Fotografie tip voor betere foto’s: steden fotograferen met een telelens

In deze video krijg je een korte en eenvoudige tip, namelijk steden fotograferen met een telelens. Waarom? Ondanks dat wordt het toch weinig gedaan en dat is namelijk het volgende: als je in steden fotografeert pak je al heel snel de groothoeklens erbij. Je wilt lekker breed fotograferen en veel van de stad in beeld krijgen. Dat is prima, want zo kan je mooie foto’s maken, maar je zorgt er wel voor dat je een bepaald type foto’s krijgt. Dat zijn de foto’s die je vaak voorbij ziet komen. Het wordt dus moeilijker om jezelf te onderscheiden.

Unieke foto’s maken met een telelens

Wat je hiertegen kunt doen is een telelens gebruiken en daarmee de stad in gaan. Neem niks anders mee zodat je gebonden bent aan het telebereik. Je komt dezelfde bezienswaardigheden tegen die je normaal fotografeert, maar doordat je nu met een telelens fotografeert, dwingt jou dat om heel anders te kijken. Je kijkt veel meer naar je onderwerp en neemt langer de tijd om het onderwerp in beeld te krijgen. Het zorgt uiteindelijk voor hele andere foto’s.

Dit is de tip: beperk je eens door met een objectief op pad te gaan, een objectief die je normaal gezien thuis zou laten. Hiermee krijg je hele andere foto’s dan normaal, leer je beter kijken naar je onderwerp en kan je je onderscheiden van alle andere fotografen die dezelfde bezienswaardigheden bekijken en fotograferen.

Heb je zelf nog een leuke fotografie tip? Plaats die onder de video op Youtube of een de reactie onder dit artikel. Wie weet maken wij een video over jouw tip.

Reacties (7)

Weer een handige tip, het is elke keer weer genieten van alles wat je laat zien Mark .
Duidelijk, zonder allerlei poespas en vaak met voorbeelden.
Het fotografieboek is al even inzichtelijk, zeker voor beginners maar ook de iets gevorderde fotograaf
Kan er goed mee uit de voeten.
Het is fijn als je steeds verder komt en meer uit probeert dankzij de tips.

Dankjewel Lieke voor dit compliment.

Hallo Mark,

Bedankt voor je tips, ik heb er al heel veel uit geleerd, super dat u ons op de goede weg helpt anders zat ik nog steeds te sukkelen.

Hoi Mark,
hartelijk bedankt voor je antwoord.
Dat laatste heb ik inderdaad toen ook gedaan en dat waren mooie foto’s geworden.
Maar ik blijf het moeilijk vinden om met een telelens de goede keuze te maken over wat je er nu precies
op wilt krijgen en wat je allemaal scherp wilt hebben, tenminste bij landschapsfoto’s.
groetjes
José

Dat is en blijft toch een beetje het ‘lastige’ van fotografie. In principe kan je iets niet direct goed of slecht noemen, want iedere fotograaf kijk er op een andere manier naar. Maar als je merkt dat de iets verder ingezoomde foto’s er beter uitkomen dan is dat zeker iets om vaker toe te passen.

Hoi Mark,

bedankt voor je tip. Zelf doe ik dat soms ook wel, maar heb dan altijd wel moeite om zó scherp te stellen, dat er zoveel mogelijk scherp in beeld word gebracht.
Onlangs op vakantie had ik een foto gemaakt van St. Michaels Mount in Cornwall met 55 mm. Ik wilde daar wat voorgrond bij
en stelde scherp op een paar palmbomen die nog op de kust stonden. Blijkbaar was dit verschil in afstand te groot om ze beide
scherp te krijgen en zodoende was [bleek achteraf] het hoofdonderwerp, de berg, niet scherp! Heel jammer!
Als ik op de berg scherpgesteld zou hebben, zou de voorgrond een beetje wazig zijn geweest.
Hoe zou jij dat doen in zo’n situatie?
Alvast bedankt voor je antwoord.
groetjes
José

Alles scherp krijgen van voor tot achter met een telelens ingezoomd is vaak niet mogelijk. Dus in dat geval moet je eigenlijk een keuze maken:
1. Je neemt het voor lief dat niet alles scherp is (dat kan ook best mooi zijn)
2. Je kiest toch voor iets meer groothoek, zodat alles wel scherp wordt
3. Je zoomt juist verder in en besluit om minder van het landschap te laten zien

Laat een reactie achter