Adobe Lightroom Presets Installeren

Zoals je weet heeft Adobe Lightroom standaard al diverse presets (voorinstellingen) geïnstalleerd die je kunt gebruiken om je foto’s een andere uitstraling te geven. Deze voorgeïnstalleerde presets vind je in de module develop (ontwikkelen) aan de linkerkant van het scherm. De meeste presets veranderen je foto in een zwart-wit foto, maar je vindt er ook presets met kleurfilters en speciale effecten. Naast deze presets vind je op het internet veel andere presets die door andere Lightroom gebruikers gemaakt zijn. Vaak zijn deze gratis te downloaden, maar het is dan de vraag hoe je een Adobe Lightroom presets installeert in het programma.

Het installeren van een preset is eigenlijk heel eenvoudig. Ga in de module develop naar het deelmenu presets, en zoek naar het mapje met de naam user presets. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op deze map en kies voor de optie import.

Lightroom Presets Installeren

Vervolgens kun je op de harde schijf van de computer één of meerdere presets selecteren. Klik op open en je preset komt onder user presets te staan. Vanaf nu is deze preset te gebruiken in Lightroom.

Er is ook nog een andere methode om presets te installeren. Na het downloaden van presets kun je direct op de harde schijf van je computer het bestand aanklikken. De eerste keer zal de computer niet weten met welk programma het bestand geopend moet worden. Door Adobe Lightroom te selecteren en het vakje aan te vinken dat de computer bestanden met dezelfde extensie altijd met Lightroom moet openen, zal de computer deze melding hierna niet meer geven. Na het selecteren van Adobe Lightroom wordt het programma opgestart en wordt de preset direct getoond in de module develop.

Adobe Lightroom sneltoetsen

Nu je weet hoe je Adobe Lightroom presets moet installeren willen wij je ook graag attenderen op onze Adobe Lightroom sneltoetsen cheat sheet. Deze kan je gratis downloaden en gaat je helpen om nog sneller en efficiënter te werken in Adobe Lightroom.

Meer leren over Adobe Lightroom

Wil je graag nog meer leren over Adobe Lightroom? Volg dan de online cursus Adobe Lightroom die uit ruim 170 videolessen bestaat en geschikt is voor beginners, halfgevorderde en gevorderde Lightroom gebruikers. Hieronder vind je een gratis proefles over witbalans. Veel plezier met het bekijken van deze video en hopelijk tot in de cursisten omgeving.

Reacties (40)

Beste Mark,

Is het normaal dat je bij geïmporteerde presets eigenlijk nooit ziet wat LR werkelijk doet (een soort beroepsgeheim van de maker ?).
en mijn tweede vraag:
als je een foto in 2 verzamelingen hebt staan, en je gaat de foto vanuit bijv de verzameling ‘reflecties’ bewerken (ontwikkelen), dan heb ik gezien dat dezelfde foto ook in de andere verzameling veranderd (bv verzameling ‘nachtopnames’). En dat terwijl je misschien de foto in de andere verzameling anders zou willen bewerken ….? Is dat gewoon een gegeven in LR ?

Dank voor een antwoord: ik ga eens kijken naar jullie cursusaanbod (liefst weer live na corona …).
Groet,
Rene

Ik heb sinds vandaag adobe cc 2021, nu zie ik geen optie meer om mijn presets in groepen te zetten? Ik zie wel nog mijn oude groepen maar wil een nieuwe groep maken met nieuwe presets. Weet jij hoe dit in deze versie moet?

In de vorige versie ging dat ook al heel omslachting. In deze video op onze Engelse YouTube kanaal kun je vanaf de 4e minuut een manier zien waarop je toch nog eigen presetmappen kunt maken.

Hallo Mark,

Even een andere vraag over Prestets, weet jij de reden waarom sommige presets in LR lichtgrijs en cursief worden weer gegeven ipv wit?
mvg, Philip

Dat zijn presets gemaakt met een oudere procesversie van Lightroom, dus een ouder algoritme. Het kan dan zelfs zijn dat er schuifbalkjes gebruikt zijn die inmiddels niet meer in de huidige versie beschikbaar zijn (of vervangen zijn voor anderen). Dus je kunt ze dan nog steeds toepassen, maar het originele effect van de preset kan een beetje afwijken.

Beste Mark,
Ik heb lightroom op mijn mobiel gedownload. Nu heb ik pre-sets gekocht om mijn foto’s mooier te maken, maar elke keer geeft deze het volgende aan:
1 van 1 voorinstellingen kunnen niet worden geimporteerd omdat ze dubbel of ongeldig zijn.

De persoon waarvan ik de pre-sets heeft gekocht, heeft aangeraden de app eraf te gooien en er nieuw op te zetten.
Dit heb ik gedaan, maar helaas lukt het daarna nog steeds niet….

Heb jij misschien een tip hoe ik dit kan oplossen?

Als je Lightroom op mobiel hebt dan is de makkelijkste weg de presets in Lightroom CC (dus niet Lightroom Classic CC) op de computer te importeren. Lightroom CC synchroniseert dan (indien ingelogd met je Adobe account) de presets met de Lightroom CC app op je smartphone.

ik heb zelf een preset gemaakt in Lroom ,nu wil ik die exporteren en in een externe map opslaan. heb al vanalles geprobeerd maar het lukt me niet. misschien weet jij raad

Als je zelf een preset aanmaakt hoef je deze niet meer te exporteren, deze staat namelijk al op de computer.
Als je met de rechtermuisknop op de preset klikt kan je de locatie in de Verkenner (Windows) of Finder (Mac) tonen. Wij hebben je ook een e-mailtje verzonden met een schermafdruk van deze optie.

beste Mark .

ik krijg de presets binnen in een .zip bestand . hoe kan ik ze vanuit een zip inporteren in lightroom . ?

Hallo Sander, de presets dien je eerst uit te pakken uit het .zip bestand.
De losse bestanden kan je daarna importeren, raadpleeg daarvoor ook onze uitleg video die je in jouw profiel op onze site kunt vinden.

hallo Mark

ik heb een betaalde versie van lightroom 6 en ben net overgestapt naar lightroom cc classic. nu wil ik mijn presets van lightroom 6 in de nieuwe versie hebben.
hoe doe ik dat? dank alvast voor de oplosing

Hi Paul,

Lightroom Classic CC maakt gebruik van andere bestandsformaat preset (.XMP).
Het kan zijn dat sommige presets niet gebruikt kunnen worden in de nieuwe versie van Lightroom.

Je kan hier nog aanvullende informatie vinden:
https://www.derooijfotografie.nl/xmp-presets-voor-lightroom-en-photoshop-cc-installeren/

In de oudere versies van Lightroom kon je rechtsklikken op user presets en dan kiezen voor nieuwe map. Die gaf je dan een naam en dan kon je de presets keurig in dat mapje zetten. Ik heb nu de laatste versie van LR cc maar als ik daar rechtsklik op user presets kan ik de presets impoteren maar komen ze niet in een apart mapje te staan en dus allemaal door elkaar heen. Hoe los ik dat op?

Je kan met de rechtermuisknop op een losse preset klikken die graag in een aparte map wilt zetten.
Kies vervolgens voor “verplaatsen”, als je hier op klikt krijg je de vraag in welke groep je deze preset wilt plaatsen.
In het drop-down-menu kun je kiezen voor een bestaande groep óf voor “nieuwe groep”, hier kun je een nieuwe groep aanmaken.

Als je dit voor 1 preset hebt gedaan, kun je de anderer presets die je ook in deze map/groep wilt hebben er gewoon in slepen.

Succes!

Beste De Rooij,

Ik krijg met geen enkele mogelijkheid de zoom presets bij mijn Lightroom Classic gevoegd. Vanalles al geprobeerd gedaan opnieuw gedownload en ga zo maar door. Met importeren geeft hij aan bij Lightroom “fout bij importeren van zoom.nl_zwart_wit_presets.zip”. Het voorinstelling-bestand heeft het verkeerde type voorinstelling. Heb het al omgezet naar een ander programma om het te kunnen uitpakken ook dit werkt niet. Maar wat werkt dan wel? Hoe kan ik het dan wel toevoegen? Je zou toch denken dat dit gewoon moet kunnen?. Maar schijnbaar toch niet. Hopeloos word ik er intussen van alle andere programma’s om toe te voegen gaan wel alleen de zoom presets niet? Hopelijk kan jij mij hierin verder helpen?! Hartelijk dank alvast!

Grtjes, Kelly

Een zip bestand is een ingepakt bestand. De presets zitten daar dus in. Het zip bestand kan je bijvoorbeeld met de software WinRAR uitpakken. Als je ze uitgepakt hebt dan vind je al het goed is meerdere preset bestanden. Deze kan je vervolgens wel importeren in Lightroom.

Dat is net het probleem heb Winrar op mijn laptop staan en daar is het ook allemaal geen probleem totdat je het naar Lightroom wilt importeren. Dan blijft hij toch nog steeds die zelfde melding geven?

De bestanden die je probeert te importeren zijn wel .lrtemplate bestanden? Dat is namelijk het type bestand voor een Adobe Lightroom preset.

Dank Mark voor de presets
ik heb die gratis presets (voorinstellingen) gedownload, en op de tweede wijze willen installeren, en aangevinkt dit voortaan telkens zo te doen. Doch heb ik verkeerdelijk de ‘Lightroom.exe’ aangeduid ipv de map Lightroom. Dit gaf niet het gewenste resultaat en wat het ergste is, telkens ik een nieuwe preset wil installeren gaat dit direct door en kan ik niet meer de juiste map selecteren. IK heb dan wel de presets op de eerste wijze geïnstalleerd met succes, maar zou in de toekomst toch liever mijn presets installeren op de 2° wijze. Hoe kan ik herstellen?

Beste Johan,

In dat geval kan je met de rechter muisknop op een preset klikken en kies je voor de optie ‘Openen met’. Je hebt dan als het goed is de mogelijkheid een nieuw programma te selecteren waarmee je de presets wilt openen.

Hallo Mark,

Vraagje ik heb geen voorinstellingen zwartwit in Lightroom? Weet jij hoe ik die terug zet of ophaal?
Hartelijk dank.

Marion Keijzer

Wellicht dat ze bij het installeren van een nieuwe versie er weer instaan. Lightroom wordt dan in principe weer opnieuw geinstalleerd en je zou dan de originele (gratis) voorinstellingen weer moeten hebben.

Hi Vera,

Je kan ook even inloggen met je account op onze website, je komt dan in de cursisten omgeving terecht waar ze ook te downloaden zijn. Als het niet lukt, stuur ons even een e-mail, dan helpen we je verder.

Hallo Mark,

Ik krijg de presets niet geinstalleerd krijg een melding dat de voorinstellingen niet goed zijn (als ik ze importeer op de 1e manier) als ik ze open met ligthroom (de 2e manier) dan geeft hij ze aan op te slaan als sjabloon maar kan ik ze nergens terug vinden wat doe ik hier fout?

Welke versie van Lightroom gebruik je?
En heb je in de module Ontwikkelen bij voorinstellingen gekeken bij Gebruikersvoorinstellingen?

vraagje gebruik al jaren lightroom, maar wil op mijn nieuwe pc lightroom cc zetten , ik kan alleen niet vinden of daar ook presets ingezet kunnen worden????

mvg kees

Ja in Lightroom CC kan het ook gewoon op dezelfde manier.

Starter preset voor Lightroom | Agrusoft Fotografie

[…] kun je doen door middel van importeren in lightroom, nadat je de presets hebt uitgepakt. Lees hier nog eens hoe dit […]

Orton Effect voor Lightroom | Agrusoft Fotografie

[…] kun je doen door middel van importeren in lightroom, nadat je de presets hebt uitgepakt. Lees hier nog eens hoe dit […]

Bench, een Zwart Wit preset voor Lightroom | Agrusoft Fotografie

[…] kun je doen door middel van importeren in Lightroom, nadat je de presets hebt uitgepakt. Lees hier nog eens hoe dit werkt. Veel succes met het gebruik, en vergeet niet dat je de instellingen aan kan […]

Waar kan ik gratis lightroom presents vinden? Ik kom alleen maar uit op betaalde of van die standaard. Vintage stijl spreekt mij ernorm aan. Hoor het graag

bedankt voor de uitleg.stel dat ik presets koop voor LR. kan ik ze dan op dezelfde manier met LR openen?

Hallo Sonia,

Dat gaat inderdaad op precies dezelfde manier.

Heb een vraagje over Lightroom. Kan dit ook telefonisch?

Hallo Wendelina,

Normaal gesproken is dat geen probleem. Echter zit ik nu voor een langere tijd in het buitenland voor workshops, dus bij voorkeur even via de email/contactformulier.

francine.lenaerts90691300

Presets installeren? een duidelijk antwoord dat ineens mijn probleem oplost. Oprecht dank hiervoor

Bedankt voor de uitleg!

Geen dank Carolien en succes ermee!

Dag Mark;

Dat scheelt weer uitzoeken

dank en groet

Laat een reactie achter