Hoe maak je een HDR foto (deel 1)

In deze video gaan we het hebben over HDR fotografie. We staan in Rotterdam op de Kop van Zuid en we willen een foto maken van de watertaxi’s. Het enige nadeel is dat we tegen het licht in fotograferen. Dat zorgt ervoor dat de foto die je maakt niet goed in balans is als je naar de belichting kijkt. De lucht is veel te licht, het landschap is veel te donker en dat is een situatie waar je camera veel moeite mee heeft. Daarom is de belichting niet optimaal.

Misschien denk je, dan moet je een grijsverloopfilter gebruiken als oplossing. Met het grijsverloopfilter kan je het donkere deel over de lucht heen plaatsen en het lichte gedeelte over het landschap. Een grijsverloopfilter is in veel gevallen enorm handig. Het nadeel van de grijsverloopfilter in een stad is echter dat het donkere gedeelte niet alleen over de lucht wordt geplaatst, maar ook over de gebouwen. Die worden dus ook donkerder. Om deze reden gebruik je liever geen grijsverloopfilters in de stad, maar pas je HDR fotografie toe.

We maken eerst een losse foto om te zien wat er gebeurt als je een enkele foto maakt. De camera staat ingesteld op diafragma f 11 wat een goede scherpte geeft in deze situatie met een full frame camera. De ISO staat zo laag mogelijk en de sluitertijd om tot een goede belichting te komen is 1/40. We maken de foto en dit is het resultaat:

hoe maak je een HDR foto

Bracketing

Vervolgens stellen we de camera in op ‘Bracketing’. Dat is een stand waarbij je van tevoren kunt bepalen dat de camera meerdere foto’s gaat maken. In dit geval zijn er 3 foto’s ingesteld. Er wordt hierbij een normale foto gemaakt, een onderbelichte foto met – 2 stops en een overbelichte foto met + 2 stops. Waarom we kiezen voor twee stops verschil in plaats van een, is omdat het tegenlicht behoorlijk veel is. We willen er zeker van zijn dat alle informatie in je bestand aanwezig is. We stellen de bracketing in en dat doen we in combinatie met de continue opnamestand. Als je dan de ontspanknop ingedrukt houdt, worden de drie foto’s achter elkaar gemaakt.

Tot zover het maken van de HDR foto’s. De drie foto’s staan op de camera en vervolgens is het zaak om de drie foto’s samen te voegen tot een mooi geheel.

Ben je benieuwd naar het uiteindelijke resultaat? In deel 2 die volgende week online komt zullen we dit uitgebreid behandelen. Hou ons YouTube kanaal in de gaten of volg ons op facebook zodat je geen nieuwe video’s met tips meer mist!

Meer HDR-fotografie

Er valt behoorlijk wat te leren over het maken van HDR-foto’s. Daarom hebben we een speciale HDR-fotografie pagina gemaakt waarin we dit brede, maar interessante onderwerp extra duidelijk uitleggen. Op deze pagina staan onder anderen tips, tutorials en stappenplannen voor het maken van een prachtige HDR-foto. 

Laat een reactie achter