Foto’s analyseren, wat werkt wel en wat werkt niet (Foto Tips #007)

In de rubriek Foto Tips bespreken wij een foto. Je komt te weten met welke camera, objectief en eventuele accessoires de foto gemaakt is, wat de instellingen zijn en waarom er voor die instellingen gekozen is. Ook vertellen wij wat het achterliggende verhaal van de foto is of hoe de foto tot stand gekomen is. In de onderstaande video zitten dus handige fotografie tips verwerkt.

Deze week geven we een aantal tips over het analyseren van een foto om te ontdekken wat (naar mijn mening) wel werkt en wat niet werkt.

Onder de video vind je de instellingen van de foto. Heb je een vraag? Laat het weten door onderaan de pagina te reageren op deze foto.

Instellingen & Foto apparatuur

Camera: Sony A7R III
Objectief: Sony FE 24-105mm f/4 G OSS

Diafragma: f/11
Sluitertijd: 1/60 sec.
ISO: 125
Brandpuntsafstand: 50mm

Als je meer uit je camera wilt halen en meer zekerheid wilt hebben over welke instellingen je nodig hebt in de meest uiteenlopende situaties, kijk dan eens naar onze online fotografie cursus of volg de cursus in één van de vele steden in Nederland.

Foto als wanddecoratie

Fotografie Tips 007 - Foto's onderzoeken wat werkt wel en wat werkt niet in rondje Rotterdam

Deze foto is ook te koop als wanddecoratie. Wij kunnen dit op vele materialen leveren. Of het nu voor thuis of op het werk is, wij zorgen ervoor dat jij binnenkort van een schitterende foto kan genieten.

Op welke materialen kan het gedrukt worden? Denk aan een foto afdruk op canvas, aluminium, hout, Xpozer (fotoposter), plexiglas of diamantglas. Ook een hele muur bedekken met fotobehang behoort tot de mogelijkheden. Stuur ons een bericht via het contactformulier voor meer informatie.

Reacties (8)

Beste Mark,
Blijft voor mij toch nog de vraag over, wáár je in deze foto precies hebt scherp gesteld. Kun je dat nog achterhalen?
groetjes
José

Dat weet ik nog wel. Ik heb hier op de onderkant van de brug scherpgesteld, ongeveer ter hoogte van de eerste lantaarnpaal die je op de brug ziet staan. Dus relatief vooraan, want dit deel van de brug is uiteindelijk het meest dichtbij de camera. Dat is dus waar de diepte in deze foto start en dat loopt helemaal door naar de achtergrond.

Beste Mark.
Aan het begin van je video spreek je over de ISO die je op automatisch zet. Als ik met mijn camera er op uit trek maak ik eerst een plan. Vervolgens kies ik hierbij de lens die ik wil gebruiken. Daarna bepaal ik de gewenste diafragma (ivm scherptediepte) en sluitertijd. Vaak als ik evenementen fotografeer zet ik mijn ISO ook op automatisch omdat het geen doen is bij iedere opname de instellingen opnieuw te bepalen. Echter loop ik tegen het volgende aan. Regelmatig slaat mijn camera (D7200) dan op hol en kiest een zeer hoge ISO (soms wel 2.000) waardoor de foto overbelicht is en er tevens veel ruis in zit. Gelukkig is dit met LR grotendeels aan te pakken maar het gaat toch ten koste van de kwaliteit. Is dit verschijnsel bij jou bekend en heb jij een tip om dit aan te pakken?

Hi René,

Dat klinkt wel heel erg vreemd moet ik zeggen. Als ik het goed begrijp krijg je dit vanuit de M-stand?

Leuk om je bespreking te horen van de analyse van je foto.
Komt mij niet onbekend over.

Grappig vind ik en hoe persoonlijk is dat allemaal dat mijn blik ook elke keer gaat naar de huizen en toren links van de foto in plaats van naar de brug
Ik denk zelf dat ik er een vierkante foto van had gemaakt.
Maar wellicht is daar het bruggedeelte iets te donker voor.

Bedankt voor je reactie Erica.
Ja fotografie is heel subjectief. Vierkant werkt deze foto ook best goed inderdaad, hoewel mijn voorkeur naar de 3:2 uitsnede gaat.

Hallo Mark,

bedankt voor je commentaar bij deze mooie foto van jou, want het is echt een hele mooie.
Graag zou ik willen weten hoe en waar je scherp hebt gesteld in deze foto.
Als ik inzoom met een objectief, dan lukt het me namelijk bijna nooit, om alles van voor tot achter scherp te stellen,
dus ik zou graag van je willen weten hoe je dat hebt gedaan.

Als je inzoomt dan is dat inderdaad (bijna) niet mogelijk. De maximaal haalbare scherptediepte krijg je door hyperfocaal scherpstellen toe te passen. Dat heb ik hier ook gedaan. In deze foto is ook wel iets verschil in scherpte te zien, want de gebouwen in de achtergrond zijn iets onscherper. Het grappige is dat het dus toch niet echt opvalt 😉 Als fotografen willen we de foto altijd helemaal op 100% bekijken of alles perfect is, maar ik kan je vertellen dat de lol van fotografie dan snel verdwijnt. Je gaat altijd wel iets vinden dat niet perfect is. Bekijk de foto dus eens als geheel op bijvoorbeeld 50% en bepaal dan of je er tevreden mee bent.

Laat een reactie achter