De standaardinstellingen van Adobe Lightroom aanpassen (Lightroom Tutorial)

In deze Lightroom tutorial gaan we je uitleggen hoe je de standaardinstellingen van je foto kunt aanpassen. Dit zorgt ervoor dat je bij een foto altijd zelf je eigen profiel kan kiezen. Zo voorkom je dat Adobe zijn eigen instellingen kiest en kan je er ook voor zorgen dat de foto’s in Lightroom nagenoeg hetzelfde eruit zien als op het LCD scherm van je camera. Hoe dat moet zie je in dit filmpje.

Camera

Profiel in Adobe Lightroom

Als je foto’s importeert is het misschien opgevallen dat de kleuren en/of belichting net iets anders zijn dan op je eigen camera. Dit komt doordat de foto in Lightroom geopend wordt met het standaard Adobe profiel en niet met je camera profiel. In Adobe Lightroom Classic CC is het ingestelde profiel direct in het deelvenster Standaard te vinden. Meestal staat dit na het importeren op Adobe Kleur of Adobe Standaard. Als je daar geen profiel ziet staan moet je in het deelvenster van de Lenscorrecties kijken.  Je kan voorkomen dat deze instelling van Adobe ingeladen wordt en om het nog mooier te maken… je kan ook direct andere instellingen toepassen, zoals Correctief profiel inschakelen en Kleurafwijking verwijderen om lensfouten.

De standaard instellingen aanpassen

In de bovenstaande video is duidelijk te zien dat de kleuren in de foto minder mooi zijn op Adobe Kleur. Als we dit weer terugzetten naar Camera Fel, zoals de foto gemaakt was, komen de kleuren in het gebouw en van de lucht al veel beter naar voren.

Wij kiezen er ook voor om bij Adobe Lightroom standaard de lenscorrecties toe te passen door Kleurafwijking verwijderen en Correcties profiel inschakelen aan te vinken. Wat je merkt is dat de foto minder vertekend en eventuele vignetering en chromatisch aberratie in de foto weghaalt.

Bovenstaande kan je natuurlijk foto voor foto toepassen, maar dat kost ontzettend veel tijd. Nadat je dit bij Ă©Ă©n foto hebt toegepast is het mogelijk de instellingen te synchroniseren over de rest van de geĂŻmporteerde foto’s. Dat bespaart al veel tijd, maar het kan nog sneller. Als je bovenstaande instellingen (en misschien nog wel meer) altijd wilt gebruiken, kan je na het toepassen van de instellingen, naar de Ontwikkelen in de menubalk gaan. Klik vervolgens op Standaardinstellingen instellen.

Er opent een nieuw scherm waarin je klikt op Bijwerken tot huidige instellingen. Dit zal ervoor zorgen dat bij de volgende import alle foto’s de nieuwe instellingen krijgt. Met deze aanpassing in Adobe Lightroom zorg je ervoor dat je veel tijd bespaart.

Handige Lightroom sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Adobe Lightroom gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde Lightroom actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Reacties (13)

Hoi Mark,
Ik heb een vraag, als ik een raw foto importeer in lightroom dan is de weergave veel fletser dan het origineel. Zelfs de bewerkte in jpg foto krijg ik na exporteren niet zo mooi als het origineel. wellicht is dit al jaren zo maar nu is het mij pas opgevallen. Nu zie ik allerlei advies op jouw site maar ik kan het Ă©Ă©n en ander niet terugvinden bij mij bv bij profiel, camera fel, Ik moet erbij zeggen dat zowel mijn laptop alsook mijn (vast) lighroom programma al dateren van 2012. Ik werk in de Lightroom 6 & cc tweede editie ,Ooit geĂŻnstalleerd met een cd rom ( wel een originele) Daarnaast werk ik wel met een mooie full frame canon 6d mark ii Ik hoop dat jij mij hierin advies kan geven.
Met vriendelijke groeten,
Gizella van Giesen

De reden waarom een foto er opeens anders uitziet in Lightroom dan op het LCD-scherm van je camera heeft vaak met het cameraprofiel/kleurprofiel te maken. Adobe zet dat doorgaans op Adobe Kleur na het importeren. Ik denk dat jouw oudere Lightroom versie niet de profielen van de nieuwere Canon camera bevat en dat het om die reden niet zo makkelijk terug te zetten is. Een eventuele update van je Lightroom versie zou dat probleem dan wellicht kunnen oplossen.

Inmiddels is Lightroom doorontwikkeld en maak ik gebruik van versie Lightroom 11.4.1 op mijn Macbook. Wat je in dit filmpje toelicht, werkt niet meer met de menu’s die daarin te zien zijn. Misschien tijd voor een update (of vermelding van de veranderingen) ?

Groeten, Harmen de Vries

Ik was niet duidelijk genoeg denk ik. Hoe kan ik het profiel ‘Adobe fel’ het snelst op de hele catalogus toepassen? Dus op alle bestanden die al in de catalogus staan..

Als je in de Bibliotheek naar het deelvenster ‘Catalogus’ gaat (het deelvenster boven ‘Mappen’) dan kun je alle foto’s van de catalogus in het midden in de grid te zien krijgen. Bewerkt de eerste foto en pas ‘Adobe fel’ toe. Ga terug naar de Bibliotheek, weer naar Catalogus. Selecteer deze bewerkte foto, houdt de Shift-toets indrukt en selecteer de laatste foto in de grid in het midden zodat alle foto’s geselecteerd zijn. Nu kun je met de knop rechts onderin bewerkingen synchroniseren. Zorg ervoor dat je alleen profiel aanvinkt, anders worden alle andere bewerkingen ook gesynchroniseerd.

Bedenk je van te voren ook even of je dit echt wilt doen. Deze aanpassing zal namelijk ook toegepast worden op foto’s die je al bewerkt hebt en in principe helemaal klaar waren.

Bedankt voor de duidelijke uitleg! Ik vroeg me alleen nog even af hoe Lightroom het profiel ‘Adobe Fel’ automatisch pakt. Stelt ie dat meteen als standaard wanneer je bijwerkt tot huidige instellingen?

Hallo Mark,

Vraagje over opslaan:
Bij Ontwikkelen in menubalk heb ik niet de keuze voor ‘Standaard instellingen opslaan’.
Alleen de keuze uit 5, 1. Nieuwe momentopname, 2. Nieuwe voorinstelling, 3. Historie wissen, 4. Vorige foto, 5. Volgende foto.
Stel dat ik kies voor 2., dan moet ik alsnog bij elke foto een profiel kiezen.
Ik werk met LR Classic in een abonnement.

Benieuwd naar je reactie.

Het lijkt er inderdaad op dat deze optie helemaal verdwenen is. Ik heb het niet meer op een andere plek kunnen terugvinden.

Hoi Mark
Ik heb een vraag werk nu met Lightroom 5 maar ik denk dat ik ergens iets fout heb gedaan,als ik vroeger naar ontwikkelen ging dan zag ik rechts ook Standaard staan dat is nu opeens verdwenen??
zie nu nog alleen kleurtintcurve,kleur ,gesplitste tinten,details,lenscorrectie,effecten,vameracalibratie.heb jij hier een oplossing voor omdat weer terug te halen????

b.v.d hartstikke bedankt

Dit is een instelling 🙂
Klik met de rechter muisknop op een van de andere namen van de panelen en je kunt precies zien welke aan en uit staan. Je kunt dan ‘Standaard’ ook weer aanzetten.

Hoi Mark,

Dank voor je filmpje! Ik begrijp alleen niet hoe dit werkt in Adobe Photoshop Lightroom 2019.
Kan het daar nergens terug vinden.
Heb je hier tips voor?

Groetjes Mareik

Hi Mareike,

Bedoel je Photoshop, Photoshop Elements of Lightroom? Je noemt nu namelijk 2 verschillende programma’s.

Hoi Mark,

Een heel interessant blogartikel! Soms denk je inderdaad dat je een fantastisch mooie foto hebt genomen als je hem ziet op het lcd-scherm van je camera. Wanneer je de foto naderhand opent in Lightroom, valt hij vaak een beetje tegen: te donker, minder levendige kleuren of andere kleine verschillen. Door het wijzigen van het profiel in Lightroom krijg je terug de geslaagde foto die je op je camerascherm zag.
Het feit dat je zelf de standaardinstellingen van Lightroom kunt veranderen, spaart je veel tijd (en ergernis) uit. Dit bewijst des te meer dat Adobe Lightroom geweldige software is om mee te werken. Alleen… je moet er ervaring mee opdoen en wegwijs raken in de uitgebreide mogelijkheden die Lightroom biedt. Jouw onlinecursus is ongetwijfeld een enorme hulp voor heel wat amateurfotografen die hun eerste foto’s gaan bewerken met Lightroom.

Succes daarmee!

Groet,
Maarten

Laat een reactie achter