Hoe fotografeer je ijsvogels?

Er zullen veel dierenliefhebbers zijn die de ijsvogel, maar wat graag in het echt zouden willen bewonderen, maar dit exotische vogeltje nooit te zien krijgen. Je zou denken dat je ze makkelijk kunt vinden met dat felblauwe en feloranje verenkleed, maar dat valt vies tegen. Dus als je een ijsvogel wilt fotograferen zul je er toch echt eerst één moeten vinden. In dit artikel krijg je praktische tips die de kans op het fotograferen van een ijsvogel aanzienlijk vergroot.

Inhoud van dit artikel:
1. Waar vind je ijsvogels?
2. Op welk tijdstip kun je het best ijsvogels fotograferen?
3. Gecamoufleerd de ijsvogel fotograferen
4. Met welke camera-instellingen fotografeer je ijsvogels?
5. De allerbeste tip voor ijsvogel fotografie?

Waar vind je ijsvogels?

Dit is misschien makkelijker dan je denkt; want waar visrijk water is, kan ook een ijsvogel zitten. En dan hebben ze het liefste zoet stromend water. Dat kan in je favoriete natuurgebied zijn, maar ook gewoon in de vijver achter je huis. Ze houden van structuur en gebruiken vaak dezelfde plekken op dezelfde momenten. Dus vind je er één op een tak? Dan is de kans groot dat je hem daar de volgende dag weer treft. Ze zijn erg trouw aan hun territorium en treden daar eigenlijk alleen buiten als in hun territorium een voedselschaarste ontstaat. Een goed voorbeeld daarvan is in de winter.

De beste tip die ik je kan geven is om het geluid van de ijsvogel te leren herkennen, want ze kondigen graag aan wanneer ze gaan landen op hun favoriete plek. Als ik een nieuwe ijsvogel locatie ontdek, dan heb ik ze eigenlijk altijd eerst gehoord. 

beste camera ijsvogels fotograferen maarten oerlemans

Op welk tijdstip kun je het best ijsvogels fotograferen?

Na een lange nachtrust slaat de honger toe. De ijsvogel is dan ook al vroeg actief en vaak al tegen zonsopkomst. Ben je nou niet van het vroeg opstaan? Dan heb je geluk want de ijsvogel is de hele dag actief. Ze verbruiken veel energie en jagen de hele dag. De kans om er één te zien is in de ochtend overigens wel het grootst.

Heb je een ijsvogel gevonden? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Althans, als je net zoals ik een ijsvogel wil fotograferen in het wild. Je moet voorzichtig te werk gaan want het zijn schuwe vogels. Zorg ervoor dat je er bent voordat hij er is. Heeft hij je gezien? Dan is de kans groot dat hij niet meer terugkomt voordat jij weg bent. Ik heb heel wat uren gewacht op de ijsvogel om hem vervolgens te zien aanvliegen nadat ik ben vertrokken. 

Gecamoufleerd de ijsvogel fotograferen

Zorg dat je goed gecamoufleerd bent. Je kunt een schuiltent gebruiken, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen die heeft of dat het terrein er zich niet altijd voor leent. Ikzelf gebruik een camouflagenet dat ik over mijzelf en mijn camera trek. Daarbij probeer ik gebruik te maken van de flora om in te verdwijnen. Ik zit regelmatig tussen de spinnen en insecten te wachten op de ijsvogel. En het gebeurt me vaker dan je kunt voorstellen dat de ijsvogel op één meter afstand naast me komt zitten.

Als dat gebeurt kan je natuurlijk niet meer bewegen, dus geniet van dat moment. Zoals veel dieren heeft ook de ijsvogel een onvoorstelbaar zichtvermogen. Terwijl ze met 50 kilometer per uur over het water razen kunnen ze ook nog een vis uit het water trekken. Ze zien de kleinste beweging, dus zorg dat je stil blijft zitten. Heb je het geluk dat hij eindelijk voor de camera komt zitten? Bewaar je enthousiasme! Beweeg alleen als de ijsvogel de andere kant op kijkt. Als hij het niet vertrouwt, is hij weg. Dit is ook mijn meest gemaakte fout, bewegen uit enthousiasme. Een stabiel statief is dan ook geen overbodige luxe. Hiermee voorkom je dat je onnodig veel beweegt.

ijsvogels fotograferen handige tips maarten oerlemans

Met welke camera-instellingen fotografeer je ijsvogels?

Je kunt het beste een goed teleobjectief meenemen. Met een groot bereik kun je dicht bij komen zonder de ijsvogel te verstoren. Niet te vergeten, dieren zitten niet altijd stil. Mijn advies is om je camera in te stellen op continue autofocus (AF-C, bij Canon de AI Servo). Je camera blijft dan scherpstellen op een bewegend onderwerp zolang jij de ontspanknop half ingedrukt houdt.

Wil je alle beweging bevriezen? Dan heb je een snelle sluitertijd nodig. Een goede vuistregel voor fullframe camera’s is dat je sluitertijd minimaal je brandpuntafstand is. Bij een bereik van 500 mm is dit minimaal 1/500e. Op een camera met een cropsensor moet je dit vermenigvuldigen. Stel, je camera heeft een APS-C sensor van 1.5x, je sluitertijd moet dan 1/750e of sneller zijn op 500 mm.

De teleobjectieven voor hobbyisten zijn vaak niet lichtsterk, dit kan op een vroege, bewolkte ochtend een uitdaging zijn. De ISO-waarde zul je in dit geval hoger moeten instellen. Hoe groter het diafragma (laag F-getal), hoe beter het is aangezien je ISO-waarde niet zo hoog hoeft te zijn voor een goed belichte foto.

Veel camera’s en objectieven zijn tegenwoordig voorzien van beeldstabilisatie, waardoor je ook met een langere sluitertijd alsnog een scherpe foto kunt maken. Dit geldt natuurlijk alleen als je onderwerp echt stilzit.

fotografietips ijsvogel met vis fotograferen maarten oerlemans

De allerbeste tip voor ijsvogel fotografie?

Maar je zult altijd zien dat je een ijsvogel hebt gevonden die op een onmogelijke plek zit. Het fotograferen van wilde dieren blijft eenmaal onvoorspelbaar. Toch heb ik daar ook nog wel een leuke tip voor. Probeer te ontdekken wat de vliegroute van je ijsvogel is en zet dan zelf een stok in het water. Ze kunnen het niet weerstaan om een nieuwe stok uit te proberen. Vangen ze dan ook nog een visje? Bingo! Je krijgt er wel natte voeten van, maar je moet er iets voor over hebben. Beloof me dan wel dat je een stok zoekt in het bos en die in de grond steekt. Niet iets kunstmatigs in het water zetten, want dat is niet goed voor de natuur.  

Het voordeel van je eigen stok is dat je zelf kunt bepalen waar je hem neerzet. Je kunt zelf de hoogte kunt bepalen, zodat je mooi op ooghoogte kunt fotograferen. Je hebt controle over de achtergrond. Wat als resultaat een prachtige foto kan opleveren met een mooie zachte achtergrond waar we allemaal zo van kunnen genieten. En niet onbelangrijk, je kunt de situatie zo aanpassen dat je jezelf perfect kunt verstoppen.

Succes met het fotograferen van de ijsvogel en als jij nog aanvullende tips hebt… laat het weten door te reageren op dit artikel. 

ijsvogel op stok fotograferen maarten oerlemans

Reacties (4)

Leovr_rotterdam op insta

En als het gevroren heeft, zoek je gewoon een wak bijvoorbeeld bij een duiker of een windward, je heb zeker in de weminter daar de grootste kans, over de af/c kan ik het niet helemaal mee eens zijn als er een beetje wind staat pakr de focus al snel een bewegend takje of een blaadje, gewoon ook de Handmatig dynamische HD stand gebruiken waarbij je evt handmatig bij kan bijstellen als de ijsvogel op zijn tak zit.

Beste: Is het mogelijk de exif data bij de foto’s te vermelden?
Bijv: brandpuntafstand, iso, diafragma en sluitersnelheid.
Dat helpt een beginnend natuurfotograaf enorm vooruit in kennis.
Alvast bedankt.

De schuwheid klopt helemaal. Maar in de tijd dat ze jongen in een hol hebben zitten die zij telkens van een visje moeten voorzien, is de schuwheid minder. Dit geld uiteraard in de buurt van het hol. Mocht je dit vinden neem dan wel iets meer afstand. Dit om de rust rondom het hol te bewaren. Ik heb zo een koppel kunnen volgen en drie nesten totaal zien uitkomen.

Bedankt voor de tips! Ik heb een plek gevonden waar er regelmatig 1 zit. Met deze tips kan ik proberen nog betere foto’s te maken.

Laat een reactie achter