Hoe creëer je diepte in een foto?

Diepte kan je foto net dat beetje extra geven, maar hoe creëer je diepte in een foto? Het blijft namelijk lastig om de wereld om ons heen op een goede manier in 2d weer te geven. Vandaag geef ik jullie tips.

Maak gebruik van lijnen

Als eerste kijken we naar de lijnen. En dan denk je misschien wat bedoel je precies met de lijnen? Deze lijnen kunnen zichtbaar of denkbaar zijn. Bij zichtbare lijnen kun je denken aan een straat, het dak van een gebouw of een brug. Deze vind je vooral in wat meer stedelijke landschappen terug. Wanneer je in een meer natuurlijke situatie fotografeert, lijkt dit misschien wat lastiger. In de natuur komen strakke lijnen namelijk minder vaak voor, maar ook daar zijn lijnen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de horizon, lijnen van een schaduw of een overgang tussen land en water. Ook kun je lijnen tussen verschillende voorwerpen trekken, denk bijvoorbeeld aan meerdere bomen of stenen achter elkaar. In het begin klinkt dit misschien een beetje vaag, maar je zal zien dat hoe vaker je hiermee oefent, hoe handiger je hiermee wordt!

Met lijnen diepte

Onscherpte

Een andere techniek om meer diepte in je foto te brengen, is het gebruik van een onscherpe achtergrond. Hoe groter het scherpte verschil tussen je onderwerp en de achtergrond, hoe meer het onderwerp eruit zal knallen. Zoals je misschien al weet zorgt een groot diafragma (klein getal) voor een wazigere achtergrond. Daarnaast hebben ook de brandpuntafstand en de afstand tot de achtergrond invloed hierop. Hoe verder je bent ingezoomd (hoe groter de brandpuntafstand) hoe waziger de achtergrond. Wil je weten hoe dat ook al weer precies werkt? Bekijk dan ook het artikel “tips voor foto’s met een onscherpe achtergrond”.

Kleur

Niet alleen de mate van scherpte, maar ook de kleur van de achtergrond is belangrijk. Hoe groter het verschil tussen de kleuren, hoe meer het onderwerp eruit zal springen. Plaats je een licht onderwerp voor een lichte achtergrond, dan zal het onderwerp in de achtergrond wegvallen. Plaats je dit lichte onderwerp nu voor een donkere achtergrond, dan zal het er juist uitknallen.

Overlap

Zorg ervoor dat de verschillende delen in je foto elkaar overlappen. Als je ervoor kiest om de verschillende delen naast elkaar te plaatsen, zal er namelijk niet zo snel diepte ontstaan. Echter op het moment dat je die verschillende delen in plaats van naast elkaar, achter elkaar plaatst, krijgt de foto ineens een stuk meer diepte. In onderstaand voorbeeld kun je dat goed zien! Het meisje zit tussen de twee bomen in, de verschillende onderdelen overlappen dus, en dat zorgt voor meer diepte in de foto!

Zorg voor overlap

Voorgrond ook meepakken

Behalve de achtergrond is ook de voorgrond erg belangrijk. Iets op de voorgrond kan je foto meteen een stuk interessanter maken! Let er wel op dat je een goede balans houdt tussen iets toevoegen en niet te veel van het onderwerp mogen afleiden. Bij portretfotografie zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een struik op de voorgrond te nemen. Met een groot diafragma kun je er dan voor zorgen dat de struik mooi onscherp wordt en de aandacht alsnog naar het model blijft gaan.

Reacties (1)

dank je wel voor de uitleg. Steeds leer ik weer bij.

Met Vriendelijke Groet

Ton Hermus

Laat een reactie achter