Fotograferen op toeristische locaties

Misschien herken je jezelf wel hierin: op internet kom je prachtige foto’s tegen van de mooiste toeristische trekpleisters. Uit al je enthousiasme boek je snel jouw reis. Eenmaal aangekomen valt het je wel een beetje tegen wat je aantreft! De gigantische mensenmassa had jij niet verwacht. Hoe je ondanks de drukte toch de mooiste foto’s kunt maken tijdens je vakantie? Lees snel verder!

Ga goed voorbereid op pad

Een goede voorbereiding is altijd het halve werk, maar naast het zorgen voor een volle batterij en voldoende geheugen kun je jezelf ook op ander gebied oriënteren. Zo is het extra handig om vooraf de locatie op te zoeken. Dit kan je doen via reisgidsen en het internet, maar ook via de vele ansichtkaarten. Op deze manier kom je achter belangrijke informatie zoals wat is toegestaan en wat niet. Ook het bekijken van de foto’s van de omgeving kan veel informatie geven over wat mogelijk een mooi standpunt is om een foto te maken. Er valt namelijk altijd te leren van niet alleen jouw eigen, maar ook foto’s van anderen. De foto’s geven jou technische informatie maar ook praktische. Zo kan het blijken dat er bijvoorbeeld een heel hekwerk om de bezienswaardigheid is gebouwd. Je kunt dan door de juiste voorbereiding uitmaken wat voor soort lens je meeneemt. 

En naast de eerdergenoemde punten moeten we het weer natuurlijk niet vergeten. De weersvoorspelling kun je vaak al enkele weken van tevoren opzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld al voorzorgsmaatregelen nemen. Als het erg zonnig wordt kun je de keuze maken om wel of niet een polarisatiefilter te gebruiken om schittering te voorkomen. Daarnaast is het meenemen van een zonnekap altijd aan te raden om lensflare tijdens de zonnige dagen, maar ook tijdens nachtscènes te voorkomen. Als het een regenachtige dag wordt is het verstandig te kijken naar bescherming voor jouw camera.

regen fotografie slecht weer
Ook bij slecht weer ontstaan er nieuwe mogelijkheden om prachtige foto’s te maken.

Wees op het juiste moment op de juiste plaats

In de vorige alinea was al kort benoemt waar je jezelf op kunt voorbereiden. Nu is het vaak logisch dat je zo min mogelijk ongewenste mensen op de foto wilt. Op het internet is het mogelijk om de piekuren op te zoeken van de betreffende locatie. Zo kun je lezen rond welke tijden het gebruikelijk is dat het wat drukker is. Over het algemeen kun je het beste vroeger of wat later op de dag komen. Hoewel het wel riskant kan zijn om later op de dag te komen als het gaat om een locatie met openingstijden. Fotograferen onder tijdsdruk is nooit prettig. Heb je geen last van openingstijden? Dan is het op artistiek niveau het meest interessant om echt hét moment te kiezen. 

Wat is precies hét moment en hoe vind je die? Dat verschilt per persoon, maar over het algemeen kennen we binnen de fotografie enkele momenten in een dag die zorgen voor een magische atmosfeer. Je zou de dag kunnen verdelen in zes gedeelten, namelijk: de blauwe uurtjes, de zonsopkomst, de gouden uurtjes, het midden van de dag, de zonsondergang en de nacht. Samen zorgen ze voor de diverse manieren waarop je de sfeer van een locatie kunt ervaren en vastleggen.

Het blauwe uurtje

Allereerst de blauwe uurtjes. Deze komt twee keer per dag voor. Het moment is gemakkelijk te herkennen aan uiteraard, de lucht. Wanneer je een foto maakt oogt de lucht diepblauw. De spannende kleur zorgt ervoor dat het warm-koud contrast versterkt wordt. Dit krijg je wanneer de koele blauwe kleur de warme kleuren van bijvoorbeeld straatverlichting versterkt. 

De zonsopkomst

Vervolgens de zonsopkomst. Dit prachtige fenomeen vraagt natuurlijk wel van jou om vroeg uit de veren te komen. Je wordt daarvoor wel direct beloond met een unieke combinatie van kleuren in combinatie met de vaak dampende omgeving die op gang komt. In de natuur komen vaak lichte mistbanken voor wanneer het ’s nachts kouder is. De aarde wordt langzaam wakker. Dit is een groot verschil waaraan je een zonsopkomst kunt herkennen in tegenstelling tot de zonsondergang. 

zonsopkomst vakantie fotografie gouden uurtje parijs

Het gouden uurtje

Bij het gouden uurtje moet je eigenlijk denken aan hetzelfde effect als het blauwe uurtje. Door de lage stand van de zon, wordt deze vaak scherper en dieper qua kleur. De stand van de zon zorgt voor een gouden gloed over de atmosfeer en daarnaast ook nog voor scherpte slagschaduwen. De perfecte ingrediënten om de prachtigste foto’s te maken. 

Midden op de dag en de zonsondergang

Wanneer je rond het middaguur buiten fotografeert krijg je te maken met vaak een wat fletser licht. De zon staat hoog en de atmosfeer is bijgetrokken. De kleuren in de foto’s worden wat ‘gewoner’ om te zien. Aan het einde van de dag volgen weer het gouden uurtje, de zonsondergang en het blauwe uurtje. Ook tijdens de zonsondergang ontstaan er lange slagschaduwen en als je geluk hebt een adembenemend kleurenspel in de lucht. Deze combinatie geeft de foto locatie een levendige en dromerige toevoeging die van zichzelf al erg spreekt.

De nacht

En ten slotte, de nacht. Wanneer in de natuur als je gelukt hebt sterren zichtbaar worden. Hierbij geldt hetzelfde als met een strakblauwe lucht. Je moet voorkomen dat het ‘saai’ oogt. Met een beetje geluk kun je ook de maan waarnemen om een mooie interessante compositie te maken. In de nacht is het aan te raden een statief te gebruiken om het beste resultaat te behalen. Je kunt dan altijd op de laagste ISO-waarde fotograferen, dat levert de hoogste kwaliteit foto op. 

blauw uurtje fotograferen vakantie
Het blauwe uurtje

Fotograferen van Tokyo tot aan Londen

Zeker weten hoelaat je op moet staan om de zonsopkomst niet te hoeven missen? Klik hier om per land de zonsopkomst, ondergang en de stand van de maan in te zien.

Zo kun je de beste plek bemachtigen

Met de goede voorbereiding weet je vooraf al waar je het liefst wilt staan. Toevallig staat er op jouw potentiële plek een groep toeristen, druk bezig hun foto’s te maken. Je biedt jezelf beleefd aan om een foto van de groep te maken. De groep ziet jouw camera en is gelijk verzekerd van een compositorisch goede foto. Na het maken van de foto verlaat de groep tevreden de plek. Dat was een goede ruil! Nu je eenmaal de specifieke plek hebt bemachtigd is het tijd om foto’s te maken. Neem vooral de tijd om niet alleen één, maar meerdere foto’s te maken. Verwijder ‘mislukte’ of dubbele foto’s niet! Kijk achteraf wat de beste foto is. Terwijl je druk bezig bent met het krijgen en behouden van de perfecte plek moet je natuurlijk nooit vergeten dat je jezelf op onbekend terrein bevindt. En juist op de drukke plaatsen waar mensen vaak meer gefocust zijn op hun acties loop je een hoger risico op diefstal. 

toerisme toeristem foto reisfotografie
Vaak zie je door de grote hoeveelheid toeristen het ‘bos’ niet meer. Door goed doordacht een standpunt te kiezen, kun je het aandachtspunt in een foto bepalen.

Durf verder te denken dan de cliché vakantie kiekjes

Bewerk je graag je foto’s na? Denk er dan eens over na om de foto’s in RAW bestand te schieten. Je kunt ervoor kiezen om zowel een JPEG als RAW bestand op te slaan. 

Wanneer je interessante foto’s wilt maken is het verstandig grote lege vlakken te voorkomen. Niets is saaier dan een vlak waarin niets gebeurd. Een voorbeeld van zo’n vlak is de blauwe lucht of een grijze lucht waarin absoluut geen kleurnuances in voorkomen. Ondanks dat er weinig gebeurt in het vlak zal deze wél de aandacht naar zich toetrekken. Je moet het zien als een verkeersbord. Deze vallen op door hun egale kleurvlakken. Je kunt voorkomen dat jouw foto te ‘saai’ oogt, door te overlappen of met standpunt te spelen. Door dit te doen zorg je ervoor dat de aandacht gaat naar wat jij belangrijk vindt. 

Naast het voorkomen van saaie vlakken in een foto is het ook belangrijk om, zoals de titel al luidt, langs de clichés te denken. Maak eens andere foto’s dan wat iedereen al doet. Je kunt bijvoorbeeld door detailfoto’s te maken een heel erg interessante serie maken. Ook het kantelen van de camera vanaf diverse standpunten zorgt voor mooi dynamische resultaten. Probeer eens naar de lijnen in de foto te zoeken of herhaling te herkennen. 

lensflare parijs vakantie foto tips
Wees niet bang om ook tegen de zon in te fotograferen. In deze foto is een voorbeeld van een lensflare te zien.

De wifi en GPS gebruiken

Tussen al het reizen door mocht het weleens gebeuren dat je snel even een foto wilt delen met bijvoorbeeld je familie. Steeds meer camera’s hebben tegenwoordig een ingebouwde wifi en GPS. Door via wifi de camera met jouw smartphone te verbinden kun je in een handomdraai de geselecteerde foto’s delen. De kwaliteit wordt natuurlijk wel omgezet naar smartphone kwaliteit. Vaak biedt de app die met de camera verbonden is ook de mogelijkheid om de ontspanknop vanaf een afstand te bedienen. Leuk voor een groepsfoto! Naast het gebruiken van de wifi is de GPS-functie een vaak minder bekende optie. Door de gps in te schakelen kun je later via de EXIF-gegevens van het fotobestand de locatie teruglezen. 

Laat een reactie achter