Compositie tips en de benodigdheden van macrofotografie

In dit artikel over macrofotografie nemen we je graag meenemen naar bermen langs slootjes, meertjes of vijvertjes. Daar is de kans heel erg groot dat er waterjuffers zitten. Waterjuffers zijn enorm fotogeniek en vliegen niet meteen weg, vandaar dat het zo leuk is om hiermee te starten als je de eerste stap zet in de macrofotografie. Zelfs als je op één plekje aan het water blijft zitten, komt de natuur gewoon naar je toe. 

Inhoud van dit artikel:
1. Benodigdheden voor macrofotografie
2. Compositie tips voor macrofotografie

Tips voor een mooie compositie bij macrofotografie
60mm | 1/125 | f/4 | ISO 200 Kiekeboe

Deze foto was wel een beetje geluk. De waterjuffer zat op de stengel van een grassprietje en bleef zitten. Héél voorzichtig sloop ik ernaartoe. Eerste maakte ik een paar foto’s, maar die waren helaas nog niet helemaal naar mijn zin. Op zo’n moment moet je het risico nemen: óf die ene gewenste foto óf de waterjuffer vliegt weg. Dus net even die twee centimeter naar links gegaan en dit is het resultaat. Het is dus gelukt!

Benodigdheden voor macrofotografie

Voor het fotograferen van insecten heb je net weer andere vaardigheden en benodigdheden nodig dan het fotograferen van bloemen. Om te beginnen kun je in principe het lijstje aanhouden van het eerste artikel over macrofotgrafie, met nog een paar aanvullingen:

  • Draag neutrale kleding, zodat je de insecten niet afschrikt;
  • Zet het pieptoontje van de camera uit, het kan insecten afschrikken;
  • Ga ’s morgens vroeg op pad, dan zijn insecten nog niet erg actief en is de kans groot dat ze iets langer blijven zitten;
  • Het statief kun je thuislaten, want de waterjuffers zitten op blaadjes, grassprietjes of rietstengels. Het zijn vaak moeilijke positie, zodat het opstellen van een statief al haast niet mogelijk is en voordat jij klaar bent is het te fotograferen insect al lang gevlogen. Mijn ervaring is dat je maar een paar minuutjes de tijd hebt om een foto te maken;
  • Stel scherp op de ogen van het insect. Dus wanneer je in dit geval het waterjuffertje in beeld hebt, plaats je het scherpstelpunt op de ogen;
  • Beweeg zo rustig mogelijk, probeer telkens een stapje dichterbij te komen en ik geef toe, af en toe sta je echt in standje onmogelijk. Soms heb je nog de pech dat je uitglijdt, of wanneer je bukt dat je in aanraking komt met een prikkende distelplant. Een lange broek is dus geen overbodige luxe. Maar goed, alles voor een mooie foto!;
  • En als laatste: neem een flinke portie geduld mee. Het zal echt niet meteen lukken, maar zoals met alles, geldt ook hiervoor: oefening baart kunst.

Tips voor een mooie compositie bij macrofotografie
60mm | 1/200 | f/2.8 | ISO 400 Schiet op – ben zo weg!

Compositie tips voor macrofotografie

Compositie is erg belangrijk bij macrofotografie van insecten. In het begin ben je al blij met een goed gelukte en scherpe foto, maar met wat ervaring zou je kunnen gaan kijken naar de compositie van de foto.

Bij macrofotografie is het een gouden regel om qua compositie de regel van derden te gebruiken. Je verdeelt de foto in negen vlakken en precies in het midden van die vier snijpunten kun je dan het onderwerp plaatsen. 

Het is ook mooi wanneer de achtergrond iets donkerder is dan het onderwerp. In dat geval wordt de aandacht automatisch naar je onderwerp geleid. Zo creëer je diepte en krijg je een voor- en achtergrond. Soms kan de achtergrond van je onderwerp een totaal andere kleur hebben, waardoor je een mooi contrast in je foto krijgt ten opzichte van het onderwerp.

Het kan ook heel erg mooi zijn om juist een klein detail uit je foto door middel van een uitsnede beeldvullend te maken. Denk bijvoorbeeld aan een facetoog van een vlieg of een vleugel van een libel.

Symmetrie kan ook heel goed werken. Het lukt lang niet altijd om dit toe te passen, maar als het lukt dan geeft het rust in de foto en het zorgt ervoor dat de foto er niet rommelig uitziet. 

Als laatste tip kan het heel verrassend zijn om een foto te maken terwijl je de camera schuin houdt, zodat je onderwerp diagonaal op je foto komt, vooral bij bloemen is dat erg mooi.

Tips voor een mooie compositie bij macrofotografie
60mm | 1/640 | f/2.8 | ISO 400 Help een windvlaag

Toen ik deze rode weelschildkever ‘soldaatje’ wilde fotograferen zat hij gewoon op een grasstengel. Ik stelde scherp en ineens was daar een windvlaag. Je ziet hoe hij zich vastklampt, zelfs zijn voelsprieten waaien naar achteren. Deze foto was echt een toevalstreffer en zal ik nooit van mijn leven een tweede keer maken.

Auteur: Jolanda van de Geer

Reacties (9)

Wat een prachtige foto’s Jolanda. Dat zou ik ook wel willen. Misschien een domme vraag, maar ik weet het echt niet: jij fotografeert met een 60 mm lens. Ik heb een 50 mm lens, maar heb er alleen nog maar wat portretfoto’s mee gemaakt. Kan ik zulke foto’s ook met een 50 mm lens maken? Ik kan volgens mij ook niet op 10 cm afstand fotograferen, dan stelt hij niet scherp of ligt dat aan mijn instellingen?

Jolanda van de Geer

Goedemorgen Vera, bedankt voor je mooie complimentje, daar word ik blij van!
Je kunt nooit een domme vraag stellen, alleen een dom antwoord krijgen 🙂
Een 50 mm lens is inderdaad een echte portretlens, daar kun je geen macro foto’s mee maken.
De 60 mm lens die ik heb is een echte macrolens, alles wordt vergroot door deze lens, zodat je van heel dichtbij insecten, bloemen of paddenstoelen kunt fotograferen. Wanneer je ook macrofotografie zou willen gaan proberen, raad ik je aan om een tweedehands macro objectief aan te schaffen, er staan best vaak lenzen te koop als je even een zoekopdracht intoetst. Misschien kun je zelfs al met jouw lens en tussenringen gaan werken. Informeer daarover even bij een fotozaak, zij kunnen je vast goed advies geven! Heel veel succes en ik laat je je foto’s zien?
Groetjes,
Jolanda

Hoi, hoe doe je dat met 60mm.
Ik heb een 90mm en dan lukt het vaak al niet om dichtbij te komen
En heb jij stabilisatie op je lens, ik niet en dan vind ik uit de hand vaak erg lastig

Je hebt helemaal gelijk John, het leek mij ook zo gaaf om macrofotografie te gaan doen en ik heb toen inderdaad een tweedehands 60 mm macrolens aangeschaft. Regelmatig staat zo’n macrolens te koop op bijv. Marktplaats of bij winkeliers, want soms is het toch niet voor iedereen ‘zijn ding’. Ik heb
geen dag spijt gehad met de aankoop van deze lens en ik hoop echt dat je een keertje tegen een mooie tweedehandse macrolens aanloopt!
Hartelijke groet,
Jolanda

Ingrid, wat een groot compliment bedankt hiervoor.
Ik hoop dat je wat aan de informatie hebt en heel veel succes met het maken van mooie macrofoto’s van insecten!
Het is echt zo leuk om te doen, want er gaat echt een wereld voor je open wanneer je insecten van dichtbij fotografeert!
Groetjes,
Jolanda

wat een leuke uitdaging om met macrofotografie aan de slag te gaan. Nu maar gaan sparen voor een mooie lens

zeer mooi en duidelijke info.
Bedankt voor dit nuttige artikel!

Dank je wel Tanya voor je leuke en aardige reactie, blij mee! Ik hoop dat je misschien deze tips in de praktijk kunt gaan gebruiken!
Hartelijke groet, Jolanda

Wat een interessant artikel, met veel praktische tips. En wat een prachtige foto’s!

Laat een reactie achter