Systeemcamera: de toekomst van de camera’s?

De systeemcamera is populairder dan ooit tevoren, maar wat is een systeemcamera precies? Wat kan een systeemcamera allemaal? Is de systeemcamera de toekomst? En gaat het de spiegelreflexcamera vervangen? In dit artikel lees je meer over dit type camera en alles over de voordelen en nadelen van de systeemcamera.

Verschillende merken systeemcamera’s

De systeemcamera, ook soms een spiegelloze camera genoemd, is een digitale camera waarvan het objectief verwisseld kan worden. Sinds 2008 verschenen de eerste systeemcamera’s gericht op de consumentenmarkt. De Panasonic Lumix DMC-G1 werd in dit jaar geïntroduceerd, een Micro Four Thirds systeem dat Olympus ook gebruikt bij hun systeemcamera’s. Net zoals bij de spiegelreflexcamera’s kun je bij systeemcamera’s ook kiezen uit verschillende merken zoals Sony, Samsung, Panasonic, Fujifilm en meer. Vrijwel ieder merk heeft zijn eigen lens mount waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk is om een Samsung objectief op een Sony camera te plaatsen. De enige uitzondering hierop zijn Panasonic en Olympus die dus beiden een Micro Four Thirds mount hebben. Panasonic objectieven passen op Olympus en andersom is dit ook van toepassing. Een verschil tussen de systeemcamera en de spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera geen spiegel en prisma heeft waardoor de camera’s compacter kunnen blijven.

Samsung Systeemcamera

Fotokwaliteit van systeemcamera’s

Als je op vakantie gaat of unieke momenten wilt fotograferen dan wil je natuurlijk foto’s van hoge kwaliteit. Een belangrijke factor die de kwaliteit van de pixels bepaald is de beeldsensor, een chip in de camera die licht opvangt en in combinatie met de processor het licht omzet in kleuren. De grootte van de beeldsensor is niet gelijk in iedere camera. Een groot voordeel van systeemcamera’s is dat de beeldsensor aanzienlijk groter is dan in de meeste compact camera’s. Over het algemeen zorgt een grotere sensor voor een hogere pixel kwaliteit. Dus als je met een compact camera fotografeert en je wilt graag een stapje hogerop dan zou een systeemcamera een goede keuze zijn. Hoe groot is de beeldsensor van een spiegelreflexcamera? Spiegelreflexcamera’s van Canon, Nikon en Sony hebben een beeldsensor die vergelijkbaar is met systeemcamera’s van Canon (EOS M), Sony (NEX), Samsung (NX) en Fujifilm (X). De beeldsensor van Panasonic (Lumix G) en Olympus (PEN en OM-D) is iets kleiner en de beeldsensor van de Nikon systeemcamera’s (de Nikon 1) is weer een stapje kleiner. In de onderstaande afbeelding is de verhouding tussen de verschillende beeldsensors te zien.

Formaat Camerasensor

Ondanks dat de Panasonic en Olympus een kleinere sensor hebben dan de Canon, Sony, Samsung en Fujifilm systeemcamera, presteren deze camera’s ook nog uitstekend en doen ze zeker niet onder voor de rest.

Gebruiksgemak en mogelijkheden

De meeste systeemcamera’s hebben de mogelijkheden die een spiegelreflexcamera ook heeft. Dus wat is dan nog het voordeel van een spiegelreflexcamera? Over het algemeen hebben spiegelreflexcamera’s wat meer knoppen op de body zitten waardoor de camera makkelijker en sneller in te stellen is. Daarnaast is het aanbod van accessoires op dit moment nog groter voor spiegelreflexcamera’s. Als je een ander objectief wilt kopen voor een spiegelreflex dan is het aanbod veel uitgebreider en naast de objectieven van het eigen merk heb je vaak ook nog keuze uit tientallen objectieven van Tamron, Sigma en Tokina.

Systeemcamera’s zijn razend snel

Een groot voordeel van de systeemcamera is dat de spiegel niet open en dicht hoeft te klappen bij het maken van een foto. Dit bespaart tijd met scherpstellen en bij het maken van foto’s waardoor systeemcamera’s enorm snel zijn. Een goedkope systeemcamera maakt vaak 10 foto’s per seconde terwijl de goedkoopste spiegelreflexamera’s niet verder dan 3 à 4 foto’s per seconde komen. Zeker voor sportfotografie of het fotograferen van dieren kan dit heel handig zijn. Veel fotograferende mensen zien de zoeker van de systeemcamera als een groot nadeel. Bij een spiegelreflexcamera heb je een optische zoeker. Via de spiegel kijk je recht door de lens naar de werkelijkheid. Een systeemcamera heeft soms helemaal geen zoeker waardoor je alleen vanaf het LCD scherm kunt fotograferen. De geavanceerde systeemcamera’s hebben een elektronische zoeker. Je kijkt dan eigenlijk op een LCD scherm wat voor je gevoel heel anders fotografeert. Een voordeel van een elektronische zoeker is dat je meer informatie over de instellingen kunt laten weergeven in de zoeker.

Olympus Systeemcamera

De systeemcamera markt wordt volwassen

In de eerste jaren waren er systeemcamera’s die vergelijkbaar waren met de instapmodellen van de spiegelreflex markt. Tijden veranderen waardoor er inmiddels ook systeemcamera’s zijn die te vergelijken zijn met (semi)professionele spiegelreflexcamera’s. Olympus heeft een geavanceerde camera, de OM-D E-M1, uitgebracht die bijzonder goed getest wordt. Daarnaast is de Sony Alpha A7 vanaf deze week leverbaar, de eerste systeemcamera met een full-frame beeldsensor. Deze beeldsensor is nog groter dan de afgebeelde sensoren op deze pagina en vergelijkbaar met de sensor van de Canon EOS 5D Mark III en Nikon D800. Dit is dus een serieuze camera en de vraag is wie volgt…

Update juli 2014: Inmiddels heeft Fujifilm de X-T1 geintroduceerd die onder de professionele fotografen bijzonder goed ontvangen is.

Canon en Nikon, de grootste merken op spiegelreflex gebied, hebben een systeemcamera maar lijken bang te zijn voor kannibalisatie. Zeker Canon blijft achter die slechts één systeemcamera uitgebracht heeft en ook nog eens slecht getest werd. Nikon heeft al behoorlijk wat Nikon 1 systeemcamera’s verkocht in Nederland, maar dat is met name te danken aan een groot marketingbudget waardoor de camera bijna dagelijks op TV te zien was.

2014 gaat een interessant jaar worden voor de systeemcamera’s. Gaan Canon en Nikon ook meer focussen op de systeemcamera’s? Of laten ze dit over aan de andere merken met het risico een slag te missen?

Reacties (2)

ik heb een systeem camera en ik zou hier heel graag beter en mooier foto’s mee kunnen maken
Canon eos m10 heb ik, zijn hier ook cursussen voor?

Hi Michel,

Als je meer wilt leren over de camera functies en diafragma, sluitertijd en ISO-waarde, raad ik je de basiscursus fotografie aan (op locatie) of onze online basiscursus: https://www.derooijfotografie.nl/cursus/online-fotografie-cursus/

Laat een reactie achter