UV filters, wel of niet gebruiken?

Waarschijnlijk hebben jullie er wel al eens van UV filters gehoord of misschien heb je er wel een op je lens zitten. Maar wat doet een UV filter nu eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Dat leg ik jullie vandaag in deze blog uit!

Een UV filter blokkeert, zoals de naam vast al doet vermoeden, ultraviolet licht. Ultraviolet licht zorgt voor een soort van blauwe waas op de foto’s. Vooral vroeger toen men nog film gebruikte, kwam deze waas vaker voor. De camera’s van tegenwoordig zijn intussen zo gemaakt dat je onder normale omstandigheden eigenlijk geen last meer van het UV licht hebt. De digitale sensor filtert de kleurenwaas al weg. Wel kun je er in hooggebergte iets meer last van hebben aangezien daar, in vergelijking met hier op het oppervlak, veel meer UV-straling voorkomt.

UV filter wel of niet gebruiken

Dan vraag je je misschien af, waar hebben we die UV filters dan nog voor nodig? Voor de UV straling zelf inderdaad niet. Wel zijn deze filters een handige manier om je lens tegen eventuele krasjes of klappen te beschermen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het goedkoper is om een nieuw UV filter te kopen in plaats van een nieuw frontelement voor je lens. In het laatste geval ben je al snel honderden euro’s kwijt en dat is zonde.

Oh ideaal zou je denken! Maar helaas zitten er ook wat nadelen aan. Je schroeft namelijk weer een extra stukje glas voor je lens. En vaak, niet altijd, is het glas van het filter van minder goede kwaliteit dan de lens zelf. Erg zonde als je net honderden of misschien wel duizenden euro’s aan een goed objectief hebt uitgegeven. Een extra stukje glas zorgt namelijk altijd voor meer onscherpte, in hoeverre je dit in de uiteindelijke foto terug ziet hangt natuurlijk ook van je filter af. Verder moet je opletten, wanneer je met tegenlicht of schitteringen fotografeert, dat een UV filter voor extra lensflare kan zorgen. Kies er daarom bij het fotograferen met tegenlicht voor om het filter van je lens te halen.

Zoals ik eerder ook al beschreef gebruiken veel fotografen een UV filter om klappen op te vangen. In veel gevallen is dit ook echt zo. Er zijn veel voorbeelden dat een lens op de grond valt waarbij alleen het filter kapot gaat en de lens nog helemaal goed werkt. Dat is natuurlijk heel fijn! Het kan wel gebeuren dat, door de val, het frame van het UV filter gebogen is en daardoor niet makkelijk van de lens te draaien is. Gelukkig kan je het dan meestal met een klein tangetje als nog van de lens krijgen. Als je ook nog een zonnekap gebruikt dan heb je dubbele bescherming bij een val.

Zonnenkap als alternatieve bescherming

Naast het opvangen van de klappen kan een UV ook voorkomen dat er krasjes op de front lens komen door zand. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen op een strand, een zandvlakte of misschien als je een verre reis maakt wel in een woestijn. Daarnaast is het een handige manier om de coating van je objectief tegen andere invloeden zoals bijvoorbeeld zeewater te beschermen. Zout water en de coatings op de front lens zijn geen goede combinatie!

Uiteindelijk zit een ongeluk in een klein hoekje en het is zonde wanneer je objectief beschadigd raakt. Het is eenvoudig te voorkomen met een UV filter.

BEKIJK HIER GOEDE
UV FILTERS

VOLG OOK EEN BASISCURSUS OF WORKSHOP

Kijk in de kalender voor alle activiteiten in de komende maanden. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe data? Vul dan het interesseformulier in.

Meer fotografie tips

De leukste fotografie tips? Die vind je op onze fotografie tips pagina. Op deze pagina is allemaal informatie te vinden over blogs met tips die je niet mag missen. Van technische tips tot assecoires. Deze fotografiepagina is voor iedere fotografie liefhebber die het beste uit zichzelf en zijn of haar camera wilt halen.

Reacties (7)

Hoewel dit een oude post is toch een toevoeging. Ik heb mijn camera nu bijna elf jaar geleden gekocht, en in de winkel meteen een UV filter erbij gekocht en op de lenzen gezet en er verder niet meer over nagedacht.

De telelens die ik had gekocht, was ik nooit echt tevreden mee: scherpte, kleuren… Viel allemaal tegen. Nu toch eindelijk eens nagedacht, en besloot wat te experimenteren met en zonder dat UV filter.
Afhankelijk van de lichtomstandigheden gaf dat een klein verschil, of een wereld van verschil. Een waas die over veel foto’s hing, en onscherpte van die foto’s, en ook problemen met de autofocus… UV filter eraf, en dat werd allemaal een stuk beter! Weg vuile blauwe waas, scherpere en kleurrijkere foto’s, beter werkende autofocus.

En nee het filter zag er echt niet vies uit…

Maar foto’s op hetzelfde moment genomen waarbij ik de andere kant opkeek, dus andere lichtval, daarbij was het verschil nauwelijks merkbaar. Hooguit een beetje zachtere foto.

Het UV filter is een Soligor blue-line UV filter, gekocht in 2008, en waarschijnlijk ook toen een budget model (net zoals de lens zelf).
Op de kitlens van de camera zit overigens ook zo’n zelfde Soligor filter maar kleiner en daarmee lijk ik helemaal niet zo’n probleem te hebben met kleurzweem en onscherpte.

Mijn conclusie is dus dat een filter op zich geen probleem hoeft te zijn, maar dat je het moet uittesten in combinatie met de lens, en daarbij ook rekening moet houden met de belichting. Het kan je foto helemaal verpesten.

Hi Tim,

Helemaal mee eens. Nu ken ik toevallig het type filter dat jij beschrijft en die filters zijn zeker niet van hoge kwaliteit. Dus dat er soms (bij een specifieke lichtval) een waas zichtbaar was verbaast mij eigenlijk niet. Goed dat je in ieder geval geëxperimenteerd hebt en hier achter gekomen bent 🙂

Ik gebruik altijd een filter op de lens, goed of niet goed maakt mij niet uit.
Ik heb lezingen gehoord van prof. fotografen en die zeggen allemaal dat je
geen filter moet gebruiken. Makkelijk te zeggen als je een sponsor achter je hebt
die je een nieuw objectief geeft als er een kras op zit.
Ik gebruik nu van Hoya HD filter protector, eerder de filters van B+W.

Ben ondertussen aan mijn derde dslr bezig en nog nooit een uv filter gebruikt. Wel altijd een zonnekap, zelfs in de tas blijft die zonnekap er op zitten. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat ik de camera ergens tegen ann stoot maar dan geeft de zonnekap voldoende bescherming.

Ik gebruik een beschermfilter op al mijn lenzen.deze dienen enkel ter bescherming van de lens is dit nou beter of niet?bij kameraa Express zeggen ze van wel

Heb een tijdje een Polaroid UV filter gebruikt tot ik eens een keer met en zonder ging testen. En wat schetste mijn verbazing: de kwaliteit was zichtbaar beter ZONDER. Zowel minder glare als de scherpte. Daarnaast had mijn camera meer moeite met scherpstellen met UV filter. Nu doe ik deze er alleen op als ik in stoffige of zanderige omgevingen ben om de lens te beschermen

Helaas glipte van de week mijn camera uit mijn handen en deze viel, overigens in een snuittas, een cm of 70 naar beneden. Recht op de lens. Bij het oprapen hoor ik een hoop glas en ik vreesde voor het ergste maar ‘gelukkig’ lag mijn uv filter aan stukken en hoewel deze klem op de lens zat doordat het filter verbogen was bleek na zorgvuldig schoonmaken dat de lens het overleefd had. Ja, filters breken inderdaad snel maar ik was blij alleen een nieuw filter te hoeven kopen on plaats van een nieuwe lens. Ik weet niet of de lens het zonder ‘de kreukelzone’ van het filter overleefd zou hebben. Ik blijf dus fan van een uv of protector filter.

Laat een reactie achter