Witbalans afstellen op grijs of wit

Witbalans is een instelling die je in de camera kunt gebruiken. Vaak staat de witbalans op automatisch wat heel goed gaat, maar soms moet je de witbalans afstellen voor het beste resultaat. Dit kan met een grijskaart of met iets anders wat de kleur grijs heeft. In deze video laten we zien hoe je in Adobe Lightroom de witbalans perfect afstemt.

In de video gebruiken we een foto van de kubussen in Rotterdam. De witbalans stond tijdens het maken van de foto op automatisch. Wat je kan zien is dat het wit niet helemaal wit is. De witbalans stond dus niet helemaal goed. Je kunt rekening houden met het type licht wat je tijdens het maken van de foto hebt gezien. Bijvoorbeeld tijdens het gouden uur is het licht wat warmer, dus de automatische witbalans heeft een goede correctie toegepast. Mocht je de witbalans toch nog wat willen afstemmen, dan kan je in Adobe Lightroom een voorgeprogrammeerde stand kiezen. Je ziet bij het tabblad ‘Standaard’ het volgende: WB: Als opname. Als je vervolgens Als Opname aanklikt, dan krijg je een nieuw rijtje te zien met alle witbalans instellingen. De instelling Automatisch werkt vaak al heel goed.

Wat je ook kunt gebruiken is het pipet in Lightroom. Dan kan je zelf een neutrale kleur selecteren. Moet dit dan een witte kleur zijn of moet dit wat meer grijs zijn zoals de grijskaart? Het beste wat je kan doen is om te kiezen voor een lichtgrijze kleur. Als je namelijk op een witte kleur klikt, dan wordt het een stuk witter, maar dan wordt de foto net weer te koel. Als je een grijze kleur kiest, dan zie je dat de kleur wit in de foto een stuk witter wordt.

Dat is de boodschap van deze videoles. Als je de witbalans achteraf gaat afstellen in Lightroom of een ander fotobewerkingsprogramma en je hebt het pipet om een kleur te kiezen, kies dan niet voor wit, maar voor een lichtgrijze kleur. Dan weet je zeker dat de kleurtemperatuur echt goed afgestemd wordt. Uiteindelijk blijft witbalans een persoonlijke smaak. Het hoeft dus niet te worden zoals het hoort te zijn. Als jouw foto afwijkt van de realiteit, dan is dat zeker niet erg.

Vind je dit nu een leuke video, abonneer je dan op ons YouTube kanaal! Wekelijks plaatsen wij nieuwe tips en in het verleden hebben we al vele tips voor je geplaatst.

6 responses on "Witbalans afstellen op grijs of wit"

 1. Weer wat bijgeleerd, ga ik in elk geval toepassen.
  Bedankt hiervoor.

 2. Bedankt voor de tip!

 3. Super! Ook ík klikte altijd op een wit gedeelte ipv op een grijs, dus blij dat ik dit nu ook weet! Bedankt Mark!

 4. dank want ik klikte altijd op wit en paste het erna aan met de schuif

 5. Dit was toch weer zeer leerzaam. Want ik klikte met de pipet op een wit stukje. En moet dus opzoek gaan naar een lichtgrijs stukje. Weer wat geleerd.

  Bedankt
  Herman Dommers

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE