Ik lijk wel gek! Dit is wat ik allemaal doe voor de perfecte foto..

Ik ben gek! Althans, dat wordt weleens van mij gezegd. Normaal gesproken vind ik dit niet zo´n fijne uitspraak, maar in deze hoedanigheid kan ik een glimlach niet verbergen.

Ik gek? Hoezo dan?

Deze uitspraak hoor ik nog weleens van familie, vrienden en/of collega’s. “Wat? Ga je zo vroeg uit je bed voor een foto? Je bent gek!” Omdat ik weet dat het goed bedoeld is, glimlach ik maar. Soms verdedig ik me door te zeggen dat ik ervan geniet en dat dit het mooiste moment van de dag is.

Zoals laatst. De meivakantie nadert en met collega’s heb ik een gesprek over de komende vakantie. Ik vertel dat we heerlijk een week naar de Veluwe gaan. Heerlijk genieten met het gezin. Ik heb het over mogelijke uitjes en vind enthousiast gehoor. Je gaat zeker ook nog fotograferen, klinkt het dan. “Ja, ik ga ook fotograferen. Daar is de laatste tijd weinig van gekomen.” In mijn hoofd tel ik, totdat de bewuste vraag komt: “Je gaat dan zeker ook weer vroeg je bed uit?” Ah, dit keer duurde het niet zo lang voordat de vraag kwam. “Ja, ik ga ook een keer (misschien wel meerdere keren) vroeg mijn bed uit.” Ik kijk mijn collega triomfantelijk aan.

Dinsdagmiddag in de meivakantie rij ik naar het Beekbergerwoud. Een schitterend stuk natuurgebied tussen Apeldoorn en Klarenbeek. Ik ga op verkenning voor de volgende morgen. Mijn voornemen is om woensdagmorgen vroeg mijn bed uit te gaan en een uur voor zonsopkomst op locatie te zijn. Om zeker te zijn van de juiste plek, verken ik vooraf de locatie. Bij aankomst komen de tientallen vogelgeluiden mij tegemoet. Ik trek mijn wandelschoenen aan en loop het voetpad in. Mooie wolkenpartijen, zon en regenbuien wisselen elkaar af. Hoewel er een straffe wind staat (windkracht 4 schat ik), maakt de in krachttoenemende zon het behaaglijk. Ik geniet van de omgeving en kijk goed om me heen. Onverharde voetpaden worden afgewisseld met steenblokken en houten vlonderpaden, zodat ik toch droge voeten hou. Op één van die vlonderpaden sta ik stil. Dit wordt morgen mijn locatie. Via een app (Sun Surveyor) bepaal ik waar de komende dag de zon opkomt. Met mijn compact camera neem ik vanuit verschillende standen en van verschillende composities foto’s. Terug op het vakantieadres analyseer ik dan de beelden en bepaal ik welke compositie ik morgen ga gebruiken. Terwijl ik nogmaals de omgeving in mij opneem, denk ik terug aan het gesprek met mijn collega! Ja, morgen ga ik vroeg mijn bed uit!!
Eenmaal thuis gekomen, bekijk ik mijn gemaakte beelden. Uit deze beelden selecteer ik een aansprekende compositie. Dit wordt mijn uitgangspunt voor morgenochtend. Snel sluit ik mijn laptop af. Ik controleer mijn camera, filters en accu’s. Daarna zet ik de spullen klaar voor morgenochtend: koffie, brood, koffiekan om mee te nemen, kleding en mijn wekker. Die gaat om 4.00 uur!! Vroeg kruip ik onder de wol.

alles voor de perfecte foto

Al voordat de wekker afgaat, ben ik wakker. Fris spring ik mijn bed uit. Een snelle blik naar buiten geeft mij de indruk dat het een mooie ochtend kan worden. Nadat ik aangekleed ben en gegeten heb, stap ik naar buiten. De kou kom mij tegemoet. Ik leg mijn fototas in de auto, krab mijn voorruit en ga op weg naar het Beekbergerwoud. Aan de horizon begint de lucht al te lichten. Een snelle blik op mijn navigatiesysteem zegt dat ik om 5.15 uur op locatie ben; een uur voor zonsopkomst. Ook nu word ik verwelkomd door de vogels. Een waar orkest, waar ik erg blij van word. Ik trek mijn wandelschoenen aan, hang mijn fototas op mijn rug, pak mijn twee statieven (één gebruik ik om mijn ‘The making of… video’s te maken) en knip mijn zaklamp aan. Tijdens de verkenning merkte ik dat het eerste gedeelte door een donker stuk bos gaat. Een zaklamp was dus een handig hulpmiddel. Op de uitgekozen vlonder, pak ik alles uit. Ik zet mijn statieven neer, installeer mijn fotocamera en spreek mijn eerste boodschap in voor mijn ‘the making of… video’. De lucht kleurt steeds meer. Afwisselend fotografeer en film ik. Tussendoor neem ik koffie uit mijn koffiekan en geniet ik van de omgeving. Er komt damp boven het water, mist boven het veld! Ik ben blij met mijn handschoenen en sjaal (en dat eind april!!). Met mijn mobiel maak ik foto’s voor mijn volgers op facebook. In spanning wacht ik het moment van de zonsopkomst af. Daarvoor kleurt de lucht al mooi, en ben ik hard in de weer om de essentie over te brengen op mijn sensor! Tijdens zonsopkomst kleurt de lucht steeds meer oranje. De wolken aan de lucht zorgen voor de dynamiek! De vogels blijven hun orkest voorzetten. Soms vliegen, luid gakkend, ganzen over. Steeds dichter wordt de nevel. Een fijne sfeer ontstaat! Ook nu denk ik aan de uitspraak: “Je bent echt gek om zo vroeg uit mijn bed te gaan.” Ik glimlach en kijk om mij heen. Ik gek? Nee, ik ben rijk!! Terwijl mijn familie, vrienden en collega’s nog op bed liggen, dromend over een zonnige dag (met harde schaduw!!), geniet ik werkelijk van het mooiste moment van de dag: de zonsopkomst! Daarvoor kom ik vroeg mijn bed uit, om het mooiste moment met het mooiste licht op de foto te zetten. Als een warme herinnering aan het moment dat om 4.00 uur ’s nachts de wekker ging! Dit moment pakken ze mij niet meer af.

10 responses on "Ik lijk wel gek! Dit is wat ik allemaal doe voor de perfecte foto.."

 1. Een pracht verhaal Jan, ik herken het ook wel, dat vroege opstaan en dan die “verbaasde” reacties van je omgeving. Af en toe zie ik je beelden op Zoom en geniet van je mooie fotowerk.

  Hartelijke groet en veel plezier met de fotohobby.

  • Hartelijk dank voor je leuke reactie Herman. Ik vind het heerlijk om vroeg op pad te gaan om te fotograferen! Leuk dat je mijn werk volgt! Jij ook veel fotoplezier gewenst!

   Hartelijke groeten,
   Jan Koppelaar

 2. Beste Jan,
  Je hebt niet enkel een spannende en uitdagende ervaring fotografisch beleefd maar je beschikt ook over het talent om deze matinale fotografie mooi in beeldende woorden uit te drukken. Talloos zijn de keren dat ik ongeveer hetzelfde heb gedaan (goed gepland en voorbereid vroeg mijn bed uit) en talloos zijn de malen dat ik ondanks mijn hooggespannen verwachtingen thuiskwam met matige resultaten. Maar… de keren dat de vroege ochtend super was en prachtige resultaten opleverde maakten de tegenvallende ochtenden meer dan goed.
  Ik woon nu in de Ardèche (F) en in alle seizoenen is het ook hier voor een enthousiaste fotograaf spannend. Lang geleden woonde ik enkele jaren in Papendrecht en ik weet hoe mooi het in de Alblasserwaard fotograferen is. Bedankt voor het delen van jouw avontuur!

  • Beste Fons,

   Hartelijk dank voor je leuke reactie. Inderdaad is een vroege morgen magistraal. Heerlijk alleen en één met de natuur! Bedankt voor je compliment. Ik vond het weleens leuk om op deze wijze een artikel te schrijven.
   Ik kan begrijpen dat je woonplaats en omgeving spannend is om te fotograferen. Ik hoop dat je vele mooie fotomomenten zult beleven! Ik wens je in ieder geval veel fotoplezier toe.

   Merci beaucoup pour votre message

   Sinceres salutations,
   Jan Koppelaar

 3. Heerlijk verhaal Jan, begrijpen doe ik het wel maar ik ben nog nooit om 4 uur in de ochtend
  mijn bed uitgesprongen om te gaan fotograferen.
  Ik woon aan de Veluwe zoom met weinig water en de nevel zie ik ook nooit, ja dichte mist!
  Jij boft dat je in een polder gebied woont. Zaterdag jl ben ik nog in Kinderdijk geweest en door
  Alblasserdam gekomen, daar zag ik heel veel moois!!
  De foto’s van Kinderdijk ben ik nu aan het bewerken…
  Groetjes, Roos vd Graaf.

  • Dag Roos,
   Bedankt voor je bericht. Ook ik spring niet iedere ochtend of weekend om 4 uur mijn bed uit hoor. Wel heb ik geleerd dat, wil je mooie kleuren en sfeer de zonsopkomst het beste leent (ivm de luchtvochtigheid wordt licht beter gedragen). Dus ook bij landschappen zonder water en nevel is het zeker de moeite waard om vroeg je bed uit te gaan.
   Inderdaad bof ik met het landschap om mij heen, maar ook de Veluwezoom biedt veel mogelijkheden!! Ik wens je in ieder geval veel fotoplezier!

   h. gr, Jan Koppelaar

 4. heel herkenbaar en duidelijk proces. Kom er zelf door andere keuzes die ik zelf maak niet aan toe!

  Vraagje: mis ik ergens nog een paar mooie beelden van deze ochtend? zie ik ze over het hoofd of….

  //Dave

  • DAg Dave, bedankt voor je leuke reactie! Jammer is dat he, als je soms andere keuzes (moet) maken. Ik heb zeker nog beelden van deze ochtend die ik de komende tijd publiceer! Hou mijn site/De Rooij Fotografie/Facebook in de gaten.

   H. gr,
   Jan Koppelaar

 5. Heel enthousiast en erg pakkend beschreven Jan, leuk!!

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE