7 tips voor fotografie met je smartphone

We schieten allemaal wat af met onze smartphone camera: een verjaardag, vakantie of dagelijkse snapshots. Maar maak jij al optimaal gebruik van de mogelijkheden van je mobiele camera? Check deze 7 tips voor het fotograferen met je smartphone.

1. Wees niet bang voor je mobieltje

Met een smartphone heb je natuurlijk minder technische mogelijkheden dan een spiegelreflex, dat is wel duidelijk. Het gemak van een smartphonecamera is daarentegen wel heel groot: een klein handzaam apparaatje waarmee je foto’s kunt maken, bewerken en direct delen met de wereld. ‘De beste camera is degene die je bij je hebt,’ zei fotograaf Chase Jarvis ooit. En laat dat nou meestal je smartphone zijn. Gebruik hem gewoon. Wees niet bang voor het gebrek aan lenzen en technische snufjes. Kijk hoever je komt met compositie, gebruik van licht en wat moeite doen voor een foto. Het point-and-shoot effect zal jouw creativiteit aanboren!

Tips voor Smartphone Fotografie

2. Zelf het focuspunt kiezen

Een smartphone focust automatisch. Handig, denk je misschien. Maar eigenlijk is dat helemaal niet handig. In slecht licht zal de camera moeite hebben met focussen, of hij stelt net op het verkeerde punt scherp. Neem het heft in eigen hand, door even op het scherm te tikken. Er verschijnt een vierkantje of rondje in beeld en je ziet de camera direct focussen. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt, wordt de focus vastgezet. Handig als je op dezelfde plek wilt blijven scherpstellen.

3. De geluidsknop als trigger

Nog zo’n trucje die je maar net moet weten. De trigger knop op je scherm kan heel onhandig zijn om te moeten indrukken. Het levert regelmatig een vreemde houding op met je hand. Geen nood, want de geluidsknopjes aan de zijkant van je telefoon werken ook als fotoknop. Druk op de + of – en de foto wordt genomen. Ideaal om je smartphone heel steady als een compactcamera vast te kunnen houden en bewogen foto’s te voorkomen. Ook bij de koptelefoon die je bij je smartphone hebt gekregen, werken de geluidsknoppen als trigger. Handig als je eens een afstandsbediening nodig hebt.

Tips voor iPhone Fotografie

4. Nooit meer scheve foto’s

Een scheve horizon in je foto: we hebben het allemaal wel eens. Hoe je dat voortaan voorkomt? Door het aanzetten van het raster. Je krijgt lijntjes in beeld, die je eenvoudig langs de horizon kunt leggen. Het raster (of ‘grid’, of ‘hulplijnen’ zoals het bij sommige toestellen heet) zet je aan via de algemene instellingen (iPhone), of via de instellingen van de camera app zelf (o.a. Samsung, maar ook bij veel andere merken smartphones). Scheelt weer rechtzetten in de nabewerking. En je kunt het raster ook handig gebruiken bij het toepassen van de regel van derden.

Tips voor Samsung Galaxy Camera Foto's

5. Beweging vastleggen wordt een makkie

Je hebt vast wel eens geprobeerd om een bewegend object of persoon te fotograferen. Lukraak klikken en jammer! Te laat! Als je de burst-functie van je smartphone camera gebruikt, behoort dat tot de verleden tijd. Druk de cameraknop lang in en je hoort de telefoon heel veel foto’s achter elkaar maken. Dat is handig! Naderhand selecteer je de beste foto en de rest verwijder je weer. (leer jezelf dat wel aan, anders zit je telefoon snel vol). Heel handig om sport of andere bewegende elementen te fotograferen, maar ook kleine kinderen (zitten nooit stil), of voor het maken van een groepsfoto. Je maakt in een klap een reeks foto’s. Dikke kans dat daar een mooie tussen zit.

6. Nabewerken in een mum van tijd

Er zijn zoveel goeie, leuke en creatieve apps verkrijgbaar om foto’s te maken, of te bewerken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Kies dan één of twee apps, leer de functies goed kennen en nabewerken wordt een fluitje van een cent.

Ik gebruik zelf al jaren de app Snapseed voor de basics als exposure, contrast en plaatselijk bewerken. Maar er zijn heel veel fijne apps die het proberen waard zijn. Denk aan VSCO Cam voor filters, SKRWT om het perspectief te corrigeren, of TouchRetouch voor het verwijderen van ongewilde elementen in je foto. De mogelijkheden zijn eindeloos en hangen helemaal af van je smaak en stijl.

Lees ook het artikel over de beste fotobewerkings apps voor de smartphone.

Tips voor Smartphone Fotografie

7. Social media als inspiratiebron

Oke, je telefoon staat vol prachtplaatjes. En nu? Dat is wat mij betreft een van de leuke kanten van smartphone fotografie: deel je foto’s op social media! Je krijgt niet alleen feedback, maar kunt ook inspiratie opdoen en contact leggen met andere fotografen. Instagram is natuurlijk een voor de hand liggende community en als (smartphone)fotograaf wat mij betreft onmisbaar. Maar er zijn ook talloze andere wegen om je foto’s te delen en andere fotografen te volgen. Denk aan 500px, Twenty20 (om je foto’s te verkopen), of een app als Steller, waarbij je mini magazines van je foto’s maakt. Leuk om uit te proberen en je fotografiewereld te vergroten.

Meer fotografie tips

De leukste fotografie tips? Die vind je op onze fotografie tips pagina. Op deze pagina is allemaal informatie te vinden over blogs met tips die je niet mag missen. Van technische tips tot assecoires. Deze fotografiepagina is voor iedere fotografie liefhebber die het beste uit zichzelf en zijn of haar camera wilt halen.

Laat een reactie achter