Waarom fotografeert u?

Dinsdag 2 oktober heb ik een fotolezing bij een fotoclub in Veenendaal gehouden. Met bovenstaande vraag ben ik begonnen: “Waarom fotografeert u?”. Op deze vraag kan iedereen voor zichzelf antwoorden. Er zijn ook verschillende antwoorden denkbaar. De één fotografeert voor zijn hobby terwijl de ander er zijn werk van heeft gemaakt. De één wil mooie momenten vastleggen, terwijl de anderen de momenten mooi vast wilt leggen. Hoe het ook zij, een ieder heeft ooit een keuze gemaakt om te gaan fotograferen. Wat is voor u de reden om te gaan fotograferen?

Zelf heb ik ook over deze vraag nagedacht. Sterker nog; mensen stellen deze vraag soms letterlijk aan me. De onderliggende gedachte is vaak waarom ik op de onmogelijkste tijden op pad ga om te fotograferen. Men verklaart mij dan voor gek (zie een eerder artikel). Toch heb ik ook zelf over deze vraag nagedacht. Waarom fotografeer ik eigenlijk en wat wil ik met mijn foto’s laten zien? En hoe wil ik dat laten zien?

 

 

Verlicht Kinderdijk
Vanavond wezen fotograferen bij de Unesco Werelderfgoed de Kinderdijkse molens (Zuid-Holland, Nederland). Deze week zijn de molens verlicht, wat altijd een mooie sfeer geeft. Voor mij altijd weer een feest om hier met landschapsfotografie bezig te zijn

 

Fotograferen begint met een plan. Niet alleen een plan rondom locatie en tijd, maar ook met een artistiek plan. Neem nu de foto van de drooggevallen Oosterschelde met de zeilboot. Een foto van een collega-fotograaf zag ik regelmatig rondgaan op social media. Mijn interesse werd gewekt door de combinatie van het drooggevallen stuk Oosterschelde, zonsopkomst en de boot op het droge. Dan begint een plan in mijn hoofd te ontstaan. Met dat plan ga ik aan de slag en mijn voorbereidingen treffen. Maar voordat ik begin met het nagaan van Google Maps, Google Earth, waterstanden en tijdstip van zonsondergang, stel ik allereerst de vraag: “Wat wil ik laten zien? Waarom wil ik deze foto maken en hoe wil ik deze maken?” Met andere woorden: Waarom ga ik dit fotograferen?

U kent vast het fenomeen ‘kiekjes’. Voor mij zijn dat foto’s die een mooi moment vastleggen. Denk aan de geboorte van je kind, vakantiemomenten, verjaardagen, etc. Tegenwoordig lopen ouders hun kinderen met een mobiel in de hand achterna. Klaar om mooie momenten vast te leggen. Voor mij zijn dat kiekjes die je later de herinnering van het moment oproepen. Laat ik duidelijk zijn; er is niets mis met kiekjes. Sterker nog, ik maak ze wellicht meer dan dat ik fotografeer. En toch is er een wezenlijk verschil. Denkt u bij het maken van een mooi moment aan compositie, diafragma, scherpstelling, ISO-waarde, belichting en brandpuntsafstand? Of staat de camera op ‘automatisch’, om maar te zwijgen over de mobiele telefoon die dergelijke instelling zelf bepaalt. Nu weet ik wel dat tegenwoordig ook de camera’s van de mobiele telefoon handmatig in te stellen zijn, maar heeft u het gedaan? Neemt u hiervoor de tijd als je kind net geboren is? Nogmaals, er is niets mis met kiekjes, maar het is voor mij (persoonlijke mening) geen fotograferen.

 

Albatros
Soms brak de zon even door de bewolking heen en zette de omgeving in een gouden gloed, zoals deze boot genaamd de Albatros. Deze foto is gemaakt aan de Oosterschelde, nabij Krabbendijke (Zeeland, Nederland). Tijdens eb komen deze boten droog te liggen! Een schitterend stuk natuur, prachtig voor landschapsfotografie

 

Fotograferen gaat verder. Het begint al met een voorbedacht plan, de voorbereiding, de instellingen ter plekken, het nadenken over de juiste compositie, het terugkomen als de weersomstandigheden niet waren zoals je gehoopt had (met de gedachte: de aanhouder wint) en het bewerken van je bestanden. Fotograferen is voor mij 100% geconcentreerd zijn op dat ene moment waarvoor je het doet. Is het vinden en verkennen van nieuwe locaties.

Als ik dit zo schrijf komt bij mij de vraag weer naar boven: waarom fotografeer ik? Eigenlijk om twee redenen: ik fotografeer om tot rust te komen. Naast mijn drukke baan is het heerlijk om ’s morgens vroeg op pad te kunnen en getuige te kunnen zijn van het mooiste moment van de dag: de zonsopkomst en zonsondergang. De tweede reden is dat ik, door middel van mijn foto’s, wil laten zien hoe mooi onze aarde en Nederlands culturele erfgoed is. Een aarde en cultureel erfgoed waarop we zuinig moeten zijn. Stiekem hoop ik dat mensen door mijn foto’s geïnspireerd worden om beter voor de natuur en onze culturele erfgoed te zorgen. Want als we dat niet doen dan kom ik eenmaal voor de vraag te staan: “Waarom fotografeer ik NOG?”

1 responses on "Waarom fotografeert u?"

  1. Mooi verhaal, ik fotografeer net als jij ook om tot rust te komen in mijn turbulente leven. Het is voor mij een uitlaatklep en de juiste manier om even alles te vergeten. Daarnaast hoop ik ook dat door mijn foto’s de mensen gaan zien dat de natuur zo enorm mooi is. Dat we de helft niet eens zien in ons haastige leven. Door zelf zo vaak als kan de natuur in te gaan en te leren zien hoop ik dat andere mensen ook gaan leren zien. En het belang van onze mooie natuur zullen waarnemen en er zuinig op gaan zijn. Ook hoop ik dat ze gaan beseffen dat we niet veel nodig hebben om gelukkig te zijn, alles is er al maar we hebben het vaak niet eens door. Ik hoop nog veel te leren zodat ik top foto’s kan gaan maken zodat het nog aangenamer is om er naar te kijken.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE