Waarom samen fotograferen zo verrijkend is

Fotograferen bestaat uit allerlei leuke momenten. Het is natuurlijk erg fijn om er in je eentje op uit te gaan. Maar wat is er nou mooier dan het plezier te delen? In dit artikel beschrijven we de voordelen van het fotograferen met een fotografie maatje. Wie neem jij de volgende keer mee op pad?

Inhoud van dit artikel:
1. Motivatie
2. Aanpak en inzichten
3. Stok achter de deur
4. Gezelligheid

Een vorm van intrinsieke motivatie

Voordat je ergens mee bezig gaat, moet er sprake zijn van motivatie. Zo ook bij fotografie. Toch heeft onze omgeving vaak invloed op de motivatie die we hebben. Wanneer je op vakantie bent met een groep en als enige foto’s maakt, dan voel je jezelf al gauw bezwaard wanneer je merkt dat de groep door wilt lopen. Dit gevoel is anders wanneer je erop uit bent met de fotoclub om samen foto’s te gaan maken. De motivatie is in beide gevallen zeker aanwezig, maar de duur daarvan wordt sterk beïnvloed.

Daarnaast kost het minder moeite om er vroeg (of laat) op uit te gaan wanneer je samen met een fotografie maatje foto’s gaat maken. Wanneer je alleen met jezelf rekening hoeft te houden, is de kans groter dat je toch besluit om niet te gaan fotograferen, waardoor je de fotografieplannen niet doorzet. Wanneer je samen gaat fotograferen, hou je elkaar eigenlijk verantwoordelijk om te gaan. Je wilt elkaar ook laten zien wat voor foto’s je hebt gemaakt en je kunt tussendoor met elkaar sparren over de onderwerpen en instellingen. Dat brengt ons op het volgende punt, namelijk aanpak en inzichten.

Fotoclub om samen te fotograferen

Aanpak en inzichten

Tijdens het fotograferen merk je dat je niet automatisch hetzelfde naar de wereld kijkt, en dat is terug te zien wanneer je de foto’s vergelijkt. Je maakt een afdruk van de wereld zoals jij deze waarneemt. De foto’s tonen jouw perspectief en kijk op de wereld. Op den duur ontstaat er zelfs een rode draad in je foto’s. Een soort van stijl, karakteristiek voor jou als fotograaf. Het mooie is dat andere fotografen ditzelfde ervaren. De manier waarop zij te werk gaan en hoe zij tot een foto komen kan geheel afwijken van jouw werkwijze. Ondanks dat komen er interessante foto’s uit. Omdat we dus niet allemaal hetzelfde te werk gaan, is het dus mogelijk van elkaar te leren. Het is namelijk best lastig om, wanneer je alleen fotografeert, out of the box te denken. Wanneer je samen bent kun je sparren over de mogelijkheden om een foto te maken. Probeer maar eens allebei foto’s te maken van de stad die je bezoekt. Je krijgt allebei een uur om rond te wandelen. Wanneer je weer samen komt en de foto’s aan elkaar laat zien, zullen de verschillen pas echt duidelijk worden.

Eigenlijk is dit niet zo nieuw, want ook wanneer je op internet scrolt en daar foto’s van andere fotografen bekijkt, ben je al bezig met het ontdekken van nieuwe inzichten. Je wordt geïnspireerd door andere foto’s en eventuele technieken. Een voordeel van het samen fotograferen ten opzichte van het bekijken van een Instagram feed is dat je er in de werkelijkheid ook tegelijkertijd over kunt praten.

Stok achter de deur

Soms is het wel erg prettig om een stok achter de deur te hebben. Door samen een wekelijkse of maandelijkse fotografie wandeling te maken, ben je gestroomlijnd bezig met fotograferen. Omdat je samen fotografeert, ga je op den duur van elkaar ook de voortgang zien. Ze zeggen soms ook wel: samen sta je sterk. En in dit geval zou het samen fotograferen je foto’s ook echt kunnen verbeteren. Je kunt immers directe feedback krijgen en geven.

Vind je het lastig om iemand te zoeken met wie je kunt gaan fotograferen? Neem eens een kijkje bij een fotoclub! Bij de Photo Inspiration Club gaan we geregeld samen op pad om een dagdeel te fotograferen op de prachtigste locaties door ons land!

Photo Inspiration Club - Clubdagen
De leden van de Photo Inspiration Club hebben er samen weer een mooie dag van gemaakt!

Gezelligheid

Eigenlijk vinden we dit wel een van de belangrijkste redenen. Je gaat samen fotograferen, omdat je samen herinneringen wilt maken en op zoek bent naar gezelligheid. Jullie hobby is fotografie. Natuurlijk kun je ook prima in je eentje foto’s gaan maken, maar het kan ook lonen om uit je eigen bubbel te stappen. Door samen te fotograferen ontdek je samen mooie dingen, maak je samen fouten en voel je jezelf niet alleen. Het geeft gewoon een goed gevoel, dus waarom zou je het niet doen? Pak samen je agenda er maar bij en maak gelijk die afspraak!

Laat een reactie achter