter en matter effect krijgt.

03 dromerig zacht effect Photoshop

Nu kiezen we in plaats van RGB voor “Blauw”. Het zwarte en nu ook het witte puntje in de balk iets meer naar het midden. Probeer zelf uit wat in jouw foto het mooiste effect geeft. Je kunt in plaats van RGB of Blauw ook eventueel nog voor Groen of Rood kiezen. Daar kun je net iets andere kleur effectjes mee creëren. Ik vind bij deze foto de het effect van Blauw het mooiste.

04 Photoshop dromerig zacht effect

Klik nu onderin op “nieuwe opvullaag of aanpassingslaag maken” en kies voor “verloop”.

05 dromerig zacht effect Photoshop

Kies het verloop dat van oranje naar blauw loopt. Ik zet de hoek op 122. Als je nu met je muis op de verloopvulling klikt en de muis ingedrukt houdt, kun je de laag verschuiven. Klik vervolgens op OK

06 Photoshop dromerig zacht effect

Stel de overvloeimodus in op “Bedekken” en de dekking op ongeveer 45%. Bekijk welke mate van dekking het beste bij jouw foto past.

07 Photoshop effect dromerig zacht

Klik weer op “nieuwe opvullaag of aanpassingslaag maken” en kies nu voor “volle kleur”.

08 dromerig zacht effect Photoshop

Kies een lichte kleur. Ik ga zelf voor een warme gele kleur. Niet elke foto is hetzelfde en dat betekent ook dat je niet voor elke foto precies dezelfde fotobewerking kunt gebruiken. Probeer hier dus ook uit welke kleur bij jouw foto het mooiste effect geeft. Denk bijvoorbeeld eens aan lichtroze!

09 Photoshop effect dromerig zacht

Stel de overvloeimodus in op “Bleken” en de dekking op ongeveer 10%. Bekijk welke mate van dekking het beste bij jouw foto past. Zet de dekking niet te hoog, want dan zal al het contrast en kleur uit de foto verdwijnen.

10 dromerig zacht effect Photoshop

Om de aandacht nog iets meer naar het onderwerp te richten, gaan we nog wat vignettering toevoegen. Ga naar aanpassingen en kies voor “curven”. Een nieuwe curvenlaag zal nu openen. Sleep het meest linker puntje (dat zijn de donkere tinten) iets naar boven. Klik daarna op ongeveer 1/3 van de lijn en trek het iets naar beneden tot dit boogje ontstaat. Het matte effect is nu mooi behouden gebleven, maar de foto is wel iets donkerder geworden.

11 Photoshop dromerig zacht effect

Om het effect alleen op de randen toe te passen, maken we gebruik van het laagmasker. Met het zwarte penseel kunnen we het effect weggummen. Ik haal het effect in het midden van de foto weg, zodat alleen de randen donkerder zijn en het modelletje er echt uit springt. Als je niet meer precies weet hoe maskers en lagen werken kun je dat hier teruglezen.

Het eindresultaat zacht effect

En dan is dit het eindresultaat, heel veel succes.

Laat een reactie achter