Dauw- en regendruppels fotograferen

Het fotograferen van dauw- en regendruppels is een geliefde bezigheid onder de macrofotografen. Met name de dauw- en regendruppeltjes op planten en spinnenwebben. Ook kun je deze druppels fotograferen op insecten waar nog een artikel over zal verschijnen.

Deze vorm van macrofotografie is iets moeilijker dan in de voorgaande blogs beschreven stond, want het scherpstellen op die kleine druppeltjes vergt veel geduld en een vaste hand. Omdat de scherpstelling zo precies komt is het aan te raden een statief te gebruiken.  

Je zult zien dat je anders gaat kijken in de natuur wanneer je op zoek gaat naar dauw- of regendruppels. Opeens ontdek je spinnenwebben die helemaal bedekt zijn met dauwdruppeltjes, je ziet druppeltjes liggen op klaverblaadjes, op of onder grassprietjes en er hangen altijd druppels aan takjes van heggen, struiken en bomen.

Inhoud van dit artikel:
1. De mooiste druppels
2. Fotograferen na de regen
3. Fotograferen tijdens mistige ochtenden
4. Benodigdheden en camera-instellingen
5. Reflecties in waterdruppels

De mooiste druppels

Als je ’s morgens op zoek gaat naar een paardenbloem, zoek er dan eentje waarvan de pluisjes nog nat zijn van de dauw of van de mist, want dat zijn echt de mooiste druppeltjes. Probeer dan ook te kijken of dat je een weerspiegeling ziet in die druppeltjes. Dat kan bijvoorbeeld een blauwe lucht zijn, de opkomende zon of gewoon het zonlicht. Het beste is om even om de paardenbloem heen te lopen om te zien wat het mooiste plaatje oplevert. Zo’n foto kun je alleen maken als het echt windstil is, want het kleinste zuchtje wind laat je foto al mislukken. Ik hoop dat jij net zo verrast wordt als ik over deze eenvoudige druppeltjes die zulke prachtige foto’s kunnen opleveren, met heel veel dank aan moeder natuur.

Dauwdruppels op een paardenbloem

f/4.5  |  1/250 sec.  |  ISO 200  | 60mm

De bovenstaande foto is gemaakt met tegenlicht. Ik heb scherp gesteld op één enkel paardenbloempluisje, de rest van de pluisjes erachter zijn nog wel zichtbaar maar niet in focus. Het levert een bijzondere foto waarbij de druppels goed opvallen tegen de onscherpe achtergrond. 

Bij de onderstaande foto kwam er ook een beetje geluk om de hoek kijken. De ochtendzon scheen precies op de pluisjes van een paardenbloem, zodat de druppels prachtig oranje kleurden.

dauwdruppels fotograferen tijdens het gouden uurtje

  f/3.5  | 1/200 sec.  |  ISO 200  |  60mm 

Fotograferen na de regen

Het had geregend en na zo’n regenbui is het in het bos zo mooi! Wanneer de zon door de kalende takken van de bomen heen schijnt, lijkt het wel of het bos bezaaid ligt met diamantjes! Het eikenblaadje in de onderstaande foto lag op de grond, helemaal onder de regendruppeltjes die werden verlicht door de zon. Ook hier zorgde de natuur weer voor een geheel eigen compositie!

dauwdruppels fotograferen na de regen

1/200  |  f/2.8  |  ISO 200  |  60mm

In mijn artikel met fotografietips voor macrofoto’s heb ik het er al een keertje over gehad: probeer ook eens bij de witbalans de voorgeprogrammeerde stand ‘gloeilamp’. Hiermee creëer je namelijk een surrealistische foto, leuk om mee te experimenteren! Ik vond de foto té blauw qua kleur geworden en heb de foto toen bewerkt naar lichtblauw, plus een uitsnede gemaakt van het mooiste pluisje.

waterdruppels fotograferen tips voor macro fotografie

f/4.5  |  1/200 sec.  |  ISO 200  |  60mm

Fotografeer tijdens mistige ochtenden

Een natuurlijke compositie is het mooiste, feitelijk kun je hier ook niets aan veranderen, het is zoals het is. Je hoeft alleen maar goed om je heen te kijken, want zowel op het platteland als in de stad, vind je altijd wel ‘iets’ met water- of dauwdruppeltjes. Wat je echt nodig hebt is windstil weer, dus houdt het weerbericht goed in de gaten. Je zou ook eens ‘s morgens op pad kunnen gaan als er mist wordt voorspeld. Door de mist zie je ineens overal van die kleine artistieke creaties, zoals onderstaande spinnenwebjes. Het is verstandig om meer foto’s te maken dan normaal, want er zullen veel foto’s in de prullenbak belanden. Toch zullen er altijd een aantal goede foto’s bijzitten, misschien zelfs wel eentje met een ‘wow’-factor! 

Het was erg mistig ’s morgens en langs de slootkanten waren veel duidelijk spinnenwebben te ontdekken. Door de mist zie je dat de webjes helemaal bedekt zijn met druppeltjes. Deze foto is van een gedeelte van het web onder een schuine hoek. De opkomende zon zorgde voor de ultraviolette kleuren in de druppels. 

dauwdruppels op een spinnenweb fotograferen

f/ 2.8  | 1/500 sec.  | ISO 200  |  60mm

Deze foto heb ik op dezelfde morgen gemaakt van een ander spinnenwebje. Toen ik met mijn macrolens dichterbij kwam, zag ik de blauwe kleur van de lucht weerspiegeld in de druppels. Het leken wel kralenkettingen.

Macrofotografie van dauwdruppels op een spinnenweb

f/5  | 1/160 sec.  | ISO 200  |  60mm

Benodigdheden en camera-instellingen

Het type camera om dauw- en regeldruppels te fotograferen maakt niet heel veel uit. Wel is een camera waarmee je de belichting handmatig kunt instellen aan te raden. Ook een macro-objectief zal de kans op foto’s met een wow-factor vergroten, de druppeltjes komen namelijk een stuk groter in beeld.

Probeer met je (macro)lens dichtbij het onderwerp te komen en varieer hierbij met het diafragma om de gewenste scherptediepte te krijgen. Ik begin meestal wat verderaf met een diafragma van f/6.4 en kom dan steeds dichterbij met een groter diafragma (dat is dus een lager F-getal). Met een onscherpe achtergrond zullen de druppeltjes op het onderwerp veel beter opvallen. De Olympus 60mm macrolens die ik gebruik kan scherpstellen op 19cm van het onderwerp, dus je kunt echt heel dichtbij het onderwerp komen. 

Een lage ISO-waarde heeft als voordeel dat de kwaliteit van de pixels hoog blijft en dat er geen beeldruis zichtbaar wordt. Neem hiervoor een statiefje mee speciaal voor macrofotografie of een kersenpittenzakje waar je de camera op kunt leggen.

Het scherpstellen doe ik bijna altijd handmatig. Soms doe ik dan vanuit de hand. Een tip om de camera zo stil mogelijk te houden: adem eerst diep in en maak dan tijdens het uitademen een foto. Je zult zien dat je bijna niet beweegt. 

Experimenteer met de witbalans. Naast het ‘gloeilampje’ heb je ook nog de keuze om je witbalans op ‘fluorescerend’ te zetten of voor een warme gloed ‘bewolkt’ en ‘schaduw’. Het is het proberen waard. Laat je verrassen!

Houd er rekening mee dat alles nat is. Dus trek laarzen en regenbroek aan of neem een vuilniszak mee om op te zitten of liggen.

Reflecties in waterdruppels

In de inleiding van dit artikel schreef ik over het feit dat je soms iets in druppels gereflecteerd kunt zien. Dit bloemstengeltje had al een mooie aparte krul waar in eerste instantie mijn aandacht naartoe getrokken werd. Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat in het druppeltje het roze van het plantje zelf te zien was. Dit was voor mij echt een geluksmomentje!

Reflecties fotograferen in waterdruppels met een macrolens

f/5  |  1/160 sec.  |  ISO 200  |  60mm

Reacties (10)

Prachtige foto’s Jolanda! Inspireert mij om er vaker op uit te gaan als het geregend heeft. Ben laatst al verrast door de vele mooie druppels vroeg in de morgen zomaar op het grasveld, met mooi licht een heerlijk fotocadeautje.

Bedankt Jaqueline voor je geweldige en leuke reactie! Dit vind ik zo fijn om te lezen dat je geïnspireerd bent en dat je ook met andere ogen naar de natuur gaat kijken en je oprecht verrast werd door die regendruppels! Ik hoop dat je hiervan mooie foto’s gaat maken en mocht je nog iets willen weten, dan hoor ik het graag! Fijne jaarwisseling en een gezond 2021!
Groetjes, Jolanda

Ik heb geen macrolens, kan ik met een 50mm (F1.8 = grootste diafragma) lens hetzelfde bereiken?
ik ben nl wel enthousiast geworden door zulke mooie foto’s!

Hi Bert,

Helaas zal dat minder goed gaan, omdat de 50mm f/1.8 geen ‘echte’ macrolens is. Een macrolens heeft een 1:1 vergrotingsfactor. Dit houdt in dat 1 centimeter in het echt ook als 1 centimeter op de beeldsensor geprojecteerd wordt. Bij de meeste niet macrolenzen wordt 1 centimeter als 0,5 centimeter geprojecteerd. Dus een stuk kleiner.

Met de f/1.8 heb je wel de mogelijkheid de achtergrond heel onscherp te krijgen.

Hoi Bert, ik was blij dat @Mark de Rooij jou al antwoord had gegeven op jouw ‘technische’ vraag, super fijn dat hij dat zo goed kan. Het enige wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik het heel gaaf vind dat jij zo enthousiast bent geworden over macrofotografie!
Dat is namelijk precies de bedoeling van deze blogs. Ga het eens proberen en ik wens je alvast veel succes toe! Heb je nog vragen, laat het ons horen!

Hele mooie foto’s !! goede tips !

Dank je wel Wim voor je fijne reactie op deze blog, fijn om te lezen!
Alvast fijne feestdagen toegewenst met veel nieuwe foto uitdagingen en inspiraties in 2021!
Hartelijke groet,
Jolanda

Een mooi blog over druppelfotografie, Jolanda! De foto’s die je gemaakt hebt vind ik prachtig en dagen mij uit om het ook te proberen. Leuk om te lezen hoe een foto tot stand is gekomen. Soms gepland maar ook vaak door eens wat langer te kijken en je dan te laten verrassen.
Groetjes Wilna Koenes

Ontzettend bedankt voor je leuke reactie Wilna! Je maakt me echt helemaal blij dat je ook een keer iets met macrofotografie wilt gaan proberen, wat gaaf! Heel veel succes alvast en heb je nog vragen dan hoor ik het wel van je! Alvast fijne feestdagen toegewenst, Jolanda

Ontzettend bedankt Wilna voor je leuke reactie. Je maakt me echt het meest blij dat je de uitdaging aan wilt gaan om ook een keertje met macrofotografie aan de gang te gaan! Super gaaf! Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag van je.
Alvast fijne feestdagen toegewenst, Jolanda

Laat een reactie achter