Fotograferen tijdens bewolkt weer

Oké, ik blijf een beetje in herhaling vallen, maar mijn favoriete licht is toch wel zonsondergang. Maar “helaas” is het hier in Nederland nogal vaak bewolkt, maar ook dit bewolkte weer heeft zo zijn voordelen. Vandaag zal ik jullie dan ook meer over het fotograferen tijdens bewolkt weer vertellen.

Witbalans

Door de witbalans op bewolkt te zetten zorg je ervoor dat de kleuren warmer worden in de foto. Als je dat niet mooi vindt, kun je ook voor een andere instelling kiezen, zoals ‘daglicht’. De camera zorgt ervoor dat de warme en koude kleuren elkaar aanvullen afhankelijk van de door jou gekozen instelling. Naast dat je kunt kiezen uit de voorinstellingen, is het ook mogelijk de witbalans handmatig in te stellen. Dit doe je door een wit vel papier te gebruiken. Je stelt de camera dan handmatig zo in, tot het papier naar waarneming ‘realistisch’ van kleur is. Het kiezen van de juiste witbalans kan ervoor zorgen dat een foto betrouwbaarder is en dichter in de buurt komt van de werkelijke kleuren.

Witbalans 2

Instellingen

Het eerste puntje waar je tegenaan zal lopen zijn je instellingen. Bewolking zorgt voor minder licht en minder licht zorgt voor donkerdere foto’s. Het is dus belangrijk dat je je instellingen hierop aanpast. Bij stilstaande onderwerpen zoals landschappen kun je gebruik maken van een statief. Het statief maakt het dan mogelijk om met een langere sluitertijd, en dus met meer licht, te fotograferen.

Bij bewegende onderwerpen moet je oppassen dat je sluitertijd niet te langzaam wordt. Kies dus voor lichtsterke lenzen en maak gebruik van een groot diafragma (klein getal). Of zet je ISO-waarden omhoog, maar houd er wel rekening mee dat de ruis in je foto niet te veel wordt.

bewolkt weer landschap

Landschapsfoto’s

Wolken hebben zeker bij landschapsfotografie een grote meerwaarde. Ze kunnen de lucht in een keer een stuk interessanter maken. Vooral het idee dat de bewolking nooit precies hetzelfde is, vind ik erg mooi. Bewolking maakt op die manier elke foto uniek. Fotografeer dezelfde locatie maar eens op twee verschillende momenten. Je zult waarschijnlijk opmerken dat de foto’s vooral qua lucht van elkaar verschillen. Op de ene foto is misschien maar een klein wolkje aanwezig, terwijl op de andere foto een dreigende lucht met veel wolken te zien is.

Portret

Maar ook bij portretfotografie kan bewolking erg mooi zijn. Je kunt de wolken eigenlijk als een groot diffuus filter zien. Het geleidelijk verdeelde licht zorgt voor een mooie zachte belichting. Van harde schaduwen is geen sprake en het model hoeft ook niet in het felle licht te kijken. Deze belichting is perfect als je een mooi zacht sfeertje wilt creëren.

Mocht je nu niet van dat zachte sfeertje houden, dan kun je natuurlijk ook voor een meer grauwer sfeertje gaan. Probeer het model bijvoorbeeld eens in combinatie met de dreigende lucht vast te leggen! Daarnaast ogen de kleuren van de omgeving bij bewolking altijd net ietsje grauwer dan normaal.

fotograferen in de winter voorbeeld

Nabewerking

Echter brengt het fotograferen met bewolkt weer ook een nadeel met zich mee, namelijk dat de foto’s al snel grijs ogen. Als dit bij het sfeertje past dat je graag neer wilt zetten, is dit natuurlijk helemaal prima! Maar ik houd persoonlijk juist meer van wat frissere en kleurrijke foto’s. Gelukkig kun je dit achteraf in je nabewerking gemakkelijk aanpassen. Zet het contrast en de verzadiging bijvoorbeeld iets omhoog. Aangezien de kans groot is dat je iets meer nabewerking moet toepassen, kan ik het wel aanraden om in RAW te fotograferen. Op die manier wordt er meer informatie opgeslagen en kun je de kleuren beter terughalen.

Fotograferen jullie weleens met bewolkt weer? En wat vinden jullie daarvan, laat het achter in de reacties!

Meer fotografie tips

De leukste fotografie tips? Die vind je op onze fotografie tips pagina. Op deze pagina is allemaal informatie te vinden over blogs met tips die je niet mag missen. Van technische tips tot assecoires. Deze fotografiepagina is voor iedere fotografie liefhebber die het beste uit zichzelf en zijn of haar camera wilt halen.

Laat een reactie achter