De standaardinstellingen van Adobe Lightroom aanpassen (Lightroom Tutorial)

In deze Lightroom tutorial gaan we je uitleggen hoe je de standaardinstellingen van je foto kunt aanpassen. Dit zorgt ervoor dat je bij een foto altijd zelf je eigen profiel kan kiezen. Zo voorkom je dat Adobe zijn eigen instellingen kiest en kan je er ook voor zorgen dat de foto’s in Lightroom nagenoeg hetzelfde eruit zien als op het LCD scherm van je camera. Hoe dat moet zie je in dit filmpje.

Camera

Profiel in Adobe Lightroom

Als je foto’s importeert is het misschien opgevallen dat de kleuren en/of belichting net iets anders zijn dan op je eigen camera. Dit komt doordat de foto in Lightroom geopend wordt met het standaard Adobe profiel en niet met je camera profiel. In Adobe Lightroom Classic CC is het ingestelde profiel direct in het deelvenster Standaard te vinden. Meestal staat dit na het importeren op Adobe Kleur of Adobe Standaard. Als je daar geen profiel ziet staan moet je in het deelvenster van de Lenscorrecties kijken.  Je kan voorkomen dat deze instelling van Adobe ingeladen wordt en om het nog mooier te maken… je kan ook direct andere instellingen toepassen, zoals Correctief profiel inschakelen en Kleurafwijking verwijderen om lensfouten.

De standaard instellingen aanpassen

In de bovenstaande video is duidelijk te zien dat de kleuren in de foto minder mooi zijn op Adobe Kleur. Als we dit weer terugzetten naar Camera Fel, zoals de foto gemaakt was, komen de kleuren in het gebouw en van de lucht al veel beter naar voren.

Wij kiezen er ook voor om bij Adobe Lightroom standaard de lenscorrecties toe te passen door Kleurafwijking verwijderen en Correcties profiel inschakelen aan te vinken. Wat je merkt is dat de foto minder vertekend en eventuele vignetering en chromatisch aberratie in de foto weghaalt.

Bovenstaande kan je natuurlijk foto voor foto toepassen, maar dat kost ontzettend veel tijd. Nadat je dit bij één foto hebt toegepast is het mogelijk de instellingen te synchroniseren over de rest van de geïmporteerde foto’s. Dat bespaart al veel tijd, maar het kan nog sneller. Als je bovenstaande instellingen (en misschien nog wel meer) altijd wilt gebruiken, kan je na het toepassen van de instellingen, naar de Ontwikkelen in de menubalk gaan. Klik vervolgens op Standaardinstellingen instellen.

Er opent een nieuw scherm waarin je klikt op Bijwerken tot huidige instellingen. Dit zal ervoor zorgen dat bij de volgende import alle foto’s de nieuwe instellingen krijgt. Met deze aanpassing in Adobe Lightroom zorg je ervoor dat je veel tijd bespaart.

7 responses on "De standaardinstellingen van Adobe Lightroom aanpassen (Lightroom Tutorial)"

 1. Hallo Mark,

  Vraagje over opslaan:
  Bij Ontwikkelen in menubalk heb ik niet de keuze voor ‘Standaard instellingen opslaan’.
  Alleen de keuze uit 5, 1. Nieuwe momentopname, 2. Nieuwe voorinstelling, 3. Historie wissen, 4. Vorige foto, 5. Volgende foto.
  Stel dat ik kies voor 2., dan moet ik alsnog bij elke foto een profiel kiezen.
  Ik werk met LR Classic in een abonnement.

  Benieuwd naar je reactie.

 2. Hoi Mark
  Ik heb een vraag werk nu met Lightroom 5 maar ik denk dat ik ergens iets fout heb gedaan,als ik vroeger naar ontwikkelen ging dan zag ik rechts ook Standaard staan dat is nu opeens verdwenen??
  zie nu nog alleen kleurtintcurve,kleur ,gesplitste tinten,details,lenscorrectie,effecten,vameracalibratie.heb jij hier een oplossing voor omdat weer terug te halen????

  b.v.d hartstikke bedankt

  • Dit is een instelling 🙂
   Klik met de rechter muisknop op een van de andere namen van de panelen en je kunt precies zien welke aan en uit staan. Je kunt dan ‘Standaard’ ook weer aanzetten.

 3. Hoi Mark,

  Dank voor je filmpje! Ik begrijp alleen niet hoe dit werkt in Adobe Photoshop Lightroom 2019.
  Kan het daar nergens terug vinden.
  Heb je hier tips voor?

  Groetjes Mareik

 4. Hoi Mark,

  Een heel interessant blogartikel! Soms denk je inderdaad dat je een fantastisch mooie foto hebt genomen als je hem ziet op het lcd-scherm van je camera. Wanneer je de foto naderhand opent in Lightroom, valt hij vaak een beetje tegen: te donker, minder levendige kleuren of andere kleine verschillen. Door het wijzigen van het profiel in Lightroom krijg je terug de geslaagde foto die je op je camerascherm zag.
  Het feit dat je zelf de standaardinstellingen van Lightroom kunt veranderen, spaart je veel tijd (en ergernis) uit. Dit bewijst des te meer dat Adobe Lightroom geweldige software is om mee te werken. Alleen… je moet er ervaring mee opdoen en wegwijs raken in de uitgebreide mogelijkheden die Lightroom biedt. Jouw onlinecursus is ongetwijfeld een enorme hulp voor heel wat amateurfotografen die hun eerste foto’s gaan bewerken met Lightroom.

  Succes daarmee!

  Groet,
  Maarten

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE