Spinnen en spinnenwebben fotograferen

Het fotograferen van spinnen en spinnenwebben kan verrassend mooie foto’s opleveren. Veel mensen vinden spinnen eng, maar meestal zijn ze banger voor jou! Je kunt dus gerust met je camera naar een spinnenweb gaan om een mooie foto te maken.

Inhoud van dit artikel:
1. Wanneer vind je spinnenwebben en spinnen?
2. Waar zijn spinnen te vinden?
3. Hoe fotografeer je spinnenwebben met dauwdruppels?
4. Compositie en achtergrond
5. Benodigdheden en camera-instellingen
6. Creatief fotograferen van spinnenwebben
7. Zelf spinnen fotograferen?

Wanneer vind je spinnenwebben en spinnen?

Zodra het herfst wordt zie je ze weer in grote getalen verschijnen: spinnenwebben! Soms met in het midden een dikke kruisspin, soms is het web verlaten. De tijger- of wespspin zie je veel in de herfst en is, net zoals de kruisspin, één van de grotere soorten spinnen die ook echt hele grotespinnenwebben kunnen maken. Zowel de kruisspin als de tijgerspin hebben een mooie tekening op hun rug staan, waaraan deze spinnen hun naam danken.

Spinnenwebben fotograferen macro

f/2.8 | 1/100 sec. | ISO 1250 | 60mm

Spinnen zijn hele nuttige dieren. Ze vangen veel vliegjes, muggen en andere insecten in hun weg. Het web dient dus om prooien te vangen, een spin moet bijna dagelijks zijn web repareren of verversen. De spin maakt eerst een soort frame en gaat vervolgens de spaken in het webmaken zodat het karakteristieke

‘wagenwiel’ ontstaat. De hele grote kruisspinnen die je ziet zijn meestal vrouwtjes, want zij zijn stukken groter dan hun mannelijke soortgenoten. Meestal hebben zij in hun lijf al veel eitjes met nieuwe spinnetjes zitten. Deze foto is ’s morgens gemaakt toen de zon opkwam, het was een enorm web die al doorhing door het gewicht van deze kruisspin. Door de kleine scherptediepte en het warme licht krijgt de foto een dromerige uitstraling.

spinnen fotograferen macro

f/2.8 | 1/500 sec. | ISO 200 | 60mm

Waar zijn spinnen te vinden?

Spinnenwebben vind je echt overal, tussen de spijlen van een hek, tussen twee takken van een struik, tussen uitgebloeide stengels van bloemen of gewoon tussen het hoge gras in de bermen. Overdag zijn de spinnenwebben nauwelijks zichtbaar, maar met ochtenddauw of tijdens mistige omstandigheden zijn ze duidelijk waarneembaar. Je zult je verbazen over de enorme hoeveelheidspinnenwebben die je dan te zien krijgt. Spinnenwebben zijn prachtige kunstwerken om te zien en te fotograferen. Kijk maar eens naar de symmetrie en de fragiele draden. Deze foto is ’sOchtends gemaakt tijdens een hele dichte mist.

Hierdoor is de achtergrond grijs geworden en dat zorgt direct voor een rustige achtergrond.

dauwdruppels fotograferen spinnenwebben

f/3.2 | 1/125 sec. | ISO 200  | 60mm

Hoe fotografeer je spinnenwebben met dauwdruppels?

Het beste kun je vroeg op pad gaan. De weersomstandigheden moeten echt ideaal zijn, want je hebt een combinatie nodig van dauw, mist of regen, het eerste zonlicht én het moet echt windstil zijn. In de herfst hoef je hiervoor niet extreem vroeg je bed voor uit, want de zon komt rond zeven uur pas op. Voor druppeltjes ga je vaak op zoek naar een mooi, niet té groot, spinnenweb die ook nog eens vrij hangt. Je wilt namelijk geen last hebben van een storende achtergrond. Dus voorkom dat je in de achtergrond verdorde takken, bomen, brandnetels of andere onderwerpen ziet die je achtergrond rommelig maken.

macrofotografie spinnen web

f/2.8 | 1/1000 sec. | ISO 200  | 60mm

Compositie en achtergrond

Wanneer je een mooi web gevonden hebt, ga dan eerst eens rustig kijken hoe het web hangt. Kijk ook goed naar de lichtval in de druppels en ga dan op zoek naar de juiste compositie. Neem daarvoor echt even de tijd. Probeer dan het zonlicht te ‘vangen’ in de druppeltjes van het web voor een mooie reflectie in de druppels.

Wees heel voorzichtig, want je kunt de draden snel beschadigen. Het mooie is er dan meteen vanaf. Probeer vervolgens scherp te stellen op de druppels. Als het goed is zie je dat er een soort van parelketting van druppels in je zoeker (of op je LCD-scherm) verschijnt. Het is best lastig, want de kleinste beweging zorgt al voor onscherpe druppeltjes in de foto. De beweging van jehand kun je

wegnemen door bijvoorbeeld een statief te gebruiken, maar de beweging van het web door de wind niet. Maak daarom altijd extra foto’s en maak je diafragma eventueel iets kleiner. De scherptediepte wordt dan groter waardoor de kans kleiner is dat de druppeltjes onscherp ogen. Een nadeel van een kleiner diafragma is wel dat je iets meer van de achtergrond gaat zien.

macrofotografie van spinnenwebben fotograferen

f/5 | 1/160 sec. | ISO 200 | 60mm

benodigdheden en camera-instellingen

  • Een macro-objectief is het meest ideaal. Eventueel kun je ook eenstandaardzoomobjectief of tele-objectief gebruiken, maar je moet een grotere afstand behouden tot het onderwerp in verband met de minimale scherpstelafstand;
  • Het is handig om een statief mee te nemen;
  • Een kleine scherptediepte bereik je door een groot diafragma te kiezen (dus een laag F-getal);
  • Blijf de sluitertijd in de gaten houden, zeker als het spinnenweb een beetje beweegt. 1/125eof sneller heb je dan vaak wel nodig;
  • De laagste ISO-waarde is aan te raden, want door de lage ISO-waarde krijg je weinig ruis in de foto;
  • Zet witbalans op automatisch of op ‘bewolkt’ als je een iets warmere sfeer in de foto wilt krijgen;
  • Maak achteraf een uitsnede van de foto waarop de druppels het beste zichtbaar zijn;

Creatief fotograferen van spinnenwebben

Je zult zien dat er naast het bekende wielweb van een kruisspin en een wesp- of tijgerspin ook heel veel hangmatwebben te vinden zijn. Die zie je waarschijnlijk al in je eigen straat, want die liggen meestal gewoon bovenop hagen. Het zijn hele fijne webjes in de vorm van een hangmatje,zonder echte structuur erin.

Ook deze webjes zijn weer een uitdaging om te fotograferen. Met de juiste lichtval kun je helebijzondere foto’s maken. Soms is het licht te fel waardoor het web overbelicht raakt. In die situatie kun je de foto altijd een beetje onderbelichten.

macro spinnenweb tip

f/2.8 | 1/500 sec. | ISO 200  | 60mm

De uitdaging is om steeds op een andere manier te proberen om een foto te maken van een spinnenweb. Je zult merken dat je op creatief gebied best geprikkeld wordt! Je kunt bijvoorbeeld het web vanaf de buitenkant naar het midden toe te fotograferen, dus meer vanuit de zijkant van het web. Ook kun je met tegenlicht fotograferen waardoor je een beetje sun flair in de foto krijgt.Dat geeft soms een extra creatief effect aan de foto.

De groene foto is gemaakt in het bos, het was een mini spinnenweb en is vanaf de zijkant gefotografeerd met het spinnetje erin. Het was zo mooi om te zien hoe dit spinnetje werd verlicht door een zonnestraal die precies op dit plekje door de takken van bomen scheen. Ook hier weereen lage Iso gebruikt en de foto met -2.0 donkerder gemaakt om geen overbelichtte foto te krijgen.

spinnen macro fotografie

f/2.8 | 1/640 sec. | ISO 100  |   60mm

Zelf spinnen fotograferen?

Aan de hand van de tips over het fotograferen van spinnen en spinnenwebben kun je nu aan de slag om het zelf in de praktijk toe te passen. Heel veel succes en als jij nog leuke, aanvullende tips hebt over spinnenfotografie… laat onderaan een reactie achter.

Reacties (8)

Wat een fijn artikel met zeer aanstekelijke foto’s!
Ik heb er aantekening uitgehaald, voor de volgende keer dat ik ‘s morgens vroeg de held wil uithangen!
Fijne dag, Jolanda.

Hallo Marijke, bedankt voor je mooie reactie op deze blog over spinnen en spinnenwebben.
Het is er nu de tijd voor, ze zitten momenteel overal. Ik begrijp je gevoel, ik was er ook bang voor, maar door de spinnen te fotograferen kreeg ik toch respect voor deze beestjes met hun prachtige webben, knap hoe ze die zo symmetrisch maken!
Ik wens je alvast veel succes toe!
Hartelijke groet,
Jolanda

Een leuk en leerzaam artikel. Ik ben even door je (foto)oeuvre gebladerd, fraai fotowerk laat je zien.

groet,
Herman van Rheenen ( we spraken elkaar 23-07 in de tuin van de heerlijkheid De Hemmen)

Goedemorgen Herman, bedankt voor je prachtige reactie! Het was leuk om je te ontmoeten en voor het delen van tips!

Hartelijke groet,

Jolanda

Weer een leuk artikel Jolanda! Met mooie foto’s en een portie inspiratie. Dankjewel 😀

Loes, ontzettend bedankt voor je geweldige reactie op deze blog 🙂
Zo fijn om te lezen dat je er een ‘portie inspiratie’ hebt uitgehaald; dit is nu juist de bedoeling!
Succes en ben benieuwd naar je foto’s!

Wat ook heel leuk is om te doen is het ‘gezichtje’ van de spin fotograferen met de macro lens! Dan kijk je echt recht in de ogen van de spin en zie je zo veel details! De spin wordt dan ook in een keer een schattig beestje, als je het gezichtje hebt ontdekt 🙂

Goedemorgen Milou, dat klinkt inderdaad heel erg goed! Leuk idee en ik ga het zeker volgend jaar najaar een keertje proberen!
Hartelijke groet en bedankt voor je reactie!

Laat een reactie achter