Een maan, wolf en mist toevoegen!

Je kunt er bijna niet omheen, Halloween komt eraan! Nu heb ik een bijpassende fotobewerking voor jullie bedacht. Deze bewerking bestaat uit twee delen, deel 1 is vorige week online gekomen en vandaag zal ik jullie deel 2 laten zien. We gaan nu een maan, wolf en mist aan de foto toevoegen!

We beginnen met de foto van de vorige tutorial

We beginnen met de foto die we tijdens de vorige tutorial hebben bewerkt. (Natuurlijk kun je hiervoor ook een andere foto gebruiken).

We voegen een afbeelding van een volle maan toe

Als eerste gaan we een volle maan toevoegen. Ga op internet opzoek naar een geschikte afbeelding of maak zelf een mooie foto van de maan!

De dekking zetten we op bleken

We zetten de dekking [A] van de maan op “Bleken”. Als het goed is zie je nu dat de zwarte achtergrond verdwijnt en dat de maan mooi in de achtergrond overloopt. Vervolgens verklein je de maan en verplaats je hem naar de plek in de foto waar hij het beste past [B]. Ik plaats de maan in de opening tussen de bomen, zodat het net lijkt alsof de maan door de bomen heen schijnt.

We vervagen de maan met de optie gaussiaans vervagen

De maan is in verhouding tot de achtergrond nog erg scherp. Daarom gaan we de maan iets vervagen. Ga naar Filter > Vervagen > Gaussiaans vervagen.

Doordat we de maan vervagen loopt hij over in de achtergrond

Ik zet de straal op 8,5 pixels. Kijk wat het beste bij jouw foto past, let er vooral op dat de scherpte van de maan ongeveer gelijk is met de rest van je achtergrond.

Een extra laag met lucht toevoegen

Om de maan nog iets mooier in de achtergrond te laten overlopen, gaan we nog een extra laag toevoegen. Voordat we dit doen maken we de maan, die we zojuist hebben toevoegt, tijdelijk onzichtbaar. Dit doe je door op het oogje naast de laag te klikken.

Vervolgens openen we een nieuwe laag [A] en tekenen we met het penseel [B] een maan en een zwarte lucht [C]. De maan die je met het penseel tekent mag iets groter worden dan de originele maan, op deze manier zal er een mooie gloed verschijnen.

Zet de dekking van deze laag vervolgens een stuk naar beneden, ongeveer op 20% [D]. Als laatste onderdeel van deze stap, maak je de maan weer zichtbaar [E].

Een boomtak toevoegen met behulp van een penseel

Om de maan nog iets realistischer door de bomen te laten schijnen gaan we een boomtak toevoegen. Als eerste openen we een nieuwe laag [A]. Vervolgens stempelen we hier met een penseel in de vorm van een tak [C]. Op het internet zijn verschillende gratis penselen te vinden!

We vervagen de boomstam

Om de tak mooier in de achtergrond te laten overlopen, gaan we deze ook vervagen. Dit doen we weer op dezelfde manier als bij de maan. Ga naar Filter > Vervagen > Gaussiaans vervagen. Ik stel hem in op 3,9 pixels en druk op OK. Probeer hier ook weer uit wat het beste bij jouw foto past.

Een wolf toevoegen

Vervolgens gaan we een wolf toevoegen. Om deze wolf netjes uit te snijden gebruiken we de snelle selectietool [A]. Als je de wolf hebt geselecteerd ga je naar Selecteren en Maskeren [B] om je selectie nog iets te verfijnen. Als je niet meer precies weet hoe dit werkt kun je dit terug lezen in deel 1 van deze tutorial.

uitsnijden met behulp van de snelle selectietool

De wolf is nu netjes uitgesneden!

De wolf achter de boom plaatsen met laagmaskers

Om de wolf achter de boom te plaatsen gaan we een stukje weggummen. Dit doen we met behulp van een laagmasker [A]. Met het zwarte penseel [C] gum je nu de boom weg [D].

De kleuren van wolf aanpassen met kleurbalans

Om de wolf nog iets meer aan de omgeving aan te passen, veranderen we de kleur. Open de aanpassing kleurbalans en sleep het bovenste balkje iets naar links en het onderste balkje iets naar rechts. Met een clippingmask passen we dit alleen op de wolf toe.

Extra mist aan de foto toevoegen

Als allerlaatste gaan we nog wat mist toevoegen. Ga op internet opzoek naar een plaatje van mist of gebruik een geschikt penseel.

Het effect van de mist iets subtieler maken

Het effect van de mist is nog vrij sterk. Dit gaan we verminderen met behulp van een laagmasker [B]. Met het zwarte penseel gummen we de mist weg. Ook zet ik de dekking van de laag nog iets lager voor een subtieler effect.

Het eindresultaat

En dan is dit het eindresultaat!

0 responses on "Een maan, wolf en mist toevoegen!"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE