Luminar Tutorial – Een avondfoto bewerken in Luminar

In deze Luminar tutorial gaan we je uitleggen hoe je een avondfoto kunt bewerken. Kijk mee hoe wij dat doen:

Camera

De eerste stappen

Voor deze tutorial gebruiken we Luminar 3. Wat gaan we als eerst doen? We gaan als eerste kijken of er lenscorrecties en chromatisch abberatie (kleurafwijking) toegepast moeten worden. Wat we dan veranderen is het profiel. Luminar kiest altijd zelf een kleurprofiel uit, maar wij gaan het profiel terugzetten op, in dit geval, Camera Vivid. Zo zag het eruit op het LCD-Scherm. Je ziet meteen wat een enorm verschil het veranderen van het kleurprofiel maakt.

De standaard instellingen

Vervolgens gaan we naar de standaard instellingen. We maken de foto wat lichter, omdat we laten een vignet toe willen voegen zodat het midden van de foto meer focus krijgt. We gaan hierbij ook naar de hooglichten kijken door op de sneltoets ‘J’ te drukken. Die hooglichten zijn zeker aanwezig, maar niet storend. We zetten de hooglichten dus een klein beetje in de min. We gaan ook wat ‘clarity’ (helderheid) toevoegen, maar probeer hier niet te ver mee te gaan. Wees dus voorzichtig met het veel toevoegen van clarity.

Door het omzetten van het kleurprofiel zijn de kleuren in de foto al veel mooier geworden. Toch gaan we kijken naar ‘Saturation’ en ‘Vibrance’, saturatie en verzadiging. We kiezen hierbij voor iets meer saturatie. Tot zover de standaard instellingen.

AI Filters

We gaan naar het AI Filter en zetten deze iets meer in de plus. Wat dit doet met je foto is dat het je foto over het algemeen iets meer detail geeft. De schaduwen worden namelijk iets meer opgehelderd en de hooglichten worden iets donkerder gemaakt. In deze specifieke foto heeft dit filter meer effect op de voorgrond. De schaduwen worden daar lichter.

Het AI Sky Enhancer filter laten we met rust, omdat die in deze foto niet echt van toepassing is. Heb je een foto met een half bewolkte lucht? Speel dan zeker even met die filter, omdat je dan zeer mooie resultaten krijgt. De overige bewerkingen slaan we even over.

Vignet

Zoals we al aangaven willen we graag een vignet toevoegen aan de foto. Het fijne aan Luminar is dat je je vignet heel persoonlijk kunt toepassen.We zetten het vignet in de min zodat de hoeken donkerder worden. Vervolgens kijken we naar  de doezelaar. Je kunt hiermee het afloopgebied kiezen, dus hoe snel is het aflopen van donker naar normaal. Dit maakt al een heel verschil. Uniek aan Luminar is dat je het centrum van je foto kunt aanpassen. Het onderwerp staat niet volledig in het midden van je foto. Door het centrum in dit geval meer naar links te brengen, wordt het vignet meer naar links verplaatst. De rechterkant van de foto wordt dus donkerder dan de linkerkant.

Overige bewerkingen

In de basis hebben we nu de grootste bewerkingen gedaan. In de laatste minuten van de video gaan we de foto nog netjes verscherpen, we gaan de foto iets bijsnijden en we gaan een klein stofvlekje uit de foto verwijderen, Ben je benieuwd hoe dit werkt? Bekijk dan snel onderstaande video en maak kennis met Luminar!

Handige Luminar sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Luminar gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde handeling actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Laat een reactie achter