De nieuwe functies van Lightroom Classic update 9.3

Regelmatig wordt het populaire fotobewerkingsprogramma Lightroom Classic voorzien van nieuwe functies. Ook deze maand staat er weer iets moois in het verschiet. Een goede reden dus om jouw Lightroom te updaten! In deze blog belichten wij welke nieuwe functies dit precies zijn. De functies die in dit artikel worden benoemd gelden voor Lightroom Classic update 9.3 of nieuwer.

Inhoud van dit artikel:
1. Dit zijn de nieuwe functies van Lightroom Classic in Juni 2020
2. Lokaal de kleurtonen aanpassen
3. Nieuw uitsnijdbedekking raster om nog gemakkelijker foto’s bij te snijden
4. Nieuwe synchronisatie locatie
5. Curven beïnvloeden middels invoer en uitvoer
6. Meerdere formaten tegelijkertijd exporteren
7. Sneller profielen toepassen
8. Ruis automatisch reduceren per ISO-waarde
9. Lightroom is sneller geworden

Dit zijn de nieuwe functies an Lightroom Classic in Juni 2020

In deze video tutorial behandelen we de nieuwe functies en waar je deze precies kunt vinden. Zoals je wellicht al is opgevallen heeft Lightroom Classic nu ook een nieuw logo. Wat denk jij? Hot or not? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Lokaal kleurtonen aanpassen

Kleuren aanpassen is altijd al mogelijk geweest in Lightroom. Echter werd dan gelijk de gehele kleurtoon aangepast. Met de nieuwe update van Lightroom Classic kun je middels het aanpassingspenseel op specifieke delen de kleuren wijzigen. Voorheen was het lokaal aanpassen van kleuren in de foto nog niet mogelijk. Daarnaast zorgt deze nieuwe functie ervoor dat je de kleurbewerkingen in combinatie met de andere opties zoals, belichting kunt gebruiken.

lightroom update 9.3 lokaal kleuren aanpassen 1

Nieuw uitsnijdbedekking raster om nog gemakkelijker foto’s bij te snijden

Middels het uitsnijdbedekkingsmenu (sneltoets R) is het mogelijk om je foto’s bij te snijden. De nieuwe functie die deze maand binnen deze bewerkingsmogelijkheid valt is een nieuw compositie raster. Wanneer je op ‘o’ klikt, zullen de rasters die diverse compositieregels bevatten veranderen. Het nieuwe masker bestaat uit een kruis, waarbij het middelste punt ook daadwerkelijk in het midden van de foto gevestigd is. Erg handig, wanneer je met symmetrische of vierkante afbeeldingen werkt.

Nieuwe synchronisatie locatie

Wanneer je Lightroom niet alleen op de computer maar ook op de smartphone gebruikt kan het handig zijn je bibliotheken en cloud-opslag te synchroniseren. In deze nieuwe update is de locatie om foto’s te synchroniseren verplaatst naar een opvallende locatie namelijk, rechts bovenin de hoek. Hierin kun je niet alleen het synchroniseer proces pauzeren of hervatten, maar ook je cloud-opslag inzien.

Curven beïnvloeden middels invoer en uitvoer

Tijdens het bewerken van curven was het altijd even priegelen. Zeker wanneer je een toegepaste wijziging ietsjes wilde veranderen. Gelukkig heeft Adobe daar wat op bedacht! Middels in- en uitvoer is het nu mogelijk de gewijzigde bewerking te verplaatsen. Invoer zorgt daarbij voor een verticale verplaatsing over de curve en uitvoer juist voor wijzigingen op de horizontale-as.

nieuwe functies lightroom 9.3 curve

Meerdere formaten tegelijkertijd exporteren

Niet alleen het bewerken van foto’s kan tijdrovend zijn. Ook het exporteren kan behoorlijk wat tijd innemen. Het was eerder ook al mogelijk om meerdere foto’s tegelijkertijd te exporteren. Echter was hierbij het nadeel, dat voor iedere foto dezelfde exporteer opties gold. Zeker voor fotografen die zowel een origineel als een web-vriendelijk formaat van hun foto’s willen exporteren. Deze nieuwe update maakt het mogelijk om afbeeldingen voor diverse doeleinden te exporteren. Tevens kun je ieder doeleind een andere locatie toewijzen, zodat er geen dubbele foto’s in mapjes ontstaan. Handig!

Sneller profielen toepassen

De veelgebruikte profielen, zoals lens correctie en ruis reductie zullen in deze update in het voorinstellingen menu onder standaardwaarden vallen. Dit heeft als voordeel dat je erg snel bewerkingen toe kunt passen. Tijdens het importeren van nieuwe afbeeldingen kun je deze presets eventueel toepassen. Daarnaast kun je deze preset ook als voorkeur aangeven zodat deze tijdens het importeren direct wordt toegepast. De profielen zijn te herkennen aan het schuingedrukte lettertype.

Ruis automatisch reduceren per ISO-waarde

Met deze nieuwe update maak je het jezelf gemakkelijker op het gebied van ruis reductie. Zeker wanneer je vaak foto’s maakt met afwisselende iso-waarden, kan deze nieuwe functie lonen. Om de ruis-reductie voorinstelling te maken moet je minstens 2 afbeeldingen hebben geïmporteerd met 2 verschillende ISO-waarden. Tijdens het bewerken bewerk je tevens alleen de ruis-reductie. Dit doe je voor beide foto’s. Vervolgens ga je naar voorinstellingen en voeg je een nieuwe toe. Omdat je enkel een voorinstelling maakt voor het verminderen van ruis, vink je alleen deze optie aan. Alleen de ruis-reductie waarden zullen dan worden meegenomen in je voorinstelling. Vervolgens gaan we naar een belangrijke optie die je moet aanvinken, voordat je de voorinstelling aanmaakt. Vergeet dus niet de optie Iso-adaptieve voorinstelling maken aan te vinken. Dit zorgt ervoor dat Lightroom in het vervolg kan ‘raden’ welke ruis-reductie bewerking de gebruiker het liefste zou zien bij de diverse ISO-waarden. Lightroom zal dus gaan kijken naar wat jij had ingesteld toen je de voorinstelling had aangemaakt.

nieuwe functies lightroom 9.3 ruis reductie 1

Lightroom is sneller geworden

Yes! Lightroom is met update 9.3 aanzienlijk sneller geworden. Niet alleen de zoekfunctie, maar ook het scrollen en het toepassen van instellingen is versneld. Hoe snel Lightroom bij jou loopt hangt natuurlijk af per computer en diens specificaties.

1 responses on "De nieuwe functies van Lightroom Classic update 9.3"

  1. Dank je voor deze uitleg! Ik zit nog op versie 9.2.1 op de Mac, maar ga zeker even de update aanslingeren.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE