Insecten fotograferen met regendruppels

In dit artikel leer je meer over het maken van mooie macrofoto’s van insecten met regendruppels. Het is weer voorjaar en er zijn volop insecten te zien in de natuur. Het is mooi om insecten na een regenbui te fotograferen, want dat voegt net iets extra toe aan een foto. Dit is zo gaaf om te zien, omdat de insecten dan helemaal onder de regendruppels zitten én ze kunnen meestal niet eens wegvliegen. Dat komt doordat de vleugels te zwaar zijn. Ze moeten dan eerst nog even in de zon blijven zitten om op te drogen. 

Wat is er dan mooier om optimaal die kans te benutten en de insecten te gaan fotograferen? Als je geluk hebt kun je de insecten van heel dichtbij fotograferen. Een camera met macro-objectief helpt hier uiteraard bij. Ik word altijd blij van die prachtige waterdruppels die dan op de vleugels en lijfjes te zien zijn.

Insecten fotograferen met regendruppels macro

f/ 5.6  |  1/60 sec.  |  ISO 640  |  60mm

Dit waterjuffertje hing ’s morgens aan een takje aan de rand van een viswatertje en was niet in staat om weg te vliegen. De waterjuffer zag mij wel staan met mijn camera, dat kun je zien aan de stand van het zwarte puntje in het facetoog. 

Waar zijn de meeste insecten te vinden?

In het voorjaar en met name in de zomer wemelt het van de insecten. Ze zijn in feite overal te vinden; in je eigen tuin, in het park, langs slootkanten en in bermen. Vooral de algemeen voorkomende insecten, die in deze blog allemaal te zien zijn, zijn echt overal te vinden. Als je een eigen tuin hebt, hoef je er – na een regenbui – in principe niet op uit te trekken, want er zullen altijd wel een paar insecten te vinden zijn!

Insecten fotograferen met regendruppels macro

f/2.8  |  1/125 sec.  |  ISO 320  |  60mm

Deze langpootmug zag er ook heel mooi uit, alsof hij op zijn platte buik in een hangmat lag, met zijn poten aan weerszijde naar beneden. De regendruppels zijn duidelijk zichtbaar op zijn rug. Dit was ’s morgens vroeg, hij was nog niet helemaal wakker en moest nog even in de zon opwarmen. 

Wat is het beste moment om te fotograferen?

Zoals in dit artikel te zien is heb ik zowel vroeg in de ochtend als in de middag na een verfrissend regenbuitje insecten gefotografeerd. Soms heb je het geluk dat meteen na een bui de zon alweer doorbreekt, maar het kan ook zijn dat het bewolkt blijft. Let er dan op dat je foto niet te licht of te donker wordt. 

fotografie tips macro insecten 1

f/2.8   |   1/125 sec.   |   ISO 320   |  60mm

Deze tijgerrups zat gewoon in de berm op een stengeltje, heel laag bij de grond. Ook hier werd ik weer getroffen door de schoonheid van dit rupsje met die naar verhouding grote en zware regendruppels tussen de haartjes in. 

Hoe maak je een mooie foto van zo’n insect?

Eerder schreven we al over de camera-instellingen voor macrofoto’s en compositietips voor macrofoto’s. Wanneer ik een insect gevonden heb, kijk ik eerst naar de directe omgeving van het insect. Hangt of ligt het insect aan een takje, of zit hij op een blad? Dan kijk ik hoe ik het insect het mooist op de foto kan krijgen. Meestal is dat vanaf de zijkant, zodat je de pootjes er ook op hebt staan. Vervolgens ga ik ‘het’ proberen. Voor de zekerheid maak ik de eerste foto altijd op een meter afstand, daarna probeer ik stapje voor stapje dichterbij te komen en maak ik steeds opnieuw een foto. Denk eraan dat je niet zelf in het zonlicht gaat staan, door die schaduwbaan zullen insecten tóch proberen weg te vliegen én kijk uit dat je niet per ongeluk op een takje stapt wat mogelijk weer verbonden is met het takje waarop het insect zit. 

Probeer zo dichtbij mogelijk te komen, dus op ongeveer 10 cm bij het insect vandaan. De ervaring heeft mij geleerd dat de laatste foto’s vaak de mooiste zijn! 

Insecten fotograferen met regendruppels tips

f/4  |  1/60 sec.  |  ISO 800  |  60mm

Insecten fotograferen met regendruppels macro

f/4   |   1/125 sec.   |   ISO 400   |  60mm

Insecten fotograferen met regendruppels macro

f/3.2   |   1/125 sec.   |   ISO 200   |  60mm

Dit is een gewone huis-tuin-en-keukenvlieg. Normaal gesproken vliegen deze vliegen met hun grote rode ogen lekker door de lucht, maar ook zij zijn mak na een regenbui. Geloof het of niet, maar ze blijven echt meestal nog even zitten, hét moment om ze van dichtbij te fotograferen! Het levert je hele mooie foto’s op met schitterende details.

Misschien is deze laatste tip een beetje overbodig, maar trek laarzen of hoge waterdichte schoenen aan, want het gras is kletsnat en jouw schoenen en sokken idem dito!

Reacties (2)

je gisteren ontmoet in de kasteeltuin en nu al een paar artikelen gelezen.
gelukkig schrijf je niet van die ellenlange verhalen, maar helder en duidelijk
en mooie foto’s erbij, prachtig!

Jolanda van de Geer

Leuk je ontmoet te hebben Ans en echt super gaaf dat je een paar blogs gelezen hebt over macro fotografie!
Ben heel erg blij met je reactie en ik hoop echt dat je er iets mee kan!
Hartelijke groet,

Jolanda

Laat een reactie achter