Fotoreportage tijdens zonsondergang voorbereiden

Mijn absolute favoriete soort licht is avondlicht. De zon staat dan laag en zorgt voor een mooi sprookjesachtig effect! Maar waar moet je op letten als je een fotoreportage tijdens zonsondergang wilt plannen? Dat vertel ik jullie vandaag in deze blog!

Weerbericht

Als eerste is het belangrijk dat je het weerbericht goed in de gaten houdt. Dit puntje klinkt natuurlijk best wel logisch, want zonder zon is er ook geen zonsondergang. Wanneer je met anderen samenwerkt ben je meestal genoodzaakt om al van tevoren een datum vast te leggen en kun je niet rustig afwachten op welke dag het het beste weer wordt. Ik probeer daarom zelf altijd te kijken of het de dagen voor en na de fotoreportage ook goed weer wordt, dan is de kans groter dat de voorspelling niet zal veranderen. Ook kun je er eventueel voor kiezen om nog een reserve datum te plannen. Denk er daarnaast ook aan dat je op de dag zelf ook de voorspelling van de avond bekijkt. Soms kan het overdag zulk mooi en helder weer zijn en het het ’s avonds helemaal bewolkt raken.

zonsondergang fotograferen voorbereidingen

Tijd van zonsondergang

Zoek van tevoren op op welk tijdstip de zon precies onder gaat. Ik laat de reportage dan meestal 2 voor zonsondergang beginnen. In het begin van de reportage kunnen we dan met het mooie laagstaande, maar toch nog heldere licht werken en op het einde met een mooie zachte oranje zonsondergang. Op internet vind je verschillende tabellen met de zonsondergangtijden en er bestaan zelfs verschillende apps voor je telefoon!

Aan welke kant gaat de zon onder

Waarschijnlijk heb je geleerd dat de zon altijd in het westen onder gaat. Nu klopt dat ook ongeveer, maar hij gaat niet elke dag precies in het westen onder. Doordat de aarde een klein beetje schuin staat schuift dit elke dag een heel klein stukje op. Houd er dus rekening mee dat wanneer je in de winter een hele toffe zonsondergang op een bepaalde locatie hebt gefotografeerd, dit er in de zomer heel ander uit kan zien. Het is het ideaalste als je in dezelfde week van de reportage alvast een kijkje op de locatie kunt nemen. Nu is dat helaas niet altijd mogelijk, maar probeer dan aan de hand van bijvoorbeeld Google Maps ongeveer na te gaan waar de zon het mooiste onder gaat.

voorbereiding zonsondergang fotograferen

 

Tijdstip verschilt per locatie

Ik noemde hierboven al dat het verstandig is om het tijdstip van de zonsondergang vooraf op te zoeken. Houdt er wel rekening meer dat dit het tijdstip is voor plekken met een rechte “schone” horizon, zoals de zee of een lang uitgestrekt veld. Op plaatsen waar veel bomen of gebouwen staan wordt de zon al een stukje eerder tegengehouden en wordt het dus ook al sneller donker. Houd hier dus rekening mee! Ik heb zelf namelijk al eens gehad dat we uiteindelijk op de plek die ik in gedachten had nog maar 10 minuutjes zon hadden. Gelukkig hebben we toen nog een ander mooi plekje kunnen vinden, maar zonde was het wel!

Fotograferen jullie weleens rond zonsondergang? En hebben jullie nog handige tips?

 

 

Reacties (2)

Je kunt vooraf via stellarium op je pc exact gegevens van de planeten en zonsondergang zien. je kunt zoeken op datum en tijd dat de zon ondergaat en hiervan een zeer uitgebreid geanimeerde voorstelling bekijken. real time, versneld of slow motion.
Dit programma is erg handig voor wanneer je bijvoorbeeld wilt bekijken hoe de melkweg draait (om uiteraard te gaan fotograferen)

Ik heb het programma nog niet helemaal onder de knie omdat het zo uitgebreid is, maar het is sowieso een handig hulpmiddel

Ik heb de laatste keer bij het fotograferen van de zonsondergang een ND4 filter gebruikt.
daar was ik heel tevreden over.

Laat een reactie achter