Lightroom Tutorial – Bespaar veel tijd door bewerkingen te synchroniseren

Dit is een nieuw Lightroom tutorial. In deze video leggen we je een slimme tip uit zodat je sneller kunt werken in Lightroom en niet onnodig veel tijd verliest.

We hebben een reeks foto’s geimporteerd in Adobe Lightroom. Als je deze foto’s opent in de module ‘Ontwikkelen’, dan valt op dat het profiel omgezet is naar Adobe Kleur. Dit zie je bij het venster ‘Standaard’. Adobe Kleur is niet het kleurprofiel dat ik in de camera heb gezet. Er zijn ook geen lensorrecties toegepast. Dit zijn wel aanpassingen die ik op al mijn foto’s wil toepassen.

We gaan dus de opties ‘Kleurafwijking verwijderen’ en ‘Correcties profiel inschakelen’ aanzetten en het juiste kleurprofiel zoeken. Dit ziet er al een stuk beter uit, maar als je nu naar de volgende foto gaat, dan moet je weer opnieuw alle bewerkingen toepassen die je net bij de eerste foto hebt toegepast. Nu kan je dit bij elke foto opnieuw instellen, maar dat kost ontzettend veel tijd.

Bewerkingen synchroniseren

Hoe kan je dat het snelst doen? We gaan terug naar de bibliotheek. Op de eerste foto hebben we de aanpassingen al gedaan en dat kan je zien aan het plus en min icoon. Dat betekent dat er al bewerkingen aan deze foto is toegepast.  Wat we doen is deze foto selecteren. Vervolgens hou je de Shift toets ingedrukt en klik je op de allerlaatste foto van je reeks. Hiermee selecteer je alle foto’s. Vervolgens klik je op ‘Instellingen synchroniseren’. In dit venster kan je precies aangeven welke instellingen je wilt gaan synchroniseren. Zorg er altijd voor dat ‘Procesversie’ aan staat en verder kiezen we ‘verwerking en profiel’ en ‘lenscorrecties’, omdat we dit net aan de eerste foto hebben aangepast. Vervolgens klik je op ‘Synchroniseren’. Uiteindelijk ga je zien dat al deze bewerkingen worden toegepast in de andere foto’s van je reeks.

Hopelijk heb je wat geleerd van deze tip. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt werken in Lightroom. Dit bespaart je veel tijd.

Wil je meer handige tips bekijken? Vergeet dan niet om je te abonneren op ons YouTube kanaal.

Wil je meer

 

Gratis mini cursus Lightroom

Leer meer over Adobe Lightroom en wat je allemaal kunt doen in de module Ontwikkelen. Je kan nu gratis aanmelden voor onze Mini Cursus Adobe Lightroom die ongeveer 1 uur duurt. Meld je direct aan >>

Delen met je fotografie maatjes via:

0 responses on "Lightroom Tutorial - Bespaar veel tijd door bewerkingen te synchroniseren"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE