Zonnestralen fotograferen

Onder een artikel van vorige week werd de vraag gesteld hoe je het beste zonnestralen in een bos kunt fotograferen. Een erg interessant onderwerp dus ik besloot er een artikel over te schrijven!

Om in een bos zonnestralen vast te leggen, moet je met drie dingen rekening houden. Mist, de zon moet ergens doorheen schijnen en de stand van de zon.

De zonnestralen in het bos

Mist

Lichtstralen zijn normaal gesproken niet zichtbaar. Je kunt licht namelijk pas waarnemen op het moment dat het op een voorwerp valt en het wordt weerkaatst. Maar als het mistig is kun je deze lichtstralen vaak wel zien, hoe kan dat dan? Mist bestaat uit kleine waterdruppeltjes en op het moment dat de lichtstraal door deze waterdruppeltjes schijnt, ontstaat er een reflectie en weerkaatst het licht in alle richtingen. Op deze manier worden de lichtstralen dus zichtbaar.

Een mistige dag heeft dus de voorkeur. Houd er wel rekening mee dat hoe meer mist wordt voorspelt, hoe kleiner de kans is dat de zon op dat moment ook zal schijnen. Het beste kun je dus kiezen voor een lichte ochtendmist. Houd het weerbericht dus goed in de gaten! Wordt er iets van mist voorspelt? Ga dan snel met je camera op pad!

Maar niet alleen mist zorgt voor dit effect, ook rook en stofdeeltjes maken lichtstralen zichtbaar. Je zou zelf rook kunnen creëren of van de dwarrelende stofdeeltjes in een oud gebouw gebruik kunnen maken.

Ergens doorheen schijnen

Dan denk je nu misschien “leuk ik heb ik mist nodig”, maar als je de zon in combinatie met mist fotografeer, vormen er helaas niet automatisch mooie zonnestralen. Om de aparte lichtstralen vast te leggen moet de grote lichtbundel eerst gebroken worden. Dit kun je doen door het licht ergens doorheen te laten schijnen, als het goed is wordt het licht dan op sommige plaatsen tegengehouden en op andere plaatsen doorgelaten. Bomen in een bos zijn hier uitermate geschikt voor. De boomstammen zorgen voor mooie strakke overgangen. Fotografeer je geen landschappen, maar gebouwen? Denk dan aan openingen zoals kleine raampjes.

Zonnestralen in kerk

Laagstaande zon

Het is het makkelijkste om deze techniek bij een laagstaande zon toe te passen. Hoe lager de zon staat, hoe makkelijker het is om het licht te breken. Als we het bos als voorbeeld nemen. Op het moment dat de zon laag staat, schijnt het tegen de zijkant van de boomstammen. Deze boomstammen zijn recht en zorgen voor harde overgangen. Op het moment dat de zon hoog zou staan, schijnt het tegen de top van de bomen. In de zomer zijn deze vaak begroeid en laten deze bijna geen licht door en in de winter zorgt dit vaak niet voor mooie strakke lijnen, maar juist voor gespreid licht.

Daarnaast zorgt een laagstaande zon, zoals jullie waarschijnlijk al weten, voor mooie lange schaduwen. Bij lichtstralen werkt dit precies hetzelfde, hoe lager de zon, hoe langer de lichtstralen.

Je kunt ervoor kiezen om in de ochtend of in de avond te fotograferen, maar rekening houden met het feit dat mist erg behulpzaam is heeft de ochtend de voorkeur! In de winter staat de zon de hele dag wat lager, dus zou je het eventueel ook nog gedurende de dag kunnen proberen.

Heel veel succes.

Reacties (1)

Ik heb moeite met de ramen waren ze zon op staat, stralen zijn het niet want dat vind ik mooi.
Het is eerder hel licht wat er doorheen komt en van glas in lood zie je niets meer.
Heb jij een tip me hoe ik dat kan oplossen ???

Gr Rob.

Laat een reactie achter