Tips voor landschapsfotografie

Af en toe vind ik het superleuk om landschappen te fotograferen. Nu deed ik dat eerst vooral op reis, maar de laatste tijd pak ik ook hier thuis, om ook de Nederlandse omgeving op de foto te zetten, steeds vaker mijn camera erbij. Vandaag geef ik jullie een aantal basis tips voor het fotograferen van landschappen!

Welke lens voor landschapsfotografie

Een groothoek is een erge handige lens voor landschappen, je krijgt lekker veel van je omgeving op de foto. En dat is natuurlijk wat je wilt, die prachtige omgeving vastleggen. Heb je nu zelf geen groothoek, ben dan niet getreurd en kijk dan vooral even in dit artikel! Maar in plaats van een groothoek kan een telelens ook erg mooi zijn. Vooral bij landschappen die maar licht heuvelachtig zijn, zullen bij een groothoeklens de heuveltjes al snel wegvallen. Ook kun je met een telelens net wat meer inzomen op dat ene leuke huisje of op die ene oude boom.

Telelens gebruiken bij landschappen

Weerbericht in de gaten houden

Ook is het belangrijk om voordat je gaat fotograferen naar het weerbericht te kijken. Deze kleine dingen kunnen namelijk een wereld van verschil maken. Wil je bijvoorbeeld een mooie mistige gloed? Of misschien wel een mooi zonsondergang. Maar ook storm kan het erg goed doen bij landschapsfoto’s, wat dacht je bijvoorbeeld van een prachtige onweersflits!

De zonsondergang maakt de foto af

Lijnen in het landschap ontdekken

Lijnen kunnen ervoor zorgen dat een standaardfoto een topplaat wordt. Dan bedoel ik in eerst instantie ook de horizon, zorg namelijk dat deze altijd netjes recht loopt. Of het moet natuurlijk al je bedoeling zijn om je horizon op een andere manier te laten lopen. Maar let zeker ook op diagonale en verticale lijnen! In de voorbeeldfoto hierbeneden zie je bijvoorbeeld een lijn vanuit de rechteronderhoek naar het midden van de foto lopen.

hoe maak je een mooie landschapfoto

Statief gebruiken

En dan als laatste tip een statief kan erg handig zijn. Wanneer alle elementen in je landschap stil blijven staan, maakt het namelijk niet uit hoe langzaam je sluitertijd is. Dat geeft als voordeel dat je je diafragma kleiner (op een groter getal) kunt zetten, dit zorgt namelijk voor meer scherpte door je hele foto. Ook kun je je ISO waarden laag houden, wat weer een hoop ruis voorkomt. Maar ook bij bewegende elementen kan een statief een grote meerwaarde hebben, denk bijvoorbeeld aan stromend water. Doormiddel van een lange sluitertijd kun je dit in een prachtige zachte gloed laten veranderen.

Veel succes met het fotograferen van landschappen, ik hoop dat jullie iets aan deze tips gehad hebben!

Reacties (2)

Ik lees graag alle tips want ik kan ze goed gebruiken.
Maar bij landschap lees ik over een onweersflits!
Hoe ik deze moet maken weet ik maar ik zit met het probleem dat ik het
niet durf vanwege mijn statief! Het is van carbon en dat trekt de bliksem
toch aan…of niet? Mijn tennisracket is ook van carbon maar bij komende
onweersberichten, ga ik daar niet de baan mee op.
Graag jullie mening.

Dat risico is er altijd, hoewel de bliksem eerder zal inslaan in eventuele omliggende bomen.
Wellicht de beste optie is om een draadloze afstandsbediening te gebruiken en wat afstand te houden van het statief.

Laat een reactie achter