Tips voor het samenvoegen van HDR foto’s in Adobe Lightroom

Sinds Adobe Lightroom 6 (en Adobe Lightroom CC) is het mogelijk om HDR foto’s samen te voegen (Foto → Foto’s samenvoegen → HDR) tot 1 fotobestand die je daarna kunt bewerken om tot het optimale resultaat te komen. Eerder schreef ik al over de werking van deze HDR functie in Adobe Lightroom 6, maar ik wil graag nog een aantal aanvullende tips geven om de workflow in Adobe Lightroom 6 zo efficient mogelijk te houden.

Bewerk de individuele foto’s niet teveel voor het samenvoegen

Misschien ben je geneigd om al het een en ander te bewerken in de individuele foto’s voordat je besluit om alle foto’s samen te voegen. Denk hierbij aan het aanpassen van de belichting en het contrast. Echter zijn er diverse bewerkingen die Adobe Lightroom 6 niet meeneemt bij het samenvoegen van de HDR foto’s. Oftewel, de bewerkingen die je op de individuele foto’s maakt worden niet meegenomen.

Om deze reden is het aan te raden om niet teveel te bewerken in de individuele foto’s, maar de bewerkingen pas te gaan doen als de HDR foto’s eenmaal samengevoegd zijn.

tips samenvoegen hdr efficient

Bewerkingen die niet meegenomen worden bij de HDR samenvoeg functie

Hieronder volgt een overzicht van de bewerkingen die Lightroom 6 niet meeneemt:
– Belichting (exposure)
– Contrast (contrast)
– Hooglichten (highlights)
– Schaduwen (shadows)
– Witte tinten (whites)
– Zwarte tinten (blacks)
– Kleurtintcurve (tone curve)
– Lokale aanpassingen zoals het aanpassingspenseel en het radiaalfilter
– Rode ogen correctie (red eye removal)
– Vlekken verwijderen (spot healing)
– Upright functie
– Uitsnede gereedschap (crop)
– Proces versie (process version)

Het resultaat van de HDR foto’s samenvoegen

Na het samenvoegen heb je een nieuw bestand gekregen in Adobe Lightroom die een bestandsnaam heeft van een van de geselecteerde foto’s met ‘HDR’ als toevoeging. Deze toevoeging komt er automatisch achter te staan en is van te voren niet te wijzigen. Indien gewenst kun je het wel achteraf wijzigen bij de metagegevens.

Het bestand is een 16-bit bestand. In Photoshop CC kun je met de HDR functie 32-bit bestanden maken, maar het grote voordeel van 16-bit is dat het bestand niet onnodig groot wordt. De bestandsextensie van de HDR foto zal .dng zijn waardoor je direct verder kunt gaan met het bewerken van de foto in Adobe Lightroom. Tenslotte zal je merken dat de proces versie van het HDR bestand de meest recente is, namelijk 2012. Ook als je een HDR fotoreeks selecteert die ingesteld staat op een oudere proces versie, dan zal Lightroom dit automatisch naar 2012 omzetten. Dankzij de 2012 proces versie heb je de mogelijkheid om bij een HDR foto de belichting van -10 t/m +10 aan te passen. Bij oudere proces versies (2003 en 2010) was dit bereik slechts -4 t/m +4.

Mijn werkwijze van de HDR functie in Adobe Lightroom CC

Voordat ik de foto’s samenvoeg in de HDR functie van Adobe Lightroom CC doe ik eigenlijk vrij weinig. Ik pas op alle foto’s een lenscorrectie toe en ik verwijder de kleurafwijking. Daarna voeg ik de HDR foto’s samen. Na het samenvoegen begin ik pas echt met het bewerken van de foto, omdat het nieuwe HDR bestand veel meer informatie heeft dan de individuele foto’s.

Meer leren over HDR-fotografie

Er valt behoorlijk wat te leren over het maken van HDR-foto’s. Daarom hebben we een speciale HDR-fotografie pagina gemaakt waarin we dit brede, maar interessante onderwerp extra duidelijk uitleggen. Op deze pagina staan onder anderen tips, tutorials en stappenplannen voor het maken van een prachtige HDR-foto. 

Handige Lightroom sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Adobe Lightroom gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde Lightroom actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Reacties (8)

Hoi Mark,
Als ik in lightroom 3 foto’s probeer samen te voegen doet lightroom de ene keer niets en met andere foto’s wel. Kijkt lightroom naar bepaalde kenmerken in de foto en voegt hij ze afhankelijk hiervan dan wel of niet samen. Het enige verschil in de foto’s is het scherpstelpunt.

Dat zou in principe moeten werken, hoewel het voor HDR-fotografie natuurlijk altijd beter is het scherpstelpunt in alle foto’s exact op hetzelfde gebied te plaatsen. Op die manier voorkom je variaties in scherptediepte.

Deze functie in Lightroom werkt overigens niet voor focus stacking (waarbij je juist bewust het scherpstelpunt verplaatst en niet de belichting wijzigt).

Hoi Mark, Ik heb een hele reeks HDR foto’s gemaakt en vind het heel erg tijdrovend om ze steeds per partij (3) samen te voegen. Is er een optie om alle foto’s direct samen te voegen zodat je dat niet per 3tal hoeft te doen?

Helaas is dat niet mogelijk en misschien ook niet gewenst, want per foto wil je wellicht bekijken hoeveel schimmen/beweging je weg wilt laten werken.

Hallo Mark,
heb de informatie over HDR al vaker bekeken, en ik heb er een vraag over.
Je zegt: dat je vóór samenvoeging een lenscorrectie toepast en de kleurafwijking verwijdert
Ik vroeg me af waarom je dat vóór de samenvoeging doet, kan dat niet ook gewoon daarna?
groetjes
José

Als je de foto’s in Lightroom samenvoegt kan het er ook nog heel goed na. Zelf wisselen ik weleens van methode om HDR samen te voegen tussen Lightroom, Photoshop en Aurora HDR (afhankelijk van het effect dat ik wil). Als je een extern programma gebruikt is het aan te raden om het wel van te voren te doen. Het is een soort van standaard werkwijze van mij geworden om het ervoor te doen.

Ha Mark, dank voor je heldere uitleg. Ik heb een aantal foto’s samengevoegd. Echter ik krijg op het nieuwe document enorme lichtvlekken. Ik heb de foto’s met filters gemaakt. Kan dit van invloed zijn.

Ja, als je een filter gebruikt is de kans op licht vlekker wat groter. Soms zijn ze goed te verwijderen in Photoshop, maar dat hangt af van de locatie. Het beste kan je na het maken van de foto’s al controleren of er vlekken aanwezig zijn of niet.

Laat een reactie achter