10 Top apps voor fotobewerking op je smartphone

Foto’s maken en bewerken met hetzelfde apparaatje: dat is een van de vele leuke kanten aan smartphone fotografie. Natuurlijk kennen we Photoshop en Lightroom als dé bewerkingsprogramma’s, maar er is zoveel meer! Want who needs Photoshop als je een simpele app hebt? Dat is wel wat kort door de bocht natuurlijk, maar het moet gezegd: voor bijna elke Photoshop functie is tegenwoordig wel een mobiele app verkrijgbaar. Leuk om mee te spelen en nieuwe dingen uit te proberen met je smartphone foto’s

Er zijn ontzettend veel verschillende foto apps verkrijgbaar. Alleskunners, of apps met een specialisatie. Betaald of gratis, voor Android, iOS, Windows of alledrie. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke apps zijn echt de moeite waard om te downloaden? Ik zet 10 toppers op een rijtje:

Snapseed

De app Snapseed (van Google) is een echte alleskunner en enorm uitgebreid qua mogelijkheden. Het is de favoriet van veel smartphone fotografen en daarom hebben wij er zelfs een complete online cursus Snapseed gemaakt.

Van basic aanpassen van de kleuren, scherpte en licht, tot zwart-wit maken, kaders en vignettes toevoegen, tilt-shift effecten creëren of retoucheren. De app ondersteunt RAW bestanden en biedt de mogelijkheid om het histogram te bekijken. Kortom: met Snapseed kun je voor het grootste deel uit de voeten om je foto’s te bewerken. Mooi meegenomen: deze app is gratis en verkrijgbaar voor zowel Android–  als iOS toestellen.

Snapseed

VSCO Cam – Gebruiksvriendelijke alleskunner + filters

Heb je nog niet veel ervaring met fotobewerking, of wil je liever een app die simpel in gebruik is en iets minder uitgebreid dan Snapseed, dan is VSCO Cam een aanrader. Laat het woord ‘simpel’ je niet op het verkeerde been brengen, want ook deze app is zeer uitgebreid qua bewerkingsfuncties. Van contrast tot belichting tot temperatuur en tint: je past het allemaal in een handomdraai aan met VSCO. Waar deze app vooral bekend om is, zijn de diverse filters. Geen enorm bewerkte toestanden, maar subtiele filters die de sfeer van je foto net even mooier kunnen maken. VSCO is erg populair onder Instagrammers, vanwege die vele filters. Net even anders dan de standaard filters die Instagram zelf biedt en vanuit de app ook enorm uit te breiden (betaald). VSCO Cam is gratis te downloaden voor Android.

TouchRetouch (elementen verwijderen)

Echt zo’n apps waardoor je geen Photoshop nodig hebt. Met TouchRetouch verwijder je eenvoudig elementen uit je foto. Vervelend paaltje in je mooie landschapsfoto? Of een haar die de portretfoto verpest? Je verwijdert het met een veeg over je scherm. Makkelijk en snel. TouchRetouch is verkrijgbaar voor iOS en kost daar € 2,29. Voor Android kost de app € 1,99.

SKRWT (perspectief- en lenscorrecties)

Je kent het vast wel: een krom lopende horizon als je een panorama foto maakt, of een achterover hellend gebouw omdat jij schuin omhoog hebt moeten fotograferen. Met SKRWT los je die problemen handig op. De app is gespecialiseerd in het toepassen van lenscorrecties en aanpassing van het perspectief en werd in 2014 door Apple nog verkozen in de lijst van beste apps. Er zijn andere apps die dit soort functies in een basic vorm ook hebben (zoals VSCO) maar als je er veelvuldig gebruik van wilt maken, dan is SKRWT echt de app die je moet hebben. Het biedt veel meer mogelijkheden en ook gedetailleerder. SKRWT is voor € 2,29 verkrijgbaar voor alle iOS apparaten.

SKRWT

Afterfocus

Wil je met je smartphone het scherptediepte effect creëren van een spiegelreflexcamera? Dan is de app Afterfocus interessant. Deze app heeft eigenlijk maar 1 echte functie, maar is daar wel erg goed in. Nadat je de foto gemaakt hebt, voeg je het onscherpe deel manueel toe. De sterkte van het wazige deel kan handmatig worden aangepast. Daardoor kun je de scherptediepte zo heftig maken als je zelf wilt. Deze foto app is zowel voor iOS als Android toestellen verkrijgbaar. AfterFocus voor iOS is te downloaden in de Appstore voor € 1,09. Android gebruikers hebben geluk:. Afterfocus voor Android is namelijk gratis.

Rhonna Designs (tekst, vormen, creatief)

Rhonna Designs is een echte must have voor de creatievelingen onder ons. Je voegt er de mooiste vormen, teksten, icoontjes, doodles en quotes mee aan je foto. Voor uitnodigingen of Instagram waardige plaatjes bijvoorbeeld. Met Rhonna Designs kun je vanuit de app allerlei uitbreidingen kopen voor diverse fonts, teksten en vormen. Rhonna Designs kost € 2,29 in de AppStore en € 2,09 in Google Play.

Fonta (tekst en vormen)

Ben je niet zo van de tierelantijntjes maar vind je teksten en vormen op je foto wel leuk, kijk dan eens naar Fonta. Met Fonta is het ook mogelijk om een beetje te toveren met je teksten, want je kunt ze namelijk (deels) weggummen, waardoor het lijkt alsof de tekst achter het onderwerp staat. Heel leuk om mee te spelen. Fonta is te downloaden in de AppStore en kost € 0,49.

Fonta

Living Planet (creatief)

Heel wat anders maar daarom niet minder interessant. Met Living Planet maak je heuse planeetjes van je foto. Heel creatief effect en nog leuker: het werkt niet alleen op foto, maar ook op video. Je uploadt een foto of video en die is vervolgens handmatig te bewerken in de app. Lees hier meer over Living Planet. De app is te downloaden voor iOS en kost € 2,29. Voor Android gebruikers is Tiny Planet FX Pro een alternatief. Deze app is vergelijkbaar en kost € 10,99 in de Play Store.

Hipstamatic Classic (lomo, filters en meer)

De makers van Hipstamatic noemen het the original analog square format photo experience en dat zegt genoeg. Hipstamatic is niet alleen een fotografie app, het is een community. Je kunt met Hipstamatic helemaal los gaan als je van lomo-stijl fotografie houdt. Gebruik een van de diverse filters en creëer uiteenlopende effecten. Grappig detail: als je de app opent krijgt je telefoon meteen de looks van een oude camera. Je gebruikt rolletjes om een bepaald effect aan je foto toe te voegen. Hipstamatic kost € 3,49 en is naar wens uit te breiden.

Distressed FX (filters, structuren)

Met Distressed FX maak je ware kunstwerken van je foto. Je geeft er een oude look mee of gebruikt structuren. Met een beetje spelen geef je interessante effecten aan je foto. Het is echt een app voor mensen die wat verder willen gaan in het bewerken van hun foto en houden van vintage effecten, of kunstige looks. Distressed FX is verkrijgbaar voor iOS toestellen en kost € 0,99.

Distressed FX app

BONUS: app voor Windows toestellen

Er zijn mooie foto- en editing apps verkrijgbaar voor Android en iOS toestellen, maar Windows smartphones vallen wat dat betreft een beetje buiten de boot. VSCO? Snapseed? Hele fijne apps, die helaas niet verkrijgbaar zijn voor Windows phones. Gelukkig zijn er flink wat alternatieven die de moeite waard zijn. Een mooie Windows vervanger voor Snapseed is bijvoorbeeld de app Fhotoroom.

Fhotoroom (alleskunner)

Kantelen, HDR, blur of zelfs spelen met de curves: met deze uitgebreide non-destructieve bewerkingsapp maak je je foto’s in een handomdraai mooi. Je hebt de keuze uit allerlei voorinstellingen en manuele bewerkingsmogelijkheden. Fhotoroom is gratis verkrijgbaar in de Windows Store. Mocht je als iOS of Android gebruiker nieuwsgierig zijn naar deze app: ook in de AppStore als Google Play is hij gratis verkrijgbaar.

Meer leren over fotobewerking?

Goed met een fotobewerkings app kunnen werken is belangrijk als jij indruk wilt maken met je foto’s. Zoals je hebt kunnen lezen is Snapseed een alleskunner en zeer aan te bevelen. Het is wel een app met heel veel mogelijkheden waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Wil jij een vliegende start maken en je smartphone foto’s nog mooier maken met Snapseed? Volg onze online cursus, je kunt direct van start.

Meer fotografie tips

De leukste fotografie tips? Die vind je op onze fotografie tips pagina. Op deze pagina is allemaal informatie te vinden over blogs met tips die je niet mag missen. Van technische tips tot assecoires. Deze fotografiepagina is voor iedere fotografie liefhebber die het beste uit zichzelf en zijn of haar camera wilt halen.

Reacties (4)

Hallo! Met plezier je artikel gelezen. Nu leek Tiny Planet me erg leuk, maar helaas, de prijs is niet 1,99, maar 10,99🤔. Ik heb ‘m dus maar niet aangeschaft🙄. Misschien kun je dit aanpassen in je verhaal? Mvg, Marianne

Bedankt voor de reactie Marianne, dat is een flinke prijsverhoging! We hebben het inmiddels aangepast in het artikel.

Wat een informatief mailtje, ga hier zeker mee aan de slag, bedankt.

Leuk om eindelijk eens een review te lezen over een App voor Windows Phone. 🙂
Fhotoroom ziet er goed uit, nu er nog even mee leren spelen. Bedankt!

Laat een reactie achter