Tips voor het maken van zelfportretten

Als fotograaf word je snel gevraagd om foto’s van anderen te maken. Niet alleen de toeristen op vakantie, maar ook jouw eigen familieleden weten je te vinden. Met genoegen zorg jij ervoor dat ze prachtig op de foto komen te staan en zo hun onvergetelijke herinnering voor altijd kunnen koesteren. Heel leuk natuurlijk, maar wie maakt nou eigenlijk jouw foto’s? Als je zelf als fotograaf ook niet vies bent van het lachen naar ‘het vogeltje’ is het soms lastig om zelf goed op de foto te komen. Het liefst had je een dubbelganger van jezelf waar je dan foto’s van kon maken, maar dat is natuurlijk niet mogelijk. In dit artikel delen wij met jou onze gouden tips om de prachtigste moderne selfies te maken met jouw eigen camera.

Wil je meer leren over portretfotografie? Volg dan een workshop portretfotografie bij ons en leer hoe je met natuurlijk licht en flitslicht de mooiste effecten krijgt.

Inhoud van dit artikel:
1. Voordelen van het maken van een selfie met je camera
2. Benodigdheden voor het maken van een zelfportret
3. De omgeving
4. Scherpstellen op afstand
5. Schieten maar!

Voordelen van het maken van een selfie met je camera

Wie foto’s van zichzelf weet te maken met een camera zal snel achter de voordelen komen. Zo leer je op een heel snelle manier de perfecte composities te vinden. Doordat je zelf op de foto staat, zul je kritischer kijken naar compositie. Naast compositie zul je ook sneller naar licht en kleuren kijken. Zo kunnen harde lichten bijvoorbeeld het gezicht streng doen lijken. Harde lichten kun je diffuus -softer- maken door bijvoorbeeld een plastic beker voor de lichtbron te plaatsen. Er zijn natuurlijk ook diffusers/softboxen te koop, die voor ditzelfde effect zorgen. Naast dat je algemene fotografische kennis wordt ontwikkelt, zal het maken van zelfportretten ook mentaal verzadigend werken. Daarbij is het ook een bewijs dat je kunt multi-tasken en dat je doelgericht kan werken.

thomas zelf portretten maken

Benodigdheden voor het maken van een zelfportret

Voordat je de perfecte zelfportretten kunt maken heb je een aantal accessoires nodig. Er zijn enkele manieren om zelfportretten met je camera te maken. Een daarvan is via de zelfontspanner. Een nadeel daarvan is dat je zelf niet voldoende in de hand hebt qua scherpstellen. Met de tweede optie juist wel, want dan maak je zelfportretten middels een bij voorkeur draadloze afstandsbediening. Er zijn vele soorten afstandsbedieningen op de markt. De een is draadloos, de ander niet. Voor het maken van selfies heb je over het algemeen meer aan een draadloze afstandsbediening zodat je vrij kunt bewegen. Verder is het mogelijk om afstandsbedieningen aan te schaffen waarbij je ook de instellingen van jouw camera kan controleren. Dat is erg handig, maar zeker niet noodzakelijk. De instellingen kun je natuurlijk ook via de camera zelf vooraf instellen. Mocht je camera met een smartphone te verbinden zijn dan is dit een goed alternatief voor een afstandsbediening. Naast het gebruik van een afstandsbediening is een statief aan te raden. Zo heb je zelf geen belemmeringen tijdens het maken van composities en kan je iedere plek tot jouw ‘fotostudio’ maken.

benodigdheden voor zelfsportretten

De omgeving

Voordat je een zelfportret kunt maken kies je de juiste locatie uit. Je verkent de mogelijkheden, kijkt door de zoeker naar mooie composities en zet vervolgens je camera op statief neer. Wanneer je in dit geval vóór de camera kruipt, ben je zowel met compositie als met instellingen bezig. Op een openbare ruimte sta je daarbij vaak ook nog op de kijk. Je houdt dus goed in de gaten dat niemand jouw waardevolle camera meeneemt. Nu de camera op zijn plaats staat en je de juiste compositie hebt gekozen komt de volgende uitdaging. De instellingen van de camera!

scherpstellen op afstand

Het instelwiel van de camera kun je naar voorkeur op de manuele stand zetten. Aangezien je vooraf de juiste instellingen toepast, zul je merken dat het daarna alleen nog maar aankomt op het maken van de foto. Om dit te doen kijk je door de viewfinder of liveview naar de belichting van de foto. Om te beginnen bij het diafragma. Voor een kleine scherptediepte zorg je voor een laag f-getal. Afhankelijk daarvan verander je de sluitertijd. Deze is minimaal 1/125 seconde of sneller. Probeer geen langere sluitertijd te hanteren. Dan zul je namelijk snel merken dat jouw stilstaande omgeving wel scherp is, maar jijzelf niet. Nu je het diafragma en de sluitertijd hebt ingesteld, stel je de ISO in. Je kijkt naar de belichtingsmeter en past de ISO dusdanig aan, totdat deze in het midden komt te staan (zie afbeelding). Naar voorkeur kun je compenseren tussen sluitertijd en ISO. De belichtingsmeter meet de belichting van een foto. Dat gebeurt op verscheidene manieren. Zo kan je matrixgericht licht meten (vaak wordt dit ook wel de meervlaksmeeting genoegd). Dat betekend dat de camera een soort gemiddelde van de gehele foto neemt. Deze manier is gunstig bij het maken van selfies. Wanneer je met extreme lichtomstandigheden te maken krijgt, zoals spotlights of zonsondergangen, geldt dat andere lichtmetingen een betere belichting geven. Neem zo bijvoorbeeld deelmeting. Deze zorgt dat het licht perfect is verdeeld op het door jou aangegeven onderwerp (jijzelf!).

belichtingsmeter zelfportreten maken


Wanneer de belichtingsmeter meer naar de min neigt is de foto onderbelicht en vice versa. De 0 geeft de perfecte balans aan.

Schieten maar!

Als eenmaal alle instelling juist staan ingesteld hoef je alleen nog maar voor de camera te gaan staan (in het juiste scherpstelgebied) en met de afstandsbediening de zelfontspanner te bedienen. Dit geeft je de tijd om de afstandsbediening weg te stoppen. Wanneer de lichtomstandigheden of het standpunt veranderen, pas je de instellingen weer aan. Oefening baart kunst. Na een paar foto’s ontstaat er een soort automatisme. Het allerbelangrijkste is dat je weet wat voor soort foto je wilt maken en naar aanleiding van die verwachting, stel je de instellingen in.

george sistonen tips voor zelfportretten

Reacties (4)

Onder Xanne Paulissen, eerste woord, staat ‘Afgestuurd’ neem aan dat je dat moet veranderen in ‘Afgestudeerd’.

Groetjes.

Dat is scherp gezien Frans! Bedankt voor de oplettendheid

Hoe stel jij dan scherp op jezelf als onderwerp als je de scherpstelling op je camera zelf moet wijzigen.

Bedankt voor je vraag Peter! Ik zet de scherpstelfunctie van de camera op 3D tracking of automatisch tracken. Hierdoor zal de camera mij als onderwerp gaan herkennen. Vervolgens kan ik het scherpstellen triggeren met de speciale afstandsbediening die wanneer je deze half indrukt hetzelfde als de ontspanner van de camera zelf werkt. Niet iedere afstandsbediening heeft die functie overigens. Als het om een lastige focus gaat (Zoals waar ik ergens tussen of achter sta/zit), dan kies ik voor een gefixt focuspunt. Ik zet dan vooraf het focuspunt neer en de afstandsbediening doet de rest.

Laat een reactie achter