Luminar Tutorial – Overlay filters gebruiken

Luminar is nog een redelijk nieuw bewerkingsprogramma in de fotografie wereld, maar het is wel een veelzijdig programma. Daarom besteden wij hier aandacht aan met in deze video specifiek uitleg over de overlay filters, ook wel presets genoemd. Wat zijn overlay filters en wat kan je ermee doen? Dart zie je in onderstaande video.

Overlay filters

Een zogenaamde overlay preset is eigenlijk een combinatie van filters en zijn op een bepaalde manier ingesteld. Klik maar eens op een overlay preset, dan zie je rechts welke instellingen er worden gedaan aan de foto. Een andere overlay preset bevat weer andere bewerkingen. Met overlay filters kan je je foto dus snel bewerken met veel verschillende effecten zonder dat je zelf alle instellingen moet veranderen.

Volledig onderaan je scherm kan je deze functie vinden. Als dit eenmaal geopend is vind je verschillende effecten die je kunt aanklikken om te kijken wat het met je foto doet. Lang niet alle overlay filters passen bij de foto. In de zoektocht naar de juiste preset kan je ook uit categorieën kiezen zoals Aerial, Travel, Street of Outdoor. Laat je daar echter niet teveel door afleiden, omdat je de overlay uit bijvoorbeeld de categorie Street ook op andere foto’s kunt gebruiken dan enkel straatfoto’s.

Experimenteer

Om te voorkomen dat je foto’s op dezelfde manier bewerkt, en dat gebeurt vaak, dan kan je deze filters toepassen. Natuurlijk is het goed om foto’s op dezelfde manier te bewerken omdat je dan een eigen stijl ontwikkeld. Aan de andere kant is het ook leuk om te experimenteren. Dan komen deze overlay filters juist van pas, want dan selecteer je vaa iets wat je zelf nooit had ingesteld, maar wat toch erg goed kan werken op je foto’s. Mocht je al ervaring hebben met andere fotobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Lightroom, dan kan je deze overlay filters het beste vergelijken met filters die je in Lightroom kunt vinden. Ook dat is een combinatie van instellingen die je toepast op je foto’s.

Nogmaals, het effect wat je selecteert is niet altijd goed. Je kunt het effect ook verminderen door het schuifje ‘Amount’ te verminderen. Als je vindt dat het effect in de goede richting zit, maar net iets teveel of te weinig kleur heeft, dan kan je de instellingen altijd aanpassen. Dit is wat je met overlsay filters kunt doen binnen Luminar,

Wil je alles op je gemak kunnen leren over Luminar? Bekijk dan onze uitgebreide online Luminar cursus waarin we alles stap voor stap uitleggen.

Handige Luminar sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Luminar gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde handeling actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Reacties (2)

Beste Mark,

Ik heb een vraag. Ik volg sinds kort je YouTube lessen over Luminar. Heerlijk en duidelijk maar ik heb ze nog niet allemaal bekeken.
Maar zit met een vraag. Kan je bv. een foto van je hond of wat dan ook met een licht achtergrond ..kan je die achtergrond ook pikzwart maken ?
Misschien heb je daar al aandacht aan besteed of het kan niet….kan ook. Ik hoor het graag van je.

Dank alvast voor het antwoorden.

Dat is zeker mogelijk, maar je moet dan wel met een laag gaan werken, of je moet een masker toepassen op een filter. Je kunt bij een filter de belichting aanpassen zodat de achtergrond zoals gewenst wordt. Het resultaat zal in eerste instantie zijn dat de hond ook aangepast is, maar door een masker te gebruiken is het mogelijk om met de brush (penseel) de hond te selecteren zodat het effect daarop niet toegepast wordt. Deze techniek wordt aan het einde van onze Online cursus Luminar uitgelegd.

Laat een reactie achter