Kleine onderwerpen verwijderen in Luminar 2018

We gaan het in deze video hebben over Luminar 2018. Het is een veelbelovend programma met veel mogelijkheden. Ik wil je in deze video laten zien hoe je onderwerpen uit een foto kunt verwijderen en hoe goed deze optie werkt. Dus wil je ergens een verkeersbord weghalen of iets anders wat in de weg zit, ik ga het je laten zien op mijn scherm met behulp van een voorbeeldfoto.

In de voorbeeldfoto ga ik proberen om een paar kleine bootjes weg te halen. Het fijne aan Luminar 2018 is dat het functies combineert die een combinatie zijn van Lightroom, maar ook handige gereedschappen heeft van Photoshop. Dingetjes weghalen in Lightroom is onmogelijk met de optie ‘vlekken verwijderen’, waardoor je snel moet uitwijken naar Photoshop.

Hoe kan ik dit in Luminar doen? Bij ‘tools’ vind je de ‘Erase’ functie. Die klik ik aan en vervolgens kan je met je muis over de onderwerpen gaan die je weg wilt halen. Je kunt daarnaast ook de bekende ‘lasso tool’ gebruiken, bekend van Photoshop en de ‘kloonstempel’. In deze video gebruik ik de lasso tool.

Laat onder deze blog even weten wat je van deze video vindt. Mocht je al veel ervaring hebben in Luminar, laat ook dan even weten wat je van Luminar vindt, omdat veel mensen werken met het programma Lightroom. Vergeet ook niet om onze vorige blog over Luminar te bekijken waarin ik het bewerken van hooglichten en schaduwen in Luminar met Lightroom vergelijk.

Reacties (11)

Hallo

Ik heb Luminar 4 maar zie die tool knop niet waarmee ik oa vlekken kan verwijderen. Klopt dat dat die er niet op zit? Ik werk met Windows

Hallo Ada,

Het ‘Tools’ gedeelte is in Luminar verplaatst naar een ander deel van het scherm. Het zit nu rechts onder het potlood icoontje.

Hallo Mark,

De versie die je in dit filmpje gebruikt is waarschijnlijk voor Apple, hoe werkt het in Luminar 2018 of Luminar 3 voor windows?

In luminar 3 heb ik wel de erase functie maar krijg ik geen lasso o.i.d.

Ik hoor graag van je.

Theo Roording

Hi Theo,

De video is inderdaad opgenomen op een Apple. In de Windows versie zit de lasso helaas nog niet. Ik ben overigens ook weer terug naar Windows, dus ik moet het ook even zonder doen. Hopelijk voegen ze deze functie snel toe aan de Windows versie.

Ik heb nu al een paar maand luminar.
na het bekijken van uw video wou ik dit ook wel eens uit testen. Helaas, al van in het begin stuit ik op problemen. In uw video selecteer je het erase tool en dan boven de foto het lasso tool. Als ik het erase tool selecteer zie ik nergens het lasso tool. Hoe kan ik het lasso tool terug vinden?

Hi Wim,

Welke versie van Luminar gebruik je? Door de versies heen zijn er namelijk wat wijzigingen en toevoegingen geweest.

Werk al even met Luminar. Werkt perfect. Ook andere dingen en de foto’s knappen er van op

Piet van Rijnsbergen

Werkt het ook als plugin in LR ?

Jazeker, dus het is ook heel goed in combinatie met elkaar te gebruiken.

Werkt best heel goed. Maar of ik afscheid wil nemen van LR en Photoshop? Is in het Nederlands, wat ik toch heel prettig vind.

Handige tip, ik heb Luminar ook maar gebruik het eigenlijk nauwelijks omdat ik toch (dat vind ik zelf dus) de mooiste en beste resultaten boek in LR maar inderdaad vlekken verwijderen werkt hier een stuk beter.

Laat een reactie achter