XMP presets voor Lightroom en Photoshop CC installeren

In 2018 heeft Adobe een update doorgevoerd waardoor Lightroom presets (voorinstellingen) met de bestandsextensie .lrtemplate automatisch worden omgezet naar .xmp. Alle oude presets worden automatisch omgezet dus daar heb je in principe geen omkijken naar. Het mooie van deze update is dat je Lightroom presets nu ook in Camera RAW van Photoshop CC kunt gebruiken. Photoshop CC kan namelijk ook .xmp bestanden importeren. Mocht je een Photoshop CC gebruiker zijn dan kan je vanaf nu dus ook veel Lightroom presets downloaden en in Camera RAW gebruiken voor je foto’s. Hieronder volgt meer uitleg over het downloaden en importeren van de presets.

XMP voorinstellingen in Lightroom Classic CC

Als je Lightroom Classic CC regelmatig update is het je misschien opgevallen dat het paneel Voorinstellingen bij Ontwikkelen er iets anders uitziet. Het toepassen van een voorinstelling werkt nog steeds hetzelfde, hoewel je al een voorvertoning van het resultaat ziet zodra je met de cursor van de muis over de naam van de voorinstelling gaat. Voorheen moet je er echt op klikken of de voorvertoning bekijken in de kleine Navigator. In de onderstaande video kan je stap voor stap zien hoe je een Lightroom voorinstelling in Lightroom Classic CC importeert.

XMP voorinstellingen ook in Photoshop CC gebruiken

Het grote voordeel van de XMP voorinstellingen is dat ze ook in Adobe Photoshop CC te gebruiken zijn binnen Camera RAW. Als je Lightroom en Photoshop gebruikt dan zullen ze in Photoshop zichtbaar worden zodra je ze in Lightroom geïmporteerd hebt. Gebruik je alleen Photoshop CC dan vind je in de onderstaande video uitleg hoe je presets importeert en zelf een nieuwe preset kan maken. Veel kijk plezier!

Presets downloaden

Op het internet zijn veel gratis en betaalde presets te vinden. We hebben een overzicht van Lightroom presets bij elkaar gezet. Het kan zijn dat er .lrtemplate presets tussenzitten. Mocht je Lightroom gebruiker zijn dan kan je deze gewoon nog in Lightroom Classic CC importeren.

Online Cursus Adobe Lightroom Classic CC Gratis Mini Cursus Adobe Lightroom Classic CC

Delen met je fotografie maatjes via:

20 responses on "XMP presets voor Lightroom en Photoshop CC installeren"

 1. Hoi Mark,

  Ik probeer xmp presets te importeren en dat lukt ook gewoon als ik Lightroom moet geloven. Alleen worden ze vervolgens niet weergegeven bij de voorinstellingen. Mijn andere presets staan daar wel gewoon, alleen de nieuwe komen er niet bij te staan. Heb je enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  Groetjes Milou

 2. Ik heb de presets gedownload en in Lightroom 6 een map aangemaakt en dan doe ik rechter muisknop om te importeren en kies ik de map met de presets en klik op importeren maar er gebeurt niets.
  Als ik de map met de geïmporteerde presets open zijn ze grijs.
  Als ik naar de Finder ga en de map daar kies kan ik ze wel zien en zou ik ze erin kunnen slepen maar dat lukt ook niet.

  Hoe kan dit?
  Groeten Yvonne.

  • Als het om onze Winter Presets gaat, probeer de download eens die voor Lightroom 5 en oudere versies is? Waarschijnlijk lukt het dan wel. Mocht dat niet zo zijn, stuur ons gerust even een e-mail zodat wij je verder kunnen helpen.

 3. Beste Mark

  Word er in het nieuwe jaar nog een webinar gegeven over Luminar, als ik het goed begrepen heb is dat nu ook met bibliotheek. Heb nu photoshop cc, maar vind het zo moeilijk. Heb wel interesse in die online cursus. Heb er pas wel een webinar over gezien maar toen was de bibliotheek er nog niet bij. Bij photoshop CC heb je veel submenu.s die ik dan niet kan vinden. Kom er gewoon niet door heen.

  Groeten Jose van den Berg

 4. Ik heb lightroom 5.6, is het mogelijk deze presets op een of andere manier toch te gebruiken?

  • Hi Maureen,

   Als je XMP presets download en deze in een oudere versie van Lightroom (zoals Lightroom 5) wilt gebruiken dan kun je die in principe niet openen. Lightroom 5 opent namelijk alleen .lrtemplate bestanden. Mocht deze vraag voortkomen uit onze gratis Winter Presets download (dit zijn .xmp bestanden) dan kun je teruggaan naar die pagina, want ik heb inmiddels een extra downloadknop toegevoegd zodat die presets ook als .lrtemplate bestand te downloaden zijn.

 5. Hallo Mark, ik heb LR 5.7.1. maar krijg de bestanden niet geimporteerd! Klopt dit!
  Steeds melding van verkeerde bestandsnaam!

  • De presets zijn ingepakt in een digitaal pakketje, het download bestand zal je eerst uit moeten pakken met een programma zoals Winrar/Winzip. Na het uitpakken van dit bestand zal je alle presets los zien en deze kan je vervolgens importeren. Mocht het niet lukken, laat het ons even weten via een e-mail naar: support@derooijfotografie.nl

  • Als je XMP presets download en deze in een oudere versie van Lightroom (zoals Lightroom 5) wilt gebruiken dan kun je die in principe niet openen. Lightroom 5 opent namelijk alleen .lrtemplate bestanden. Mocht deze vraag voortkomen uit onze gratis Winter Presets download (dit zijn .xmp bestanden) dan kun je teruggaan naar die pagina, want ik heb inmiddels een extra downloadknop toegevoegd zodat die presets ook als .lrtemplate bestand te downloaden zijn.

   Zorg er wel voor dat je eerst het .zip bestand uitpakt met bijvoorbeeld WinRAR. Het is een ingepakt bestand waarin 5 losse preset bestanden zitten.

 6. Helaas heb ik hier ook niks aan!
  Heb geen lightroom of fotoshop!
  Alleen het fotoprogramma wat op de I mac staat!

  • Het is onmogelijk om alle cadeautjes te laten aansluiten op de wensen/interesses van alle geïnteresseerde. De een vind het leuk om presets te ontvangen de ander vind het weer leuker om een informatieve tutorial te bekijken en iemand anders heeft weer liever een eBook met leuke tips.

 7. Heel leuk dat je een cadeau krijgt, alleen een beetje jammer dat het dan iets is wat niet iedereen kan gebruiken.
  Ik ben een hobby fotograaf die pertinent weigert om foto’s te bewerken.
  Het enige wat ik af en toe doe is een foto knippen, maar daar houdt het bij op ook. Ik ben van mening dat als je foto goed gemaakt is, je hem niet hoeft te bewerken.
  Hopelijk zijn de andere cadeau’s wel bruikbaar. Ben ook heel blij met het magazine van gisteren.

  • Helaas is het onmogelijk om alle cadeautjes aan te laten sluiten op de wensen van 10000+ mensen die ze ontvangen. De ene persoon vindt een eBook leuk en nuttig, de andere presets, weer een ander heeft liever een videoles. Misschien kan je er iemand anders blij mee maken 🙂

  • Het is helaas onmogelijk om alle cadeautjes te laten aansluiten op de wensen/interesses van alle geïnteresseerde. De een vind het leuk om presets te ontvangen de ander vind het weer leuker om een informatieve tutorial te bekijken en iemand anders heeft weer liever een eBook met leuke tips. Jammer dat je principieel niet foto’s wilt bewerken, want de werkelijkheid komt lang niet altijd overeen met de onbewerkte RAW foto. Je kan door middel van nabewerkingssoftware juist de werkelijke situatie proberen na te bootsen. Wel erg Leuk dat je blij bent met het magazine! 🙂

 8. Kan ik deze presets ook gebruiken binnen Photoshop Elements 14?

 9. Hier heb ik niks aan, ik heb geen Lightroom of Fotoshop maar Luminar

  • Het is helaas onmogelijk om alle cadeautjes te laten aansluiten op de wensen/interesses van alle geïnteresseerde. De een vind het leuk om presets te ontvangen de ander vind het weer leuker om een informatieve tutorial te bekijken en iemand anders heeft weer liever een eBook met leuke tips.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE