Luminar Tutorial – Een foto omzetten naar zwart wit

In deze video gaan wij je laten zien hoe je een kleurenfoto kunt omzetten in zwart wit in het programma Luminar.

In het voorbeeld zie je een foto van de Willemsbrug in Rotterdam. Deze foto is gemaakt met tegenlicht waardoor de brug erg donker uitvalt. Dit kan erg storend zijn, maar het kan ook een mooi silhouet vormen. In dit geval blijft de brug erg herkenbaar en je kan het silhouet zien als een mooie toevoeging in de foto. Wil je de brug ophelderen dan kan je de belichting flink omhoog zetten, maar uiteindelijk krijg je geen mooie belichting meer van de lucht. We gaan er dus voor kiezen om deze foto om te zetten in zwart wit.

Gebruik van overlay filters

Dit kan op verschillende manieren in Luminar. Allereerst gaan we eens kijken naar de beschikbare overlay filters binnen Luminar om te zien of we daar al een goed startpunt mee kunnen krijgen. Je ziet een landschapsoverlay filter met soft effect aardoor het een wazig effect krijgt. Dit is niet mooi, dus we kijken verder naar bijvoorbeeld de overlay fitler Classic Black & White. Het resultaat wordt niet heel spectaculair, maar de licht blijft wel vrij licht en de brug donker. Hierdoor wordt de lucht en het onderwerp goed gescheiden. Probeer vooral alle beschikbare overlay filters uit in Luminar om te zien wat de effecten zijn en om te zien wat voor jou het mooiste resultaat geeft. Uiteindelijk kiezen we voor de Classic Black & White.

Overige bewerkingen

De omzetting naar zwart wit is compleet, maar daar blijft het niet bij. We gaan nog een aantal dingetjes in de foto aanpassen. De lucht in de foto is iets te donker. We kunnen nu de lucht lichter maken door de hooglichten (Highlights) en de witte tinten (Whites) omhoog te schuiven. We kijken ook naar de schaduwen. De brug bestaat natuurlijk voornamelijk uit schaduwen, dus we kunnen kiezen om de schaduwen lichter of donkerder te maken. In dit geval worden de schaduwen iets hoger gezet om meer lijnen te laten tonen in de foto. De Clarity voegen we ook toe en maakt de foto voor het oog iets scherper en rauwer.

Tot slot snijden we de foto iets bij zonder dat de 3:2 ratio verloren gaat. We selecteren de Crop Tool en gaan de lijnen direct in de hoek van de foto laten starten. Bij Aspect kan je verschillende ratio’s instellen. Wil je de originele ratio behouden zoals wij, hou Aspect dan op Original.

Kies zelf je eigen bewerkingen

Moet je voor het omzetten van een kleurenfoto naar zwart wit dan altijd een overlay filter pakken om mee te beginnen? Nee, dat hoeft niet. Je kunt op Add Filter klikken en het Black & White Conversion filter pakken. Vanuit daar kan je alle instellingen zelf aanpassen. Een overlay filter kan wel een enorm goed startpunt vormen of voor een verrassing zorgen. Misschien zie je bewerkingen die je zelf niet in gedachten had.

Tot zover deze video. Wil je meer leren over het fotobewerkingsprogramma Luminar? Bekijk dan onze uitgebreide online Luminar cursus waarin we alles stap voor stap uitleggen. Je vindt hier meer informatie over de cursus.

 

 

Mini Cursus Fotografie - Meld je gratis aan

Gratis mini cursus fotografie

Voor alle bezoekers van onze website hebben wij een speciale mini cursus (gratis) klaargezet. Ruim 15.000 bezoekers hebben deze mini cursus gevolgd en daar hebben wij veel positieve reacties op ontvangen.

Je kan gratis aanmelden en je ontvangt in de komende dagen het volgende:

  • eBook met 7 uitgebreide fotografie tips
  • 2 Whitepapers over avondfotografie
  • 2 Online videolessen over fotografie
  • 37 Extra fotografie tips
  • 1 Webinar over fotobewerking
Delen met je fotografie maatjes via:

0 responses on "Luminar Tutorial - Een foto omzetten naar zwart wit"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE