De standaardinstellingen van Adobe Lightroom aanpassen (Lightroom Tutorial)

In deze Lightroom tutorial gaan we je uitleggen hoe je de standaardinstellingen van je foto kunt aanpassen. Dit zorgt ervoor dat je bij een foto altijd zelf je eigen profiel kan kiezen. Zo voorkom je dat Adobe zijn eigen instellingen kiest en kan je er ook voor zorgen dat de foto’s in Lightroom nagenoeg hetzelfde eruit zien als op het LCD scherm van je camera. Hoe dat moet zie je in dit filmpje.

Camera

 

Profiel in Adobe Lightroom

Als je foto’s importeert is het misschien opgevallen dat de kleuren en/of belichting net iets anders zijn dan op je eigen camera. Dit komt doordat de foto in Lightroom geopend wordt met het standaard Adobe profiel en niet met je camera profiel. In Adobe Lightroom Classic CC is het ingestelde profiel direct in het deelvenster Standaard te vinden. Meestal staat dit na het importeren op Adobe Kleur of Adobe Standaard. Als je daar geen profiel ziet staan moet je in het deelvenster van de Lenscorrecties kijken.  Je kan voorkomen dat deze instelling van Adobe ingeladen wordt en om het nog mooier te maken… je kan ook direct andere instellingen toepassen, zoals Correctief profiel inschakelen en Kleurafwijking verwijderen om lensfouten.

 

De standaard instellingen aanpassen

In de bovenstaande video is duidelijk te zien dat de kleuren in de foto minder mooi zijn op Adobe Kleur. Als we dit weer terugzetten naar Camera Fel, zoals de foto gemaakt was, komen de kleuren in het gebouw en van de lucht al veel beter naar voren.

Wij kiezen er ook voor om bij Adobe Lightroom standaard de lenscorrecties toe te passen door Kleurafwijking verwijderen en Correcties profiel inschakelen aan te vinken. Wat je merkt is dat de foto minder vertekend en eventuele vignetering en chromatisch aberratie in de foto weghaalt.

Bovenstaande kan je natuurlijk foto voor foto toepassen, maar dat kost ontzettend veel tijd. Nadat je dit bij één foto hebt toegepast is het mogelijk de instellingen te synchroniseren over de rest van de geïmporteerde foto’s. Dat bespaart al veel tijd, maar het kan nog sneller. Als je bovenstaande instellingen (en misschien nog wel meer) altijd wilt gebruiken, kan je na het toepassen van de instellingen, naar de Ontwikkelen in de menubalk gaan. Klik vervolgens op Standaardinstellingen instellen.

Er opent een nieuw scherm waarin je klikt op Bijwerken tot huidige instellingen. Dit zal ervoor zorgen dat bij de volgende import alle foto’s de nieuwe instellingen krijgt. Met deze aanpassing in Adobe Lightroom zorg je ervoor dat je veel tijd bespaart.

 

Mini Cursus Fotografie - Meld je gratis aan

Gratis mini cursus fotografie

Voor alle bezoekers van onze website hebben wij een speciale mini cursus (gratis) klaargezet. Ruim 15.000 bezoekers hebben deze mini cursus gevolgd en daar hebben wij veel positieve reacties op ontvangen.

Je kan gratis aanmelden en je ontvangt in de komende dagen het volgende:
– eBook met 7 uitgebreide fotografie tips
– 2 Whitepapers over avondfotografie
– 2 Online videolessen over fotografie
– 37 Extra fotografie tips
– 1 Webinar over fotobewerking

0 responses on "De standaardinstellingen van Adobe Lightroom aanpassen (Lightroom Tutorial)"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 3500 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE