Zwart-wit portetfotografie door Erik van Dongen – (foto interview #1)

In deze nieuwe rubriek: foto interview vertellen leden van de Photo Inspiration Club het verhaal achter hun foto. Iedere maand zetten we een lid van onze fotoclub in het zonnetje en krijgen we meer te weten over een foto. Hoe deze tot stand is gekomen, wat de instellingen waren en wat de gedachte achter de foto was. Niet alleen geeft dit meer inzicht achter de foto zelf, maar is het ook heel erg leerzaam om over de schouders me te kunnen kijken van een andere fotograaf. Ben je nog geen lid van een fotoclub of ben je nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Via de fotoclub worden regelmatig leuke foto opdrachten, uitjes en exclusieve webinars gehouden. Lid worden is voor iedereen mogelijk. Bezoek onze website of klik op de link voor meer informatie. 

het foto interview met clublid erik van dongen

PIC foto interview - het verhaal achter de foto

Fotograaf: Erik van Dongen | Model: Teuntje

Hoe is de foto tot stand gekomen?

Deze foto van Teuntje is genomen in het mooie Park Schothorst in Amersfoort. Na eerst een leuke urban shoot in het centrum te hebben gedaan, hebben we dit mooie park opgezocht voor wat meer natuurlijke beelden. Op een gegeven moment zagen we dit mooie plekje half verscholen onder de struiken. We hebben een aantal poses geprobeerd en dit is één van mijn favorieten uit deze serie. 

Welk doel had je bij het maken van deze foto?

Ik wilde met deze foto een dromerige sfeer wegzetten. Haar prachtige haar, directe maar toch open blik en het zwart-wit helpen hier goed om deze sfeer te creëren. Het resultaat zelf lijkt heel erg op een tekening uit een boek dat ik in mijn jeugd eens gelezen heb, dat ging ook over boswezens. Vandaar mijn associatie met een elfje! De foto is echt wel geworden zoals ik voor ogen had.

Wat voor tip zou je andere fotografen willen geven als ze een vergelijkbare foto willen maken?

Kijk goed welke boodschap je wil overbrengen en bespreek dat ook met je model. Ik laat tijdens een shoot het model regelmatig tussentijds de genomen foto’s zien, zodat zij mee kan denken over hoe het eventueel nog beter kan. Mooie foto’s maken doe je immers samen!

Zo hebben we in dit geval de foto eerst genomen met een topje aan maar dat vonden we bij het terugkijken allebei toch wat storend. Het deed wat afbreuk deed aan het totaalplaatje. Natuurlijk kun je dat later wegwerken in Photoshop maar dat probeer ik altijd zoveel mogelijk te vermijden. Zonder top ligt er nog wat meer de nadruk op haar prachtige haar en het dromerige effect. 

Camera-instellingen

Tijdens shoots ben ik niet altijd even bewust bezig met mijn camera-instellingen. Ik besteed mijn tijd dan liever aan de aansturing van mijn model! Daarom ben ik een tijd geleden teruggegaan van de M stand naar de Av stand. Vooral omdat het diafragma eigenlijk het voornaamste is waar ik mee speel tijdens een shoot en ik mijn ISO nagenoeg altijd op 100 houd. Vandaar dat mijn sluitertijd hier aan de lange kant is hier maar gelukkig zat Teuntje goed stil.

Camera: Canon RP 
Objectief: Viltrox 85 mm RF
Diafragma: f1.8
Sluitertijd: 1/125
ISO-waarde: 100
Brandpuntsafstand: 85mm

LID WORDEN VAN DE PHOTO INSPIRATION CLUB

Ben je op zoek naar een stok achter de deur? Of wil je meer met fotografie gaan doen, maar weet je niet waar je kunt beginnen? Bij de Photo Inspiration Club gaat alles over (samen) fotograferen. Wordt verrast met een maandelijkse uitdaging, daag jezelf uit door met anderen op stap te gaan of leer door te reageren en reacties terug te krijgen op je eigen foto’s! Meer informatie over onze fotoclub vind je via deze link.Reacties (2)

Super leuk om mijn verhaal hier terug te lezen!

Bedankt voor jouw mooie uitleg en het delen van deze foto!

Laat een reactie achter